Άκης Πετρετζίκης: Σπιτικά τορτελίνια με λαχανικά stir fry - Θα σας ξετρελάνουν!

Πρέπει να τα δοκιμάσετε! 

Συστατικά

Για τη ζύμη

150 γρ. αλεύρι σκληρό

50 γρ. σιμιγδάλι, ψιλό

½ κ.γ. αλάτι

2 αυγά, μεσαία

1 κρόκο, αυγού, αραιωμένο με 1 κ.σ. νερό

Για τα λαχανικά

2 κ.σ. ελαιόλαδο

1 μελιτζάνα

1 κολοκυθάκι

½ πιπεριά κόκκινη

1 κρεμμύδι

2 καρότα

1 σκ. σκόρδο

Για τη γέμιση

2 κρόκους, από μεσαία αυγά

1 κ.σ. σάλτσα σόγιας

1 κ.σ. σησαμέλαιο

50 γρ. φρυγανιά τριμμένη

2 κ.σ. κόλιανδρο, φρέσκο

Για τη σάλτσα

30 γρ. σάλτσα σόγιας

50 γρ. sweet chili sauce

1 κ.σ. κόλιανδρο, φρέσκο

1 κ.σ. σησαμέλαιο

1 κ.σ. σουσάμι, καβουρδισμένο

Για το σερβίρισμα

1 κ.σ. σησαμέλαιο

1 κ.σ. σουσάμι, καβουρδισμένο

10 φύλλα κόλιανδρου

Ευχαριστούμε θερμά τον Άκη Πετρετζίκη και το akispetretzikis.com για την παραχώρηση της συνταγής

 

Μέθοδος Εκτέλεσης

Για τη ζύμη 

  • Ρίχνουμε σε ένα μπολ το αλεύρι, το σιμιγδάλι και το αλάτι, και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι.
  • Προσθέτουμε τα αυγά και ανακατεύουμε με το κουτάλι μέχρι η ζύμη να γίνει τρίμματα. 
  • Ξεκινάμε να ζυμώνουμε με τα χέρια μας για 2-3 λεπτά, μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα και να δημιουργηθεί ένα ζυμάρι. Αν η ζύμη δεν πλάθεται και είναι αρκετά στεγνή, μπορούμε να προσθέσουμε 1 κ.γ. νερό μιας και η υγρασία του μείγματος είναι λίγη και προέρχεται μόνο από τα αυγά.
  • Ζυμώνουμε και ελέγχουμε αν έχει ενσωματωθεί το αυγό με το αλεύρι. Αν όχι, συνεχίζουμε το ζύμωμα για ακόμα μερικά λεπτά.
  • Τυλίγουμε τη ζύμη σε διάφανη μεμβράνη και την τοποθετούμε στο ψυγείο να ξεκουραστεί για τουλάχιστον 1 ώρα.

Για τα λαχανικά

  • Τοποθετούμε ένα μεγάλο τηγάνι σε δυνατή φωτιά και ρίχνουμε το ελαιόλαδο.
  • Κόβουμε τη μελιτζάνα, το κολοκυθάκι, την πιπεριά, το κρεμμύδι και τα καρότα σε μικρά κυβάκια, και τα προσθέτουμε στο τηγάνι. 
  • Ψιλοκόβουμε το σκόρδο, το ρίχνουμε στο τηγάνι και σοτάρουμε για 4-5 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά. 
  • Αποσύρουμε το τηγάνι από τη φωτιά και αφήνουμε στην άκρη για να κρυώσουν τα λαχανικά. 

Για τη γέμιση

  • Ρίχνουμε σε ένα μπολ 400 γρ. από τα σοταρισμένα λαχανικά, τους κρόκους, τη σάλτσα σόγιας, το σησαμέλαιο και τη φρυγανιά.
  • Ψιλοκόβουμε τον κόλιανδρο, τον προσθέτουμε στο μπολ και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι.

Για τα τορτελίνια

  • Τοποθετούμε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά.
  • Ρίχνουμε νερό και λίγο αλάτι, και αφήνουμε να πάρει μια βράση.
  • Ανοίγουμε τη ζύμη σε πολύ λεπτό φύλλο με τη βοήθεια του ειδικού μηχανήματος για ζυμαρικά ή με έναν πλάστη, και πασπαλίζουμε τη ζύμη με αρκετό επιπλέον αλεύρι. 
  • Κόβουμε τη ζύμη σε τετράγωνα κομμάτια 7x7 εκ. 
  • Προσθέτουμε 1 κ.γ. από τη γέμιση στο κέντρο του κάθε τετραγώνου και αλείφουμε με ένα πινέλο τη ζύμη περιμετρικά με τον κρόκο αυγού. 
  • Διπλώνουμε τη ζύμη δημιουργώντας ένα τρίγωνο και πατάμε τις άκρες με τα δάχτυλα μας φροντίζοντας να μη μείνει αέρας μέσα στο τορτελίνι. 
  • Τυλίγουμε το τρίγωνο γύρω από το δάχτυλό μας και ενώνουμε τις δύο μικρές γωνίες του ζυμαρικού τσιμπώντας τες ελαφρά. 
  • Ρίχνουμε τα τορτελίνια στην κασαρόλα και βράζουμε για 1-2 λεπτά. 
  • Μεταφέρουμε τα τορτελίνια με μια τρυπητή κουτάλα σε ένα πιάτο και κρατάμε σε ένα μπολ περίπου 100 γρ. από το νερό μέσα στο οποίο έβρασαν. 

Για τη σάλτσα

  • Τοποθετούμε ένα τηγάνι σε μέτρια φωτιά.
  • Ρίχνουμε τα υπόλοιπα σοταρισμένα λαχανικά, τη σάλτσα σόγιας, τη sweet chili sauce και το νερό που κρατήσαμε από το βράσιμο των ζυμαρικών, και αφήνουμε να πάρουν μια βράση.
  • Αποσύρουμε το τηγάνι από τη φωτιά.
  • Ψιλοκόβουμε τον κόλιανδρο και τον προσθέτουμε στο τηγάνι.
  • Προσθέτουμε το σησαμέλαιο και το σουσάμι, και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι.
  • Για το σερβίρισμα
  • Μοιράζουμε τα τορτελίνια σε πιάτα και περιχύνουμε με τη σάλτσα.
  • Πασπαλίζουμε με λίγο σησαμέλαιο και λίγο σουσάμι, και γαρνίρουμε με φύλλα κόλιανδρου.

WHO IS WHO

Γεννημένος στις 4 Μαρτίου, ο Άκης έδειξε την αγάπη του από τα πρώτα χρόνια της ζωής του. Μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη, δουλεύοντας στην οικογενειακή επιχείρηση από τα 16 του χρόνια. Στα 18 του αποφάσισε να εγκαταλείψει την πόλη όπου μεγάλωσε για να κατέβει στην Αθήνα και να σπουδάσει Λογιστική.

Από εκείνη ακριβώς τη στιγμή συνειδητοποίησε ότι η πραγματική του αγάπη βρισκόταν στη γεύση των φρέσκων φρούτων, στις μυρωδιές των μεσογειακών μπαχαρικών και στους ήχους των ακονισμένων μαχαιριών. Ήταν εκείνη η στιγμή που αποφάσισε να σπουδάσει παράλληλα σεφ στη σχολή μαγειρικής Le Monde.

Μόλις ολοκλήρωσε τις σπουδές του (ολοκλήρωσε και τη Λογιστική!) εργάστηκε σε πληθώρα εστιατορίων και ξενοδοχείων σε όλη την Ελλάδα μέχρι που αναχώρησε για την Αγγλία με σκοπό να εξερευνήσει την διεθνή κουζίνα.Η πενταετής παραμονή του στην Αγγλία ήταν το μεγαλύτερο μαγειρικό «σχολείο» για τον Άκη μιας και είχε την ευκαιρία να συνεργαστεί με διάσημους βραβευμένους σεφ. Η τελευταία του στάση ήταν το φημισμένο ξενοδοχείο «THE GORING».

Το 2010 επέστρεψε στην Ελλάδα, όχι για κάποια επαγγελματική ευκαιρία όπως πολύς κόσμος θα σκεφτόταν, αλλά για να λάβει μέρος στο τηλεπαιχνίδι του Mega, «Master Chef». Έξι μήνες αργότερα, χωρίς καμία αμφιβολία, αναδείχθηκε ο πρώτος Έλληνας «Master Chef» κερδίζοντας τον διαγωνισμό.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr