Ανακαλύψτε και πάλι την μαγεία του λουκουμά: 10 αθηναϊκά λουκουματζίδικα για να απολαύσετε την κλασική λιχουδιά που μας γλυκαίνει εδώ και έναν αιώνα
Αν ψάχνεις γεύσεις που γλύκαιναν τους Αθηναίους εδώ κι εκατό χρόνια, θα σταματήσεις στους λουκουμάδες. Μπορείς μάλιστα να τους φας σε μαγαζιά που υπήρχαν από την εποχή που τους απολάμβαναν οι παππούδες μας και με την ίδια συνταγή!
Αν ψάχνεις γεύσεις που γλύκαιναν τους Αθηναίους εδώ κι εκατό χρόνια, θα σταματήσεις στους λουκουμάδες. Μπορείς μάλιστα να τους φας σε μαγαζιά που υπήρχαν από την εποχή που τους απολάμβαναν οι παππούδες μας και με την ίδια συνταγή! Τα λουκουματζίδικα ποτέ δεν πέθαναν σ΄ αυτή την πόλη, απλά τώρα ζουν μια δεύτερη νιότη.
Λουκουμάδες με μέλι και καρύδι, Boulouka
Τα παλιά ανανεώνονται και νέα ξεφυτρώνουν παντού, προσφέροντας όχι μόνο τους κλασικούς λουκουμάδες αλλά κι ένα σωρό άλλες εκδοχές, που έχουν βρει θερμή υποδοχή κυρίως από τις νέες ηλικίες, όπως μας προτείνει το Αθηνόραμα και η Εύη Σκλατινιώτη.
Τελευταία, όλο και πιο συχνά σε τραβάει η μυρωδιά λουκουμάδων που τηγανίζονται, στους δρόμους της Αθήνας. Απλοί, με πραλίνα, αλμυροί με τυρί, αλλά και αντίστοιχα γλυκά του τηγανιού ξενικής προέλευσης, όπως ισπανικά τσούρος ή γαλλικά μπενιέ εμφανίστηκαν στην πόλη σε νέα γλυκά στέκια. Μετά τη μανία με τα cupcakes και το frozen yogurt το νέο γλυκό trend είναι τόσο παλιό όσο οι παραδοσιακοί λουκουμάδες -απλοί ή ντυμένοι με φαντασία. Σε γλυκαίνουν ζεστά, η τραγανή κρούστα κάνει παιχνίδι με την αφράτη καρδιά τους, είναι το comfort γλυκό του δρόμου. Η γοητεία αρχίζει από τη στιγμή που βλέπεις το χυλό να πέφτει στο καυτό λάδι και να μεταμορφώνεται στη στιγμή! Ένα πιάτο ή κουτάκι στο χέρι ζεστοί λουκουμάδες δεν συγκρίνεται με τίποτα. Τα ιστορικά και χαρακτηριστικά λουκουματζίδικα της πόλης, όπως το Αιγαίον, ο Κτιστάκης και ο Κρίνος, έχουν σταθερό πιστό κοινό όλων των ηλικιών, ωστόσο στο παιχνίδι μπήκαν πλέον και νέοι παίχτες, προτείνοντας και πιο πρωτότυπες ή ευρωπαϊκές εκδοχές του αγαπημένου γλυκίσματος. Ακόμα κι αν είστε πιστοί στην παράδοση αξίζει να κάνετε μια βόλτα και στα νέα μαγαζιά της πόλης που ξεχωρίσαμε. Το καθένα έχει ένα ιδιαίτερο concept, που δίνει μια διαφορετική οπτική. Τολμήστε να δοκιμάσετε κάτι νέο και πείτε μας τη γνώμη σας…
Ο παλιός είναι αλλιώς
Αιγαίον
Στο ιστορικό λουκουματζίδικο του ημιυπόγειου της Πανεπιστημίου νομίζεις ότι έχει σταματήσει ο χρόνος: έχει γλυκιά παράδοση από το 1926. Για πολλούς, οι λουκουμάδες του είναι οι καλύτεροι της πόλης. Είναι κλασικοί στρογγυλοί με τρύπα στη μέση, τραγανοί εξωτερικά και αφράτοι στο εσωτερικό τους. Περιχύνονται με σιρόπι και πασπαλίζονται κλασικά με ζάχαρη άχνη και κανέλα. Τα τελευταία χρόνια στα γραφικά μαρμάρινα τραπέζια με τις μεταλλικές καρέκλες σερβίρουν και λουκουμάδες με λιωμένη σοκολάτα και τριμμένο καρύδι, ενώ για όσους προτιμούν τις αλμυρές γεύσεις υπάρχει και η εκδοχή με τριμμένο κασέρι. Υπάρχει η δυνατότητα να απολαμβάνετε φρεσκοτηγανισμένους λουκουμάδες και στο σπίτι, αν τους προμηθευτείτε από εδώ και κατεψυγμένους.
«Αιγαίον, Πανεπιστημίου 46 & Χαριλάου Τρικούπη, τηλ. 210 3814621-2, www.loukoumades-aigaion.gr
Κρίνος
Ένα από τα πιο χαρακτηριστικά σημεία συνάντησης στο κέντρο για πολλές δεκαετίες είναι ο Κρίνος, διάσημος για τους λουκουμάδες του. Το ευρύχωρο κατάστημα της Αιόλου γεμίζει καθημερινά από το πρωί με ανθρώπους κάθε ηλικίας, συχνά επώνυμους. Οι λουκουμάδες του είναι φρέσκοι και τραγανοί και γίνονται με μια ειδική τεχνική με το χέρι, με την κλασική τρύπα στη μέση. Μπορείτε να τους δείτε να τηγανίζονται μπροστά σας, αφού η κουζίνα είναι ανοιχτή. Εκτός από τους παραδοσιακούς που περιχύνονται με μέλι και πασπαλίζονται με κανέλα, μπορείτε να παραγγείλετε και με πραλίνα φουντουκιού ή και με παγωτό. Φημισμένη και η μπουγάτσα του.
«Κρίνος», Αιόλου 87, τηλ. 210 3216852.
Κτιστάκης
Από τους κορυφαίους της πόλης και αυτοί οι χανιώτικοι λουκουμάδες με παράδοση από το 1912, που είναι διαφορετικοί από τους κλασικούς. Είναι μικροί, σφαιρικοί και στεγνοί εξωτερικά, αφού δεν περιχύνονται με μέλι ή σιρόπι. Το μόνο που τους «στολίζει» είναι λίγη κανέλα και σουσάμι. Η έκπληξη έρχεται όταν τους δαγκώνεις και πλημμυρίζει το στόμα σου από το σιρόπι που κρύβουν στο εσωτερικό τους. Γι’ αυτό μπορούν να καταναλωθούν ευχάριστα και κρύοι, ακόμα και την επόμενη ημέρα. Αξίζει τον κόπο να περάσετε μια βόλτα από τη Σωκράτους στην Ομόνοια, θα μας θυμηθείτε!
«Κτιστάκης», Σωκράτους 59, Ομόνοια, 210 5240891.
Λουκουμάδες Μπαλατσούρα
Τα δυτικά προάστια έχουν κι αυτά το αγαπημένο τους λουκουματζίδικο, που διατηρεί απαράλλαχτη τη μικρασιάτικη συνταγή από το 1930. Οι λουκουμάδες σερβίρονται στα μαρμάρινα τραπεζάκια σε δύο εκδοχές με σιρόπι μελιού ή σοκολάτα και είναι ό,τι πρέπει για να σε γλυκάνουν. Αυτό που αξίζει επίσης να δοκιμάσει κανείς εδώ είναι το ρυζόγαλο και οι κρέμες παραγωγής τους, από φρέσκο γάλα που προμηθεύονται από τα Μέγαρα.
«Λουκουμάδες Μπαλατσούρα», Ιερά Οδός 237, Αιγάλεω, 210 5982806.
Ο νέος είναι ωραίος
Boulouka
Πριν ενάμισι περίπου χρόνο η Πανόρμου απέκτησε τη δική της γλυκιά γωνιά για λουκουμάδες και όχι μόνο… αφού το Boulouka μεταφράζεται σε Bou-γάτσα, Lou-κουμάδες, Κα-φές! Το χιτ του μαγαζιού βέβαια είναι οι λουκουμάδες με την πολίτικη συνταγή της γιαγιάς του ιδιοκτήτη, από το 1914. Φτιάχνονται πάντα τη στιγμή της παραγγελίας και είναι τραγανοί αλλά και αφράτοι εσωτερικά. Εκτός από την κλασική εκδοχή με μέλι, κανέλα και καρύδι μπορείτε να τους απολαύσετε και με πολλά ακόμη λαχταριστά toppings όπως σοκολάτα κλασική ή λευκή, πουράκια σοκολάτας, μπισκότο, ινδική καρύδα, χειροποίητο παγωτό και πολλά ακόμη.
«Boulouka», Πανόρμου 84 και Πορταριάς, τηλ. 210 6990131.
Καραγκιόζης
Ένα μικρό αλλά χαριτωμένο μαγαζί σε στυλ παλιού καφενείου – ζαχαροπλαστείου είναι ο Καραγκιόζης στον πεζόδρομο της Κωλέττη στα Εξάρχεια. Η μεγάλη επιγραφή «λουκουμάδες» σε προδιαθέτει για τη σπεσιαλιτέ του, που φτιάχνεται εκείνη τη στιγμή, στην κλασική και αγαπημένη εκδοχή με μέλι και κανέλα. Απλοί και γευστικότατοι. Κι αν θέλετε μπορείτε να τους ζητήσετε και με μέλι και καρύδια ή με σοκολάτα. Στην παλιομοδίτικη βιτρίνα υπάρχουν βέβαια και ολόφρεσκα και λαχταριστά γλυκά ταψιού στα οποία δύσκολα μπορείς να αντισταθείς.
«Καραγκιόζης», Κωλέττη 33, Εξάρχεια, τηλ. 213 0068858.
Loukumami
Με το σλόγκαν «Will make you smile», δηλαδή «θα σε κάνει να χαμογελάσεις» ο λουκουμάς συναντά το umami στην γλυκιά αυτή άφιξη του περασμένου καλοκαιριού. Αυτό που κάνει το μαγαζί να ξεχωρίζει είναι ότι εδώ δε θα βρεις μόνο τους κλασικούς ελληνικούς λουκουμάδες -σε εξαιρετική εκτέλεση- αλλά και τα παιχνιδιάρικα ισπανικά churros και τα γαλλικά beignets. Όλα παρασκευάζονται με άψογο τρόπο, χωρίς υποψία μυρωδιάς λαδιού και με ποιοτικά υλικά. Τους λουκουμάδες μπορείτε να συνοδεύσετε με σπιτικό παγωτό ή γιαούρτι, μέλι και κανέλα, σος σοκολάτας, φρούτα και γλυκά του κουταλιού.
Τα ισπανικά μπαστουνάκια φτιάχνονται σε μικρό ή μεγαλύτερο μέγεθος και μπορείς να τα βουτήξεις σε λιωμένη σοκολάτα ή να τα χαρείς γεμιστά με πραλίνα, καραμέλα, σοκολάτα, φιστίκι. Όσο για τα beignets υπάρχουν τα απλά, πασπαλισμένα με ζάχαρη και τα γεμιστά. Ο χώρος είναι ιδιαίτερα μοντέρνος και ευχάριστος, ενώ αξίζουν αναφορά και οι συσκευασίες τους, πρακτικές και πολύ χαριτωμένες, ότι πρέπει και για ένα γλυκό δωράκι. Και υπηρεσία delivery.
«Loukumami», Πανεπιστημίου 44, τηλ. 210 3389733, www.loukumami.gr
Lukuμάδες
Άνοιξε στο κέντρο της Αθήνας μέσα στο 2013 και μαζεύει κόσμο κάθε ώρα της ημέρας…και της νύχτας. Στην ανερχόμενη πιάτσα της Αγίας Ειρήνης ξεκινούν από το πρωί και σερβίρουν ως αργά, ιδίως τα Παρασκευοσάββατα που μπορεί να υπάρξει μια τάση υπογλυκαιμίας μετά το μπαράκι (καθημερινές μέχρι τα μεσάνυχτα, Παρασκευή και Σάββατο κλείνουν στις 3 π.μ.). Οι λουκουμάδες τηγανίζονται μπροστά σας και εκτός από κλασικοί με μέλι και κανέλα μπορεί να συνοδεύονται και από παγωτό γιαούρτι και γλυκό βύσσινο αλλά και χειροποίητο παγωτό καζάν ντιπί. Η διαφορά τους είναι ότι εδώ φτιάχνουν και λουκουμάδες με γέμιση σοκολάτα, μαστίχα ή κρέμα λεμονιού για όσους αναζητούν κάτι πιο ιδιαίτερο.
«Lukuμάδες», Αιόλου 21 & Αγίας Ειρήνης, τηλ. 210 3210880.
Λουκουμέλι
Εδώ οι λουκουμάδες μπορεί να είναι από πολύ απλοί με ζάχαρη άχνη και κανέλα ή με μέλι και κανέλα έως εντελώς πληθωρικοί με σοκολάτα, κομμάτια μπανάνας, παγωτό, σαντιγί και ό,τι ακόμη τραβά η όρεξή σας. Το μαγαζί αυτό στην Καλλιθέα μετράει περίπου τέσσερα χρόνια λειτουργίας κι έχει ήδη γίνει γνωστό για τους ολοστρόγγυλους λουκουμάδες του που τηγανίζονται επί τόπου μόλις παραγγελθούν. Η ατομική μερίδα αποτελείται από 7 λουκουμάδες, ενώ η κανονική έχει 13.
«Λουκουμέλι», Χαροκόπου 52 & Σοφοκλέους, Καλλιθέα, τηλ. 210 9525100, www.loukoumades-loukoumeli.gr
Melouk
Το Melouk διαφέρει. Ένα all day spot στο Χαλάνδρι που συνδυάζει τους λουκουμάδες με τα cocktail, σε έναν χώρο σε βιομηχανικό στυλ, που αρέσει πολύ. Το σκηνικό παραπέμπει στη μέλισσα, με τα σκαμπό – κυψέλες και τα φωτιστικά – βάζα μελιού. Ο κατάλογος περιλαμβάνει άπειρες γλυκές καθώς και αλμυρές εκδοχές λουκουμάδων, οπότε εκτός από λουκουμά προφιτερόλ, cheesecake και banofi μπορείτε να δοκιμάσετε και λουκουμάδες με τέσσερα τυριά και μπέικον ή με καπνιστό σολομό και σος γιαουρτιού ακόμα και με κοτόπουλο, cheddar και τσίλι! Και, φυσικά, να τους συνοδέψετε μ' ένα κοκτέιλ.
«Melouk», Κολοκοτρώνη 5, Χαλάνδρι, τηλ. 210 6824600, www.melouk.gr
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr