Ντίνα Νικολάου: Λαζάνια φούρνου με λαχανικά και ανθότυρο - το πιάτο που θα ενθουσιάσει μικρούς και μεγάλους

Τα λαζάνια με λαχανικά και είναι ένα φαγάκι φούρνου για όλη την οικογένεια, που από μόνο του είναι γιορτή…

Υλικά

  • 16 λαζάνια (περίπου μισό πακέτο)
  • 4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • 500 γρ. (1 σκαφάκι) φρέσκα άσπρα μανιτάρια, κομμένα σε φετάκια
  • 4 φρέσκα κρεμμυδάκια, μαζί με το πράσινο μέρος, ψιλοκομμένα
  • 1 μέτριο πράσο (μόνο το λευκό μέρος), ψιλοκομμένο
  • 1 πιπεριά Φλωρίνης, καθαρισμένη από σπόρια και μεμβράνες και ψιλοκομμένη
  • 2 σκελίδες σκόρδου, ψιλοκομμένες
  • 1 κονσέρβα ολόκληρα ντοματάκια, με το χυμό τους, τα οποία θα ψιλοκόψετε
  • 1 φλιτζάνι τριμμένη γραβιέρα της αρεσκείας μας
  • 2 φλιτζάνια ανθότυρο, θρυμματισμένο με τα δάχτυλα
  • 1 κουτί γάλα εβαπορέ, πλήρες
  • 3 αυγά, κατά προτίμηση βιολογικά, ελαφρώς χτυπημένα
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Ευχαριστούμε θερμά την Ντίνα Νικολάου και το dinanikolaou.gr για την παραχώρηση αυτής της συνταγής

Εκτέλεση

Ζεσταίνω το ελαιόλαδο σε μια κατσαρόλα, σε μέτρια φωτιά και ρίχνω τα μανιτάρια, τα κρεμμυδάκια, το πράσο, την πιπεριά Φλωρίνης και το σκόρδο. Αλατοπιπερώνω, ανακατεύω και σοτάρω για 4 - 5 λεπτά, μέχρι να μαραθούν.

Ρίχνω και τα ντοματάκια με το χυμό τους, καθώς και 1 φλιτζάνι (200 ml) νερό, αφήνω το μείγμα να πάρει μια βράση και χαμηλώνω τη φωτιά. Μαγειρεύω για περίπου 8 λεπτά, ή μέχρι να σωθούν τα περισσότερα υγρά.

Προθερμαίνω το φούρνο στους 180°C.
Στρώνω μια σειρά λαζάνια σε ένα μέτριο και ελαφρώς λαδωμένο βαθύ ταψί και από πάνω αδειάζω το μισό μείγμα λαχανικών. Πασπαλίζω με τη μισή γραβιέρα και το μισό ανθότυρο. Σκεπάζω με άλλη μία στρώση λαζάνια και από πάνω ρίχνω το υπόλοιπο μείγμα λαχανικών. Τελειώνω με άλλη μια στρώση λαζάνια και πασπαλίζω με τα υπόλοιπα τυριά.

Σε ένα μπολάκι χτυπάω καλά με ένα πιρούνι το γάλα και τα αυγά, αλατοπιπερώνω και περιχύνω το φαγητό.

Ψήνω για 30 λεπτά, ώσπου να ροδίσει η επιφάνεια και σερβίρω το φαγητό ζεστό ή σε θερμοκρασία δωματίου.

Who is Who

Οι γαστρονομικές μου ανησυχίες ξεκίνησαν σε πολύ μικρή ηλικία. Γεννημένη στην Ελλάδα, σε μια οικογένεια που η μαγειρική και το καλό φαγητό ήταν βασικά συστατικά της έννοιας καλή ζωή, σύντομα άρχισα να πειραματίζομαι με τα υλικά, τις μυρωδιές, τις αναλογίες. Παρόλο που ξεκίνησα την σταδιοδρομία μου σπουδάζοντας οικονομικά και marketing, στο Παρίσι, σύντομα το πάθος μου για την τέχνη της μαγειρικής και την γαστρονομία με έκανε να αλλάξω ρότα στην ζωή μου, να ακολουθήσω την καρδιά και να κυνηγήσω το όνειρό μου.

Ξεκινώντας τις σπουδές μου στην επαγγελματική μαγειρική τέχνη στις Γαστρονομικές σχολές του Παρισιού «Le Cordon Bleu», «Ritz Escoffier», «Alain Ducasse formation», «Lenotre», ήρθα σε επαφή με τους μεγαλύτερους δασκάλους, που με ενέπνευσαν μεταδίδοντάς μου το πάθος για το καινούριο και την δημιουργία.

Στο Παρίσι με τη Μαρία, δημιουργήσαμε το καμάρι μας το EVI EVANΕκαι υπερασπιζόμαστε με μεράκι και πατριωτική φιλοδοξία την ελληνική κουζίνα. Στην Αθήνα, ξεκίνησα το 2006 μέσα από την καθημερινή στήλη μαγειρικής στο πρωινό πρόγραμμα του ΑΝΤ1 (Πρωινός καφές) τη μαγική τηλεοπτική επικοινωνία με όλους εσάς που λατρεύεται τις κατσαρόλες και αφήνεστε στη μαγεία της γεύσης.

Από το 2009 έως το 2011, στην καθημερινή τηλεοπτική εκπομπή μαγειρικής στο κανάλι Star «Νηστικοί πράκτορες» και συνεχίζοντας το 2012, με την εκπομπή «Στην κουζίνα με την Ντίνα», μοιράστηκα με όλους εσάς μυστικά γαστρονομίας και συμβουλές για το οικογενειακό τραπέζι και την οργάνωση της κουζίνας της νέας νοικοκυράς. 

Το 2010 ξεκίνησα στο κανάλι της Γαλλικής τηλεόρασης cuisine TV, την εκπομπή «Ma cuisine grecque» η οποία παρουσίαζε συνταγές και πιάτα απ’ όλη την Ελλάδα. Η εκπομπή λόγω της μεγάλης της επιτυχίας αποτέλεσε μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία προβολής για την Ελληνική κουζίνα και τα Ελληνικά προϊόντα.

Δείτε όλο το «πλούσιο» βιογραφικό της αγαπημένης σεφ Ντίνας Νικολάου στο dinanikolaou.gr.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr