Γιάννης Λουκάκος: Σούπα από κουνουπίδι και γάλα αμυγδάλου - μία ωραία πρόταση για τις κρύες μέρες του χειμώνα (βίντεο)
«Δεν ξέρω αν το αγαπάτε ή όχι, ξέρω όμως ότι το κουνουπίδι είναι σίγουρα παρεξηγημένο και υπάρχουν αρκετοί που το απορρίπτουν πριν καν το δοκιμάσουν!» λέει ο αγαπημένος σεφ
ΥΛΙΚΑ
Για το πιάτο
- 30 γρ. ελαιόλαδο
- 250 γρ. κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 6 γρ. κουρκουμάς, σε σκόνη
- 10 γρ. κάρυ, σε σκόνη
- 1 κιλό κουνουπίδι, κομμένο σε μεγάλα κομμάτια
- 25 γρ. τζίντζερ, σε λεπτές φέτες
- 15 γρ. σκόρδο, σκελίδες
- 1 λίτρο Ρόφημα ΚΑΡΠΟΣ ΑΜΥΓΔΑΛΟ χωρίς ζάχαρη
- 5 γρ. ξύσμα λάιμ
- 35 γρ. λάιμ, χυμόςαλάτι
- σαλάτα κουνουπίδι
- ψωμί, σε φέτες, ψημένο
Για τη σαλάτα κουνουπίδι
- 120 γρ. κουνουπίδι
- 10 γρ. κρεμμύδι φρέσκο, το πράσινο μέρος, ψιλοκομμένο
- 10 γρ. κόλιανδρος φρέσκος, φύλλα
- 20 γρ. αμύγδαλο καβουρδισμενο, χοντροκομμένο
- 2 γρ. σουσάμι καβουρδισμένο
- 15 γρ. πιπεριά τσίλι κόκκινη, σε λεπτές φέτες
- 5 γρ. ξύσμα λάιμ
- 25 γρ. λάιμ, χυμός
- αλάτι
Ευχαριστούμε τον Γιάννη Λουκάκο και το yiannislucacos.gr για την παραχώρηση αυτής της συνταγής
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Για το πιάτο
Ζεσταίνουμε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά, ρίχνουμε το μισό ελαιόλαδο, προσθέτουμε το κρεμμύδι, αλατίζουμε και μαγειρεύουμε ανακατεύοντας μέχρι να πάρει ξανθό χρώμα και να μαλακώσει ελαφρώς.
Προσθέτουμε τα μπαχαρικά, μαγειρεύουμε μέχρι να μυρίσουν για 1-2 λεπτά, προσθέτουμε το κουνουπίδι και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε το τζίντζερ, το σκόρδο, ανακατεύουμε, ρίχνουμε το Ρόφημα ΚΑΡΠΟΣ ΑΜΥΓΔΑΛΟΥ χωρίς ζάχαρη και αλατίζουμε.
Δυναμώνουμε τη φωτιά, φέρνουμε σε βρασμό, σκεπάζουμε την κατσαρόλα με καπάκι, επαναφέρουμε τη φωτιά στο μέτριο ώστε να σιγοβράζει το φαγητό και μαγειρεύουμε μέχρι να μαλακώσουν εντελώς όλα τα λαχανικά, για περίπου 20 λεπτά.
Σβήνουμε τη φωτιά, προσθέτουμε το ξύσμα, τον χυμό λάιμ και αλέθουμε με ένα μπλέντερ χειρός.
Δοκιμάζουμε και διορθώνουμε τη γεύση με αλάτι και έξτρα χυμό λάιμ εάν χρειάζεται. Σερβίρουμε σε βαθιά μπολ και γαρνίρουμε με τη σαλάτα κουνουπίδι, το ψημένο ψωμί και φρέσκο ελαιόλαδο.
*Tip: Αν η σούπα βγει πιο πηχτή μετά το άλεσμα μπορούμε να αραιώσουμε με λίγο Ρόφημα ΚΑΡΠΟΣ ΑΜΥΓΔΑΛΟΥ χωρίς ζάχαρη.
Για τη σαλάτα κουνουπίδι
Κόβουμε σε ένα μαντολίνο το κουνουπίδι σε λεπτές φέτες, το βάζουμε σε ένα μπολ και ανακατεύουμε με τα υπόλοιπα υλικά. Δοκιμάζουμε και διορθώνουμε τη γεύση με αλάτι και έξτρα χυμό λάιμ εάν χρειάζεται.
Who is Who
Ο Γιάννης Λουκάκος γεννήθηκε στη Βιρτζίνια των ΗΠΑ στις 19/11/1973. Σπούδασε μηχανολόγος μηχανικός στο Pennsylvania State University και μετά φοίτησε στην καλύτερη σχολή μαγειρικής του κόσμου, Culinary Institute of America.
Αφού εργάστηκε στις κουζίνες μεγάλων ξενοδοχειακών εγκαταστάσεων και εστιατορίων, το 2000 επέστρεψε στην Ελλάδα.
Το προσωπικό του στυλ έχει αναγνωρισθεί δύο φορές στα βραβεία Gourmet. Το 2009 δημιούργησε το δικό του εστιατόριο στο Χαλάνδρι στην πιάτσα του Αγ. Νικολάου στην πλατεία Ελευθερωτών.
Από τον Μάρτιο του 2013, ο Γιάννης Λουκάκος πήρε την τηλεοπτική επωνυμία του «Dr Cook» από την ομώνυμη εκπομπή στο MEGA TV, ενώ το ΤHE SEMINAR PROJECT φιλοδοξεί να αποτελέσει μια ξεχωριστή εμπειρία μαγειρικής εκπαίδευσης για όσου συμμετέχουν στα σεμινάρια.
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr