Ο Μίσα, η Βέσνα, η Μπάρμπαρα και το... αστέρι του Αρκτούρου - μία ωραία ιστορία για τρία αρκουδάκια που ήρθαν στο Νυμφαίο όταν ξέσπασε ο πόλεμος στη Σερβία
Ο Μίσα, η Βέσνα και η Μπάρμπαρα, εγκατέλειψαν το Βελιγράδι στην τρυφερή νηπιακή ηλικία, εν μέσω των βομβαρδισμών του '99, που έκανε το φόβο να "φωλιάσει" στις ψυχές τους.
Ο Μίσα, η Βέσνα και η Μπάρμπαρα, εγκατέλειψαν το Βελιγράδι στην τρυφερή νηπιακή ηλικία, εν μέσω των βομβαρδισμών του '99, που έκανε το φόβο να "φωλιάσει" στις ψυχές τους.
Ο Μίσα ήταν τεσσάρων ετών και η Βέσνα με την αδελφή της Μπάρμπαρα, μόλις τριών ετών, όταν αποχαιρέτισαν το Ζωολογικό Κήπο του Βελιγραδίου, όπου γεννήθηκαν, και μεταφέρθηκαν στο Περιβαλλοντικό Κέντρο του "Αρκτούρου", στο Νυμφαίο της Φλώρινας, στο πλαίσιο της Διαβαλκανικής Συνεργασίας για τη διατήρηση των μεγάλων σαρκοφάγων ζώων και των ορεινών διασυνοριακών περιοχών (Balkan Net).
Δέκα χρόνια μετά, η ζωή των τριών αρκούδων στον ορεινό "παραμυθότοπο" του Αρκτούρου δεν περιλαμβάνει καμία δυσάρεστη ανάμνηση από εκείνες τις ημέρες, δήλωσε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο υπεύθυνος δράσεων της οργάνωσης, Λάζαρος Γεωργιάδης. Αντίθετα, η καθημερινότητά τους "εμπλουτίζεται" από την ορμή της... εφηβείας.
«Ο Μίσα είναι ο κύριος "ανταγωνιστής" του Ντιούκ. Ως μεγάλα αρσενικά και τα δύο, διεκδικούν θηλυκά και χώρο», μας είπε χαρακτηριστικά ο κ. Γεωργιάδης και σημείωσε πως, πλέον, ο περίπου 15 ετών Μίσα φαίνεται να "έκλεψε" την … καρδιά της -«ντίβας» Τασούλας από τον Ντιούκ, που γερνά και φαίνεται να χάνει τη ... γοητεία του.
Στην εξαμελή ομάδα, της οποίας μέλη είναι οι τρεις αρκούδες από το Βελιγράδι, έχουν αλλάξει οι ισορροπίες και πλέον ο Μίσα, που, όταν ήρθε από το ζωολογικό κήπο του Βελιγραδίου ήταν ταλαιπωρημένος, φοβισμένος και αδύνατος, είναι ο αρχηγός, είπε ο κ. Γεωργιάδης.
Αλλά και η Μπάρμπαρα διεκδικεί τη θέση της … ντίβας Τασούλας και έχει κρυμμένους «άσους» στο μανίκι της, αφού είναι πιο νέα και εκτός αυτού «έχει το "γονίδιο" της κυρίας».
«Η Μπάρμπαρα δημιουργεί την εντύπωση ότι δεν αγχώνεται με τίποτα. Της αρέσει πολύ να μένει μόνη της και έχει σταθερό χαρακτήρα», τόνισε ο κ. Γεωργιάδης.
Η Βέσνα, όμως, εξακολουθεί να είναι ίσως το πιο ευαίσθητο ζώο, όχι μόνο στην ομάδα της, αλλά και στο σύνολο των 13 αρκούδων που φιλοξενούνται στο Κέντρο. Η Βέσνα «κουβαλά» ορισμένα κατάλοιπα του παρελθόντος, τα οποία εκδηλώνονται, πολύ σπάνια, ωστόσο, με επαναλαμβανόμενες κινήσεις, όπως βηματισμούς μπρος και πίσω ή επαναλαμβανόμενο κούνημα του κεφαλιού.
Ο κ. Γεωργιάδης, ο οποίος, όταν μιλά για τις αρκούδες, στέλνει στο συνομιλητή του το πηγαίο, αληθινό μήνυμα της αγάπης και του σεβασμού προς τα ζώα, σημείωσε πως ο Μίσα, η Βέσνα και η Μπάρμπαρα είναι κατά έναν ιδιότυπο τρόπο και... ειρηνοποιοί, αφού οι επισκέπτες, όταν τις γνωρίζουν, "εισπράττουν" το διαχρονικό μήνυμα της ειρήνης, σε μια περιοχή, όπως αυτή των Βαλκανίων, που δοκιμάστηκε από συγκρούσεις.
Όσο για την προσπάθεια που καταβάλλει ο ίδιος, αλλά και τα μέλη του Αρκτούρου για την αξιοπρεπή διαβίωση των ζώων στο Κέντρο, ο κ. Γεωργιάδης υπογράμμισε πως, αν και ορισμένοι θεωρούν πως τα μέτρα, όπως ο καθορισμός των ωρών επισκεψιμότητας είναι αυστηρά, πρέπει να γίνει κατανοητό ότι και τα ζώα έχουν κάθε δικαίωμα και ανάγκη να έχουν το δικό τους χώρο και ησυχία.
'Οπως αναφέρεται στην επίσημη ιστοσελίδα της οργάνωσης, "ο Αρκτούρος είναι μη κυβερνητική, μη κερδοσκοπική περιβαλλοντική οργάνωση που ιδρύθηκε το 1992, για την προστασία της άγριας ζωής και του φυσικού περιβάλλοντος, με δράσεις έρευνας πεδίου, επιστημονικής μελέτης, ευαισθητοποίησης κοινού, περιβαλλοντικής εκπαίδευσης και εθελοντισμού για την προστασία της άγριας ζωής, την ενίσχυση της βιοποικιλότητας και της αειφορίας στην Ελλάδα και το εξωτερικό".
Σ' αυτή την προσπάθεια, ίσως το δικό του ρόλο να παίζει και το ... αστέρι του Αρκτούρου, που σύμφωνα με την επιστήμη της αστρονομίας, ανήκει στον αστερισμό του Βοώτη και βρίσκεται στην προέκταση της ουράς του αστερισμού της Αρκτου. Πρόκειται για ένα από τα φωτεινότερα αστέρια στον ουράνιο θόλο.
Πηγή: ana-mpa - Εύη Σοφιανού
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr