Ο Άκης Πετρετζίκης φτιάχνει ένα πιάτο που θα λατρέψουν τα παιδιά - Fish and chips στον φούρνο

Συνταγή για τα διάσημα αγγλικά fish and chips....

Συστατικά

Για τη σος γιαουρτιού

100 γρ. γιαούρτι στραγγιστό light

2 κ.σ. χυμό λεμονιού

1 κ.σ. άνηθο, ψιλοκομμένο

1 κ.σ. ελαιόλαδο

αλάτι

πιπέρι

Για τον μπακαλιάρο

1 κιλό μπακαλιάρο, (φρέσκο ή κατεψυγμένο), χωρίς κόκαλα

αλάτι

πιπέρι

150 γρ. ψωμί ολικής

1 σκ. σκόρδο

2 κ.σ. μαϊντανό

1 κ.γ. πάπρικα, καπνιστή

1 κ.γ. ρίγανη

2 κ.σ. ελαιόλαδο

2 αβγά, μεσαία

100 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.

Για τις πατάτες

1 λίτρο νερό

2 κ.σ. ξίδι

αλάτι

2 πατάτες, μεσαίες

5 κ.σ. ελαιόλαδο

Για το σερβίρισμα

1 λάιμ, κομμένο σε φέτες

φύλλα κόλιανδρου

Ευχαριστούμε θερμά τον Άκη Πετρετζίκη και το akispetretzikis.com για την παραχώρηση της συνταγής

Μέθοδος Εκτέλεσης

Για τη σος γιαουρτιού

Βάζουμε σε ένα μικρό μπολ το γιαούρτι, τον χυμό λεμονιού, τον άνηθο, το ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι, και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι. 

Μεταφέρουμε τη σος στο ψυγείο και την αφήνουμε μέχρι να τη χρειαστούμε.

Για τον μπακαλιάρο

  • Απλώνουμε απορροφητικό χαρτί κουζίνας σε ένα ταψί και το αφήνουμε στην άκρη.
  • Τοποθετούμε τον μπακαλιάρο σε μια επιφάνεια κοπής.
  • Με ένα κοφτερό μαχαίρι αφαιρούμε το δέρμα του και τον κόβουμε σε μικρά κομμάτια. 
  • Μεταφέρουμε τα κομμάτια μπακαλιάρου στο ταψί με το απορροφητικό χαρτί και τα πιέζουμε ελαφρά με τα χέρια μας ώστε να αποβάλλουν την περιττή υγρασία τους.
  • Μεταφέρουμε τον μπακαλιάρο σε ένα μεγάλο μπολ, ρίχνουμε αλάτι και πιπέρι, ανακατεύουμε με τα χέρια μας, και τον αφήνουμε στην άκρη μέχρι να τον χρειαστούμε.
  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180° C στον αέρα.
  • Βάζουμε στον πολυκόφτη το ψωμί, το σκόρδο, τον μαϊντανό, την πάπρικα, τη ρίγανη, το ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι, και χτυπάμε μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά και να δημιουργήσουμε μια κρούστα μυρωδικών.
  • Μεταφέρουμε το μείγμα σε ένα μικρό μπολ.
  • Σπάμε τα αβγά σε ένα τρίτο μπολ και τα χτυπάμε με ένα πιρούνι.
  • Σε ένα τέταρτο μπολ ρίχνουμε το αλεύρι.
  • Καλύπτουμε ένα ταψί με λαδόκολλα και το αφήνουμε στην άκρη.
  • Περνάμε διαδοχικά κάθε κομμάτι μπακαλιάρου από το αλεύρι, τα αβγά και την κρούστα μυρωδικών.
  • Τοποθετούμε τα κομμάτια μπακαλιάρου στο ταψί με τη λαδόκολλα και ψήνουμε στον φούρνο για 15-20 λεπτά.

Για τις πατάτες

  • Βάζουμε μιακατσαρόλα σε μέτρια φωτιά, ρίχνουμε το νερό, το ξίδι, το αλάτι, και αφήνουμε να πάρει μια βράση.
  • Ξεφλουδίζουμε και κόβουμε τις πατάτες σε λεπτές λωρίδες πάχους 1,5x1,5 εκ. 
  • Ρίχνουμε τις πατάτες στην κατσαρόλα και τις βράζουμε για 10 λεπτά.
  • Δυναμώνουμε τον φούρνο στους 230° C στον αέρα.
  • Παίρνουμε ένα ταψί και το αφήνουμε στην άκρη.
  • Αφαιρούμε τις πατάτες με μια τρυπητή κουτάλα και τις μεταφέρουμε στο ταψί. 
  • Προσθέτουμε το ελαιόλαδο στο ταψί και ανακατεύουμε καλά ώστε να καλύψει τις πατάτες.
  • Ψήνουμε στον φούρνο για 20 λεπτά.
  • Αφαιρούμε τις πατάτες από τον φούρνο, τις ανακατεύουμε με μια σπάτουλα, και ψήνουμε για ακόμα 20 λεπτά.
  • Μεταφέρουμε τις πατάτες σε έναμπολ, προσθέτουμε αλάτι, και ανακατεύουμε με τη σπάτουλα.

Για το σερβίρισμα

Σερβίρουμε τον μπακαλιάρο με τις πατάτες και τη σος γιαουρτιού και γαρνίρουμε με φέτες λάιμ και φύλλα κόλιανδρου.

 

WHO IS WHO

Γεννημένος στις 4 Μαρτίου, ο Άκης έδειξε την αγάπη του από τα πρώτα χρόνια της ζωής του. Μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη, δουλεύοντας στην οικογενειακή επιχείρηση από τα 16 του χρόνια. Στα 18 του αποφάσισε να εγκαταλείψει την πόλη όπου μεγάλωσε για να κατέβει στην Αθήνα και να σπουδάσει Λογιστική.

Από εκείνη ακριβώς τη στιγμή συνειδητοποίησε ότι η πραγματική του αγάπη βρισκόταν στη γεύση των φρέσκων φρούτων, στις μυρωδιές των μεσογειακών μπαχαρικών και στους ήχους των ακονισμένων μαχαιριών. Ήταν εκείνη η στιγμή που αποφάσισε να σπουδάσει παράλληλα σεφ στη σχολή μαγειρικής Le Monde.

Μόλις ολοκλήρωσε τις σπουδές του (ολοκλήρωσε και τη Λογιστική!) εργάστηκε σε πληθώρα εστιατορίων και ξενοδοχείων σε όλη την Ελλάδα μέχρι που αναχώρησε για την Αγγλία με σκοπό να εξερευνήσει την διεθνή κουζίνα.Η πενταετής παραμονή του στην Αγγλία ήταν το μεγαλύτερο μαγειρικό «σχολείο» για τον Άκη μιας και είχε την ευκαιρία να συνεργαστεί με διάσημους βραβευμένους σεφ. Η τελευταία του στάση ήταν το φημισμένο ξενοδοχείο «THE GORING».

Το 2010 επέστρεψε στην Ελλάδα, όχι για κάποια επαγγελματική ευκαιρία όπως πολύς κόσμος θα σκεφτόταν, αλλά για να λάβει μέρος στο τηλεπαιχνίδι του Mega, «Master Chef». Έξι μήνες αργότερα, χωρίς καμία αμφιβολία, αναδείχθηκε ο πρώτος Έλληνας «Master Chef».

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr