Δεν μπορώ να ξυπνήσω: Τι σημαίνει αυτό για την ψυχολογία μας και πώς μπορούμε να βελτιώσουμε την κατάσταση;

Το να μην μπορείς να σηκωθείς από το κρεβάτι, μπορεί μερικές φορές να είναι σημάδι ότι κάτι δεν πηγαίνει καλά με την ψυχολογία σου

Ενώ έχεις κοιμηθεί αρκετές ώρες, πιάνεις τον εαυτό σου να προσπαθεί να ξυπνήσει και δεν τα καταφέρνεις; Η περιστασιακή υπνηλία το πρωί είναι φυσιολογική, ειδικά αν είχες μια πολυάσχολη εβδομάδα ή ξενύχτησες λίγο παρά πάνω.

Το να μην μπορείς όμως, να σηκωθείς από το κρεβάτι, μπορεί μερικές φορές να είναι σημάδι ότι κάτι δεν πηγαίνει καλά με την ψυχολογία σου. Είναι σημαντικό να μην αγνοήσεις μια χρόνια αδυναμία να βγεις από τα παπλώματα το πρωί.

Τι σημαίνει να μην μπορείς να ξυπνήσεις;

Αναρωτιέσαι ποια είναι η αιτία για την υπνηλία σου; Μπορεί να υπάρχουν διάφοροι λόγοι. Καταρχάς, είναι σημαντικό να αποκλείσεις ορισμένες ιατρικές καταστάσεις όπως η υπνική άπνοια ή το σύνδρομο χρόνιας κόπωσης.

Εάν όμως δεν τίθεται τέτοιο θέμα και εξακολουθείς να μην ξυπνάς, τότε πρέπει να σκεφτείς τους παρακάτω λόγους:

Κατάθλιψη.

Υπάρχει μια πιθανότητα να περνάς μια φάση κατάθλιψης. Κι ένα από τα χαρακτηριστικά συμπτώματα, είναι η άρνηση να δραστηριοποιηθείς το πρωί. Άλλα συμπτώματα της κατάθλιψης περιλαμβάνουν αισθήματα λύπης, κενού ή απελπισίας κατά τη διάρκεια της ημέρας και αλλαγές στην όρεξη ή στον ύπνο.

Άγχος.

Καταστάσεις στρες, όπως το άγχος για κάτι συγκεκριμένο ή γενικότερα μια ανησυχία για τη ζωή σου, μπορεί επίσης να επηρεάσει την ικανότητά σου να ξυπνήσεις χωρίς ζόρι το πρωί. Τα άτομα που παλεύουν με το στρες, συχνά αισθάνονται καταπονημένοι κατά τη διάρκεια της ημέρας, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει προβλήματα ύπνου τη νύχτα. Αυτό σημαίνει ότι ενδεχομένως να μην μπορείς να κοιμηθείς ή να μένεις για μεγάλο χρονικό διάστημα κάθε βράδυ ξάγρυπνος, καθιστώντας το δύσκολο να ξυπνήσεις την επόμενη μέρα.

Εποχιακή συναισθηματική θλίψη.

Η εποχιακή συναισθηματική θλίψη είναι μια άλλη κατάσταση που μπορεί να σε δυσκολέψει με το πρωινό ξύπνημα. Η εναλλαγή των εποχών επηρεάζει πολλούς ανθρώπους καθ ‘όλη τη διάρκεια του έτους. Κάποιοι που είναι πιο ευαίσθητοι, θα παρατηρήσουν ότι τα συμπτώματά τους χειροτερεύουν τους χειμερινούς μήνες, όταν υπάρχει λιγότερο ηλιακό φως.  Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να κοιμάσαι περισσότερο και να αρνείσαι να σηκωθείς τη μέρα, γράφει η Μαρία Μαρκουλιδάκη στο tsemperlidou.gr.

Επιπτώσεις.

Ενώ οι καταστάσεις αυτές της ψυχολογίας σου μπορεί να σε δυσκολεύουνε στο ξύπνημα, από την άλλη, το να μην μπορείς να σηκωθείς το πρωί μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την ψυχολογία σου. Είναι δηλαδή φαύλος κύκλος.

Πώς μπορείς να βελτιώσεις την κατάσταση;

Μίλα με έναν φίλο/ειδικό.

Συζήτησε με έναν δικό σου άνθρωπο ή κάποιον ειδικό τους προβληματισμούς σου, τα άγχη σου κι όσα σε θλίβουν.

Καλή διατροφή.

Βεβαιώσου ότι τρως υγιεινές τροφές, έτσι ώστε το σώμα σου να έχει την ενέργεια που χρειάζεται όταν έρθει το πρωί, για να δραστηριοποιηθεί.

Σκέψου τη στιγμή.

Είναι πολύ πιθανό μόλις χτυπάει το ξυπνητήρι, να νιώθεις ότι ξεκινάει μία δύσκολη μέρα και να μην έχεις κουράγιο να σηκωθείς. Εστίασε στη στιγμή και όχι στο τί θα γίνει αργότερα. Προσπάθησε να αποβάλλεις τις αρνητικές σκέψεις.

Άσκηση.

Η γυμναστική βοηθά στην απελευθέρωση ενδορφινών που διευκολύνουν τον ύπνο. Μελέτες δείχνουν ότι οι άνθρωποι που ασκούνται, τείνουν να βιώνουν λιγότερη αϋπνία και μπορεί επίσης να έχουν περισσότερη ενέργεια όταν ξυπνάνε.

Λιγότερος καφές και αλκοόλ.

Περιόρισε την πρόσληψη καφεΐνης και αλκοόλ τις απογευματινές και βραδινές ώρες. Έρευνες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση ροφημάτων με καφεΐνη και τα αλκοολούχα ποτά, έξι ώρες πριν από τον ύπνο, επηρεάζει τα φυσικά επίπεδα ορμονών που ρυθμίζουν τον ύπνο και την εγρήγορση.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr