Άκης Πετρετζίκης: Σπαγγέτι ναπολιτάνα με ψητά ντοματίνια - Μια εύκολη και γρήγορη συνταγή
Συστατικά
500 γρ. ντοματίνια
αλάτι
πιπέρι , μαύρο
6 κ.σ. ελαιόλαδο
1 κρεμμύδι
3 σκ. σκόρδο
40 γρ. πελτέ ντομάτας
2 ντομάτες
150 γρ. νερό
400 γρ. σπαγγέτι, No 6
100 γρ. παρμεζάνα, τριμμένη
½ ματσάκι βασιλικό, ψιλοκομμένο
Για το σερβίρισμα
πιπέρι
ελαιόλαδο
30 γρ. παρμεζάνα, τριμμένη
φύλλα βασιλικού
Ευχαριστούμε θερμά τον Άκη Πετρετζίκη και το akispetretzikis.com για την παραχώρηση της συνταγής
Μέθοδος Εκτέλεσης
Για τη σάλτσα με τα ντοματίνια
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 220°C στον αέρα.
Βάζουμε τα ντοματίνια σε ένα ταψί και προσθέτουμε το αλάτι, το πιπέρι και 3 κ.σ. ελαιόλαδο.
Μεταφέρουμε το ταψί στον φούρνο και ψήνουμε για 20-25 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν και να πάρουν χρυσαφένιο χρώμα.
Τοποθετούμε ένα τηγάνι σε μέτρια φωτιά.
Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο.
Ρίχνουμε στο τηγάνι 3 κ.σ. ελαιόλαδο, το κρεμμύδι και το σκόρδο, και σοτάρουμε για 3-4 λεπτά μέχρι να καραμελώσουν.
Προσθέτουμε τον πελτέ ντομάτας και σοτάρουμε για ακόμα 1-2 λεπτά.
Τρίβουμε τις ντομάτες στη μεγάλη μεριά του τρίφτη με τις χοντρές λεπίδες και τις ρίχνουμε στο τηγάνι μαζί με τα ψητά ντοματίνια και το νερό.
Χαμηλώνουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε για περίπου 10-15 λεπτά μέχρι να δέσει η σάλτσα.
Για τα ζυμαρικά
Τοποθετούμε μια κατσαρόλα με αλατισμένο νερό στη φωτιά να βράσει.
Προσθέτουμε τα ζυμαρικά και τα βράζουμε 2 λεπτά λιγότερο από τις οδηγίες της συσκευασίας.
Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, κρατάμε λίγο από το νερό μέσα στο οποίο έβρασαν τα ζυμαρικά, και τα σουρώνουμε.
Μεταφέρουμε τα ζυμαρικά στο τηγάνι με τη σάλτσα και ανακατεύουμε με μια κουτάλα.
Προσθέτουμε λίγο από το νερό μέσα στο οποίο έβρασαν τα ζυμαρικά και μαγειρεύουμε για ακόμα 1 λεπτό.
Αποσύρουμε το τηγάνι από τη φωτιά, προσθέτουμε την παρμεζάνα και τον βασιλικό, και ανακατεύουμε.
Για το σερβίρισμα
Μοιράζουμε τη μακαρονάδα σε πιάτα, πασπαλίζουμε με φρεσκοτριμμένο πιπέρι, ελαιόλαδο και τριμμένη παρμεζάνα, και γαρνίρουμε με φύλλα βασιλικού.
WHO IS WHO
Γεννημένος στις 4 Μαρτίου, ο Άκης έδειξε την αγάπη του από τα πρώτα χρόνια της ζωής του. Μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη, δουλεύοντας στην οικογενειακή επιχείρηση από τα 16 του χρόνια. Στα 18 του αποφάσισε να εγκαταλείψει την πόλη όπου μεγάλωσε για να κατέβει στην Αθήνα και να σπουδάσει Λογιστική.
Από εκείνη ακριβώς τη στιγμή συνειδητοποίησε ότι η πραγματική του αγάπη βρισκόταν στη γεύση των φρέσκων φρούτων, στις μυρωδιές των μεσογειακών μπαχαρικών και στους ήχους των ακονισμένων μαχαιριών. Ήταν εκείνη η στιγμή που αποφάσισε να σπουδάσει παράλληλα σεφ στη σχολή μαγειρικής Le Monde.
Μόλις ολοκλήρωσε τις σπουδές του (ολοκλήρωσε και τη Λογιστική!) εργάστηκε σε πληθώρα εστιατορίων και ξενοδοχείων σε όλη την Ελλάδα μέχρι που αναχώρησε για την Αγγλία με σκοπό να εξερευνήσει την διεθνή κουζίνα.Η πενταετής παραμονή του στην Αγγλία ήταν το μεγαλύτερο μαγειρικό «σχολείο» για τον Άκη μιας και είχε την ευκαιρία να συνεργαστεί με διάσημους βραβευμένους σεφ. Η τελευταία του στάση ήταν το φημισμένο ξενοδοχείο «THE GORING».
Το 2010 επέστρεψε στην Ελλάδα, όχι για κάποια επαγγελματική ευκαιρία όπως πολύς κόσμος θα σκεφτόταν, αλλά για να λάβει μέρος στο τηλεπαιχνίδι του Mega, «Master Chef». Έξι μήνες αργότερα, χωρίς καμία αμφιβολία, αναδείχθηκε ο πρώτος Έλληνας «Master Chef».
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr