Ντίνα Νικολάου: Κότσι χοιρινό μαριναρισμένο με χειμερινές ρίζες - Μια απίθανη συνταγή για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι
Αν δεν θέλετε να σερβίρετε την κλασική γαλοπούλα, η Ντίνα Νικολάου προτείνει ένα χοιρινό κότσι με διάφορες χειμερινές ρίζες: παντζάρια, φινόκιο, καρότα, ρέβες… μπορείτε να βάλετε ότι θέλετε…
Υλικά (Μερίδες 6)
- 1 κότσι χοιρινό μαριναρισμένο με αρωματικά βότανα, περίπου 1½ κιλό, Μπούμπας
- 100 γρ. μουστάρδα Ντιζόν
- 2 κουτ. σούπας μέλι
- 50 ml ελαιόλαδο
- 30 ml πετιμέζι
- 2 κουτ. σούπας πολύχρωμα πιπέρια, χοντροσπασμένα
- 1 κουτ. γλυκού κόλιανδρο, σπόρους
- 1 κουτ. γλυκού σκόρδο, σκόνη
- 6 παντζάρια μικρά, μαζί με τους μίσχους τους
- 3 καρότα μεγάλα, κομμένα στη μέση
- 2 φινόκιο, κομμένα στα τέσσερα
- 6 ραπανάκια
- 2 πορτοκάλια, κομμένο σε έξι
- 2 λεμόνια, κομμένα στα έξι
- 2 γλυκοπατάτες, κομμένες στα 4
- 2 ρέβες, κομμένες στα τέσσερα
- 2-3 κλαδάκια δεντρολίβανο φρέσκο
- Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Ευχαριστούμε θερμά την Ντίνα Νικολάου και το dinanikolaou.gr για την παραχώρηση αυτής της συνταγής
Εκτέλεση
Προθερμαίνω το φούρνο στους 200°C αερόθερμο. Σε ένα μικρό μπολ ανακατεύω τη μουστάρδα, το μέλι, το ελαιόλαδο και το πετιμέζι.
Αλατίζω γενναιόδωρα το μαριναρισμένο κότσι, το αλείφω με αρκετό από το μείγμα της μουστάρδας, το τυλίγω σε αντικολλητικό χαρτί και το τοποθετώ σε ένα ταψάκι. Ψήνω στο φούρνο για 1 ώρα. Βγάζω το ταψάκι από το φούρνο, ανοίγω το αντικολλητικό χαρτί, αλείφω και πάλι με το μείγμα της μουστάρδας, γυρίζω τη θερμοκρασία του φούρνου στους 180°C ψήσιμο κάτω και συνεχίζω για 1 ώρα ακόμη.
Βγάζω το κρέας από το φούρνο, το μεταφέρω σε μια πιατέλα, το σκεπάζω με αντικολλητικό χαρτί και το αφήνω να ξεκουραστεί.
Σουρώνω τα ζουμάκια που έχουν απομείνει μέσα στο ταψί και τα ρίχνω σε ένα μπολ. Προσθέτω όσο μείγμα μουστάρδας έχει απομείνει και ρίχνω όλα τα λαχανικά, τα πορτοκάλια και τα λεμόνια. Αλατοπιπερώνω, προσθέτω το δεντρολίβανο και τα μεταφέρω στο ταψί που έψησα το κρέας. Ψήνω στους 180°C αερόθερμο, για 20-25 λεπτά.
Who is Who
Οι γαστρονομικές μου ανησυχίες ξεκίνησαν σε πολύ μικρή ηλικία. Γεννημένη στην Ελλάδα, σε μια οικογένεια που η μαγειρική και το καλό φαγητό ήταν βασικά συστατικά της έννοιας καλή ζωή, σύντομα άρχισα να πειραματίζομαι με τα υλικά, τις μυρωδιές, τις αναλογίες. Παρόλο που ξεκίνησα την σταδιοδρομία μου σπουδάζοντας οικονομικά και marketing, στο Παρίσι, σύντομα το πάθος μου για την τέχνη της μαγειρικής και την γαστρονομία με έκανε να αλλάξω ρότα στην ζωή μου, να ακολουθήσω την καρδιά και να κυνηγήσω το όνειρό μου.
Ξεκινώντας τις σπουδές μου στην επαγγελματική μαγειρική τέχνη στις Γαστρονομικές σχολές του Παρισιού «Le Cordon Bleu», «Ritz Escoffier», «Alain Ducasse formation», «Lenotre», ήρθα σε επαφή με τους μεγαλύτερους δασκάλους, που με ενέπνευσαν μεταδίδοντάς μου το πάθος για το καινούριο και την δημιουργία.
Στο Παρίσι με τη Μαρία, δημιουργήσαμε το καμάρι μας το EVI EVANΕκαι υπερασπιζόμαστε με μεράκι και πατριωτική φιλοδοξία την ελληνική κουζίνα. Στην Αθήνα, ξεκίνησα το 2006 μέσα από την καθημερινή στήλη μαγειρικής στο πρωινό πρόγραμμα του ΑΝΤ1 (Πρωινός καφές) τη μαγική τηλεοπτική επικοινωνία με όλους εσάς που λατρεύεται τις κατσαρόλες και αφήνεστε στη μαγεία της γεύσης.
Από το 2009 έως το 2011, στην καθημερινή τηλεοπτική εκπομπή μαγειρικής στο κανάλι Star «Νηστικοί πράκτορες» και συνεχίζοντας το 2012, με την εκπομπή «Στην κουζίνα με την Ντίνα», μοιράστηκα με όλους εσάς μυστικά γαστρονομίας και συμβουλές για το οικογενειακό τραπέζι και την οργάνωση της κουζίνας της νέας νοικοκυράς.
Το 2010 ξεκίνησα στο κανάλι της Γαλλικής τηλεόρασης cuisine TV, την εκπομπή «Ma cuisine grecque» η οποία παρουσίαζε συνταγές και πιάτα απ’ όλη την Ελλάδα. Η εκπομπή λόγω της μεγάλης της επιτυχίας αποτέλεσε μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία προβολής για την Ελληνική κουζίνα και τα Ελληνικά προϊόντα.
Δείτε όλο το «πλούσιο» βιογραφικό της αγαπημένης σεφ Ντίνας Νικολάου στο dinanikolaou.gr.
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr