Ο Άκης Πετρετζίκης μας φτιάχνει τσιπούρα σοτέ με πουρέ φινόκιο και βινεγκρέτ ντομάτας - Το αποτέλεσμα θα σας δικαιώσει!
Ένας διαφορετικός τρόπος να μαγειρέψετε το ψάρι σας.
Συστατικά
Για τον πουρέ φινόκιο
- 30 γρ. βούτυρο
- 1 πατάτα
- 1 σκ. σκόρδο
- 2 φινόκιο
- 150 γρ. νερό
- αλάτι
- 100 γρ. κρέμα γάλακτος 35%
- 1 κύβο κότας
Για τη βινεγκρέτ ντομάτας
- 1 ντομάτα
- 2 κ.σ. ελαιόλαδο
- 1 κ.σ. ξίδι, από λευκό κρασί
- 1 κ.σ. βασιλικό, ψιλοκομμένο
- 1 κ.γ. πελτέ ντομάτας
- 1 πρέζα κρυσταλλική ζάχαρη
- αλάτι
- πιπέρι
Για την τσιπούρα
- 400 γρ. τσιπούρες, (4 φιλέτα)
- 2 κ.σ. ελαιόλαδο
- αλάτι
- πιπέρι
Για το σερβίρισμα
- 1 κ.σ. ελαιόλαδο
- ντομάτα, ψιλοκομμένη
- φύλλα βασιλικού
Ευχαριστούμε θερμά τον Άκη Πετρετζίκη και το akispetretzikis.com για την παραχώρηση της συνταγής
Μέθοδος Εκτέλεσης
Για τον πουρέ φινόκιο
- Τοποθετούμε μια κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά να ζεσταθεί.
- Ρίχνουμε το βούτυρο και αφήνουμε να λιώσει.
- Κόβουμε την πατάτα, το σκόρδο και το φινόκιο σε λεπτές φέτες, και τα ρίχνουμε στην κατσαρόλα.
- Σοτάρουμε για 3-4 λεπτά, μέχρι να καραμελώσουν.
- Προσθέτουμε το νερό, το αλάτι, την κρέμα γάλακτος και τον κύβο κότας.
- Κλείνουμε την κατσαρόλα με το καπάκι της και βράζουμε για 15-20 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά.
- Σουρώνουμε τα λαχανικά, τα μεταφέρουμε στον πολυκόφτη, και χτυπάμε για 1-2 λεπτά, μέχρι να δημιουργηθεί ένας λείος πουρές. Αν είναι πολύ σφιχτός ο πουρές, προσθέτουμε λίγο από το νερό που έχει μείνει στην κατσαρόλα.
- Αφήνουμε τον πουρέ στην άκρη μέχρι να τον χρειαστούμε.
Για τη βινεγκρέτ ντομάτας
- Κόβουμε την ντομάτα στη μέση, παίρνουμε μόνο τα σπόρια της με ένα κουτάλι, και τα βάζουμε σε ένα μπολ.
- Προσθέτουμε το ελαιόλαδο, το ξίδι, τον βασιλικό, τον πελτέ ντομάτας, τη ζάχαρη, το αλάτι και το πιπέρι, και ανακατεύουμε με το κουτάλι.
- Ψιλοκόβουμε την υπόλοιπη ντομάτα και την αφήνουμε στην άκρη μέχρι να τη χρειαστούμε για το σερβίρισμα.
Για την τσιπούρα
- Τοποθετούμε ένα τηγάνι σε μέτρια φωτιά και αφήνουμε να ζεσταθεί.
- Μαρινάρουμε τα φιλέτα της τσιπούρας με το ελαιόλαδο, το αλάτι και το πιπέρι, και τα μεταφέρουμε στο καυτό τηγάνι με την πλευρά του δέρματος προς τα κάτω.
- Ψήνουμε τα φιλέτα για 1-2 λεπτά μέχρι να πάρουν χρώμα, και τα γυρνάμε από την άλλη πλευρά απ’ όπου τα ψήνουμε για ακόμα 1 λεπτό.
- Αποσύρουμε το τηγάνι από τη φωτιά και αφαιρούμε τα φιλέτα.
Για το σερβίρισμα
- Μοιράζουμε τον πουρέ φινόκιο σε πιάτα και βάζουμε από πάνω τα φιλέτα της τσιπούρας,
- Περιχύνουμε με λίγη από τη βινεγκρέτ ντομάτας και ελαιόλαδο, και σερβίρουμε με ψιλοκομμένη ντομάτα και φύλλα βασιλικού.
Who is who
Γεννημένος στις 4 Μαρτίου, ο Άκης έδειξε την αγάπη του από τα πρώτα χρόνια της ζωής του. Μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη, δουλεύοντας στην οικογενειακή επιχείρηση από τα 16 του χρόνια. Στα 18 του αποφάσισε να εγκαταλείψει την πόλη όπου μεγάλωσε για να κατέβει στην Αθήνα και να σπουδάσει Λογιστική.
Από εκείνη ακριβώς τη στιγμή συνειδητοποίησε ότι η πραγματική του αγάπη βρισκόταν στη γεύση των φρέσκων φρούτων, στις μυρωδιές των μεσογειακών μπαχαρικών και στους ήχους των ακονισμένων μαχαιριών. Ήταν εκείνη η στιγμή που αποφάσισε να σπουδάσει παράλληλα σεφ στη σχολή μαγειρικής Le Monde.
Μόλις ολοκλήρωσε τις σπουδές του (ολοκλήρωσε και τη Λογιστική!) εργάστηκε σε πληθώρα εστιατορίων και ξενοδοχείων σε όλη την Ελλάδα μέχρι που αναχώρησε για την Αγγλία με σκοπό να εξερευνήσει την διεθνή κουζίνα. Η πενταετής παραμονή του στην Αγγλία ήταν το μεγαλύτερο μαγειρικό «σχολείο» για τον Άκη μιας και είχε την ευκαιρία να συνεργαστεί με διάσημους βραβευμένους σεφ. Η τελευταία του στάση ήταν το φημισμένο ξενοδοχείο «THE GORING».
Το 2010 επέστρεψε στην Ελλάδα, όχι για κάποια επαγγελματική ευκαιρία όπως πολύς κόσμος θα σκεφτόταν, αλλά για να λάβει μέρος στο τηλεπαιχνίδι του Mega, «Master Chef». Έξι μήνες αργότερα, χωρίς καμία αμφιβολία, αναδείχθηκε ο πρώτος Έλληνας «Master Chef» κερδίζοντας τον διαγωνισμό.
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr