Ντίνα Νικολάου: Cheesecake μπακλαβάς - Μία πεντανόστιμη συνταγή που «παντρεύει» δύο αγαπημένα γλυκά
Ο παραδοσιακός μπακλαβάς συνδυάζεται με την βελούδινη, τυρένια κρέμα του cheesecake και μας δίνει ένα γλυκό… του ονείρου!
Υλικά (Μερίδες 80)
Για την κρέμα
- 400 γρ. φρέσκο τυρί κρέμα Arla
- 200 γρ. ζάχαρη
- 3 αυγά, χτυπημένα
- 100 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
- 50 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1 κουτ. γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
Για τα φύλλα
- 10 φύλλα κρούστας
- 100 γρ. φουντούκια, καβουρδισμένα και χοντροσπασμένα
- 30 γρ. φυστίκια Αιγίνης, καβουρδισμένα και τριμμένα
- 50 γρ. βούτυρο Lurpak, λιωμένο
Για το σιρόπι
- 120 ml νερό
- 50 γρ. ζάχαρη
- 70 γρ. μέλι
- Χυμός από ½ λεμόνι
- 1 ξυλάκι κανέλας
Ευχαριστούμε θερμά την Ντίνα Νικολάου και το dinanikolaou.gr για την παραχώρηση αυτής της συνταγής
Εκτέλεση
Για το σιρόπι
Βάζω όλα τα υλικά σε ένα κατσαρολάκι και βράζω για 2 λεπτά από τη στιγμή που θα ξεκινήσει ο βρασμός. Αφήνω το σιρόπι να κρυώσει.
Για το cheesecake
Βουτυρώνω και στρώνω με αντικολλητικό χαρτί μια φόρμα με αποσπώμενα τοιχώματα διαμέτρου 20 εκ. Προθερμαίνω το φούρνο στους 160°C αερόθερμο.
Σε ένα μπολ ανακατεύω με το σύρμα το τυρί κρέμα και το γιαούρτι. Προσθέτω τη ζάχαρη, τα αυγά, τη βανίλια και το αλεύρι και συνεχίζω το χτύπημα μέχρι να ενωθούν σε μια ομοιογενή και αφράτη κρέμα. Αφήνω την κρέμα στο ψυγείο μέχρι να την χρειαστώ.
Στρώνω στη φόρμα 2 φύλλα κρούστας βουτυρωμένα μεταξύ τους και πασπαλίζω με λίγους ξηρούς καρπούς. Συνεχίζω με τον ίδιο τρόπο στρώνοντας ανά δύο τα φύλλα και πασπαλίζοντας με τους ξηρούς καρπούς μέχρι να τελειώσουν. Αφού στρώσω τα δύο τελευταία φύλλα ρίχνω την κρέμα και ισιώνω με ένα κουτάλι. Με ένα ψαλίδι κόβω τα φύλλα που περισσεύουν από τη φόρμα, αφήνοντας περίπου 1-2 εκατοστά επάνω από την κρέμα.
Ψήνω για 60-75 λεπτά μέχρι να ροδίσουν τα φύλλα και να σφίξει η κρέμα. Βγάζω από το φούρνο και με ένα πινέλο αλείφω με το κρύο σιρόπι.
Who is Who
Οι γαστρονομικές μου ανησυχίες ξεκίνησαν σε πολύ μικρή ηλικία. Γεννημένη στην Ελλάδα, σε μια οικογένεια που η μαγειρική και το καλό φαγητό ήταν βασικά συστατικά της έννοιας καλή ζωή, σύντομα άρχισα να πειραματίζομαι με τα υλικά, τις μυρωδιές, τις αναλογίες. Παρόλο που ξεκίνησα την σταδιοδρομία μου σπουδάζοντας οικονομικά και marketing, στο Παρίσι, σύντομα το πάθος μου για την τέχνη της μαγειρικής και την γαστρονομία με έκανε να αλλάξω ρότα στην ζωή μου, να ακολουθήσω την καρδιά και να κυνηγήσω το όνειρό μου.
Ξεκινώντας τις σπουδές μου στην επαγγελματική μαγειρική τέχνη στις Γαστρονομικές σχολές του Παρισιού «Le Cordon Bleu», «Ritz Escoffier», «Alain Ducasse formation», «Lenotre», ήρθα σε επαφή με τους μεγαλύτερους δασκάλους, που με ενέπνευσαν μεταδίδοντάς μου το πάθος για το καινούριο και την δημιουργία.
Στο Παρίσι με τη Μαρία, δημιουργήσαμε το καμάρι μας το EVI EVANΕκαι υπερασπιζόμαστε με μεράκι και πατριωτική φιλοδοξία την ελληνική κουζίνα. Στην Αθήνα, ξεκίνησα το 2006 μέσα από την καθημερινή στήλη μαγειρικής στο πρωινό πρόγραμμα του ΑΝΤ1 (Πρωινός καφές) τη μαγική τηλεοπτική επικοινωνία με όλους εσάς που λατρεύεται τις κατσαρόλες και αφήνεστε στη μαγεία της γεύσης.
Από το 2009 έως το 2011, στην καθημερινή τηλεοπτική εκπομπή μαγειρικής στο κανάλι Star «Νηστικοί πράκτορες» και συνεχίζοντας το 2012, με την εκπομπή «Στην κουζίνα με την Ντίνα», μοιράστηκα με όλους εσάς μυστικά γαστρονομίας και συμβουλές για το οικογενειακό τραπέζι και την οργάνωση της κουζίνας της νέας νοικοκυράς.
Το 2010 ξεκίνησα στο κανάλι της Γαλλικής τηλεόρασης cuisine TV, την εκπομπή «Ma cuisine grecque» η οποία παρουσίαζε συνταγές και πιάτα απ’ όλη την Ελλάδα. Η εκπομπή λόγω της μεγάλης της επιτυχίας αποτέλεσε μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία προβολής για την Ελληνική κουζίνα και τα Ελληνικά προϊόντα.
Δείτε όλο το «πλούσιο» βιογραφικό της αγαπημένης σεφ Ντίνας Νικολάου στο dinanikolaou.gr.
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr