Άκης Πετρετζίκης: Χριστουγεννιάτικο κοτόπουλο με μήλα και ρόδι στον φούρνο - Για το εορταστικό τραπέζι

Οι καλεσμένοι σας θα εντυπωσιαστούν! 

Συστατικά

2 μήλα κόκκινα

2 μήλα πράσινα

2 πατάτες, μέτριες

1 κ.σ. μείγμα 5 spices

1 κ.σ. μπούκοβο

100 γρ. χυμό ροδιού

300 γρ. ζωμό κοτόπουλου

αλάτι

πιπέρι

2 στικ κανέλα

50 γρ. ελαιόλαδο

2 κιλά κοτόπουλο, (1 ολόκληρο)

Για το σερβίρισμα

ρόδι, σε σπόρους

θυμάρι, φρέσκο

Ευχαριστούμε θερμά τον Άκη Πετρετζίκη και το akispetretzikis.com για την παραχώρηση της συνταγής

Μέθοδος Εκτέλεσης

  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C στον αέρα.
  • Κόβουμε τα μήλα σε χοντρά κομμάτια, χωρίς να αφαιρέσουμε τη φλούδα τους, και τα βάζουμε σε ένα ταψί.
  • Κόβουμε τις πατάτες σε μικρά κομμάτια, αφήνοντάς τες και αυτές με τη φλούδα τους, και τις μεταφέρουμε στο ταψί. 
  • Πασπαλίζουμε με τη μισή ποσότητα από το μείγμα 5 spices και το μπούκοβο, ρίχνουμε τον χυμό ροδιού, τον ζωμό κότας, το αλάτι, το πιπέρι, τα στικ κανέλας και 20 γρ. ελαιόλαδο, και ανακατεύουμε όλα τα υλικά με ένα κουτάλι. 
  • Φοράμε γάντια, και τοποθετούμε το κοτόπουλο σε ένα ξύλο κοπής με τη ράχη από την πάνω πλευρά, για να το κόψουμε σε σχήμα πεταλούδα.
  • Κόβουμε το κοτόπουλο στη μέση με ένα κοφτερό μαχαίρι, και το ανοίγουμε. Μπορούμε να αφαιρέσουμε τη ράχη παρασπονδύλια (δεξιά και αριστερά παράλληλα με τη ράχη) και να την τοποθετησουμε και αυτή στο ταψί για να πάρει γεύση το φαγητό ή να φτιάξουμε ζωμό κοτόπουλου.
  • Γυρνάμε το κοτόπουλο με το στήθος προς τα πάνω και πιέζουμε με τα χέρια μας το στέρνο για να σπάσει.
  • Πασπαλίζουμε την πάνω μεριά του κοτόπουλου με το υπόλοιπο μπούκοβο και το μείγμα 5 spices, το αλάτι, και 30 γρ. ελαιόλαδο. 
  • Γυρνάμε το κοτόπουλο και από την άλλη πλευρά, και πασπαλίζουμε με επιπλέον αλάτι και πιπέρι.  
  • Μεταφέρουμε το κοτόπουλο, με την πέτσα προς τα πάνω στο ταψί, και το τοποθετούμε πάνω από τις πατάτες και τα μήλα.  
  • Μεταφέρουμε το ταψί στον φούρνο, και ψήνουμε για 1 ώρα στην πάνω σχάρα.
  • Αφαιρούμε το ταψί από τον φούρνο, μεταφέρουμε το κοτόπουλο σε ένα ξύλο κοπής, και το κόβουμε σε μερίδες.
  • Μοιράζουμε το κοτόπουλο σε πιάτα, μαζί με τις πατάτες και τα μήλα, και πασπαλίζουμε με σάλτσα από το ταψί.
  • Σερβίρουμε με σπόρους ροδιού και φρέσκο θυμάρι

 

WHO IS WHO

Γεννημένος στις 4 Μαρτίου, ο Άκης έδειξε την αγάπη του από τα πρώτα χρόνια της ζωής του. Μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη, δουλεύοντας στην οικογενειακή επιχείρηση από τα 16 του χρόνια. Στα 18 του αποφάσισε να εγκαταλείψει την πόλη όπου μεγάλωσε για να κατέβει στην Αθήνα και να σπουδάσει Λογιστική.

Από εκείνη ακριβώς τη στιγμή συνειδητοποίησε ότι η πραγματική του αγάπη βρισκόταν στη γεύση των φρέσκων φρούτων, στις μυρωδιές των μεσογειακών μπαχαρικών και στους ήχους των ακονισμένων μαχαιριών. Ήταν εκείνη η στιγμή που αποφάσισε να σπουδάσει παράλληλα σεφ στη σχολή μαγειρικής Le Monde.

Μόλις ολοκλήρωσε τις σπουδές του (ολοκλήρωσε και τη Λογιστική!) εργάστηκε σε πληθώρα εστιατορίων και ξενοδοχείων σε όλη την Ελλάδα μέχρι που αναχώρησε για την Αγγλία με σκοπό να εξερευνήσει την διεθνή κουζίνα.Η πενταετής παραμονή του στην Αγγλία ήταν το μεγαλύτερο μαγειρικό «σχολείο» για τον Άκη μιας και είχε την ευκαιρία να συνεργαστεί με διάσημους βραβευμένους σεφ. Η τελευταία του στάση ήταν το φημισμένο ξενοδοχείο «THE GORING».

Το 2010 επέστρεψε στην Ελλάδα, όχι για κάποια επαγγελματική ευκαιρία όπως πολύς κόσμος θα σκεφτόταν, αλλά για να λάβει μέρος στο τηλεπαιχνίδι του Mega, «Master Chef». Έξι μήνες αργότερα, χωρίς καμία αμφιβολία, αναδείχθηκε ο πρώτος Έλληνας «Master Chef» κερδίζοντας τον διαγωνισμό.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr