Ο Άκης Πετρετζίκης μας μαγειρεύει: Ταμπουλέ με αρακά - Ένα ελαφρύ και δροσερό πιάτο!
Θα γίνει η καλοκαιρινή σαλάτα σας!
Συστατικά
Για το ταμπουλέ
- 2 κ.σ. ελαιόλαδο
- 200 γρ. πλιγούρι, μέτριο
- αλάτι
- πιπέρι
- 400 γρ. νερό
- 300 γρ. αρακά, κατεψυγμένο
- 1 ματσάκι μαϊντανό
- 1 κ.σ. δυόσμο, φρέσκο
- χυμό λεμονιού, από 1/2 λεμόνι
Για το χούμους
- 400 γρ. ρεβίθια, σε κονσέρβα
- 2-3 κ.σ. ταχίνι
- 1 κ.γ. κύμινο
- 1/2 σκ. σκόρδο
- 50 γρ. ελαιόλαδο
- αλάτι
- πιπέρι
- χυμό λεμονιού, από 1/2 λεμόνι
Για το σερβίρισμα
- 2 αραβικές πίτες
- 2 κ.σ. ελαιόλαδο
- αλάτι
- πιπέρι
- 1 κ.γ. πάπρικα, καπνιστή
Ευχαριστούμε θερμά τον Άκη Πετρετζίκη και το akispetretzikis.com για την παραχώρηση της συνταγής
Εκτέλεση
Για το ταμπουλέ
- Τοποθετούμε ένα τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και βάζουμε το ελαιόλαδο.
- Προσθέτουμε το πλιγούρι, αλάτι, πιπέρι και σοτάρουμε 2-3 λεπτά να καβουρδιστεί και να πάρει καστανό χρώμα. Αν στεγνώσει το τηγάνι μπορούμε να προσθέσουμε λίγο ελαιόλαδο παραπάνω.
- Προσθέτουμε στο τηγάνι το νερό και μόλις πάρει μια βράση, αφαιρούμε από τη φωτιά και βάζουμε τον αρακά. Καλύπτουμε με το καπάκι και αφήνουμε στην άκρη για 10 λεπτά να απορροφηθεί όλο το νερό.
- Ψιλοκόβουμε τον μαϊντανό και τον δυόσμο και τα βάζουμε στο τηγάνι με το πλιγούρι και τον αρακά. Προσθέτουμε τον χυμό λεμονιού και ανακατεύουμε.
Για το χούμους
- Σουρώνουμε τα ρεβίθια και τα βάζουμε στο πολυμηχάνημα με τα μαχαίρια. Κρατάμε στην άκρη το ζουμί από τα ρεβίθια.
- Προσθέτουμε το ταχίνι, το κύμινο, το σκόρδο, το ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι και χτυπάμε καλά μέχρι να έχουμε μια σφιχτή σάλτσα. Προσθέτουμε τον χυμό από το λεμόνι και χτυπάμε. Αν είναι πολύ σφιχτό το χούμους τότε μπορούμε να το αραιώσουμε με λίγο νερό από τα ρεβίθια.
- Μεταφέρουμε το χούμους σε μπολ και αφήνουμε στην άκρη.
Για το σερβίρισμα
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160°C στον αέρα.
- Κόβουμε τις αραβικές πίτες σε τριγωνάκια και τα μεταφέρουμε σε ταψί με λαδόκολλα. Απλώνουμε το ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι, την πάπρικα και ψήνουμε για 8-10 λεπτά.
- Μετά τα πρώτα 5 λεπτά ψησίματος μπορούμε να τις αναποδογυρίσουμε για να πάρουν χρώμα και από την άλλη πλευρά.
- Αφαιρούμε τις πίτες από τον φούρνο και αφήνουμε στην άκρη.
- Μεταφέρουμε το ταμπουλέ στο μπολ σερβιρίσματος και σερβίρουμε με το χούμους, ελαιόλαδο και τις πίτες.
Who is Who
Γεννημένος στις 4 Μαρτίου, ο Άκης έδειξε την αγάπη του από τα πρώτα χρόνια της ζωής του. Μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη, δουλεύοντας στην οικογενειακή επιχείρηση από τα 16 του χρόνια. Στα 18 του αποφάσισε να εγκαταλείψει την πόλη όπου μεγάλωσε για να κατέβει στην Αθήνα και να σπουδάσει Λογιστική.
Από εκείνη ακριβώς τη στιγμή συνειδητοποίησε ότι η πραγματική του αγάπη βρισκόταν στη γεύση των φρέσκων φρούτων, στις μυρωδιές των μεσογειακών μπαχαρικών και στους ήχους των ακονισμένων μαχαιριών. Ήταν εκείνη η στιγμή που αποφάσισε να σπουδάσει παράλληλα σεφ στη σχολή μαγειρικής Le Monde.
Μόλις ολοκλήρωσε τις σπουδές του (ολοκλήρωσε και τη Λογιστική!) εργάστηκε σε πληθώρα εστιατορίων και ξενοδοχείων σε όλη την Ελλάδα μέχρι που αναχώρησε για την Αγγλία με σκοπό να εξερευνήσει την διεθνή κουζίνα.Η πενταετής παραμονή του στην Αγγλία ήταν το μεγαλύτερο μαγειρικό «σχολείο» για τον Άκη μιας και είχε την ευκαιρία να συνεργαστεί με διάσημους βραβευμένους σεφ. Η τελευταία του στάση ήταν το φημισμένο ξενοδοχείο «THE GORING».
Το 2010 επέστρεψε στην Ελλάδα, όχι για κάποια επαγγελματική ευκαιρία όπως πολύς κόσμος θα σκεφτόταν, αλλά για να λάβει μέρος στο τηλεπαιχνίδι του Mega, «Master Chef». Έξι μήνες αργότερα, χωρίς καμία αμφιβολία, αναδείχθηκε ο πρώτος Έλληνας «Master Chef».
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr