Ο Άκης Πετρετζίκης μας προτείνει: Τάρτα με κολοκυθάκια και ντομάτα - Eύκολη & γρήγορη συνταγή

Πρέπει να την δοκιμάσετε! 

Συστατικά

Για τη βάση

180 γρ. αλεύρι γ.ο.χ., + έξτρα για τον πάγκο

100 γρ. αλεύρι ολικής άλεσης

150 γρ. βούτυρο

½ κ.γ. ρίγανη, αποξηραμένη

1 αυγό, μεσαίο

1 κ.σ. νερό

αλάτι

πιπέρι

Για τη γέμιση

3 κολοκυθάκια, μεγάλα

2 κ.σ. ελαιόλαδο

200 γρ. σάλτσα ντομάτας

1 κ.σ. άνηθο, φρέσκο, ψιλοκομμένο

1 κ.σ. δυόσμο, φρέσκο, ψιλοκομμένο

αλάτι

πιπέρι

Για το σερβίρισμα

δυόσμο, φρέσκο, ψιλοκομμένο

φέτα, τριμμένη

Ευχαριστούμε θερμά τον Άκη Πετρετζίκη και το akispetretzikis.com για την παραχώρηση της συνταγής

Μέθοδος Εκτέλεσης

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170°C στον αέρα.

Ρίχνουμε σε ένα μπολ τα 2 αλεύρια.

Κόβουμε το βούτυρο σε κύβους και το προσθέτουμε στο μπολ. 

Φοράμε γάντια και τρίβουμε το μείγμα με τα χέρια μας, μέχρι να ομογενοποιηθεί και να έχει τη μορφή βρεγμένης άμμου.

Πασπαλίζουμε με το αλάτι, το πιπέρι και τη ρίγανη. 

Προσθέτουμε το αυγό και το νερό, και πλάθουμε καλά με τα χέρια μας μέχρι να έχουμε μια ζύμη.

Πασπαλίζουμε με αλεύρι τον πάγκο εργασίας και μεταφέρουμε πάνω τη ζύμη.

Ανοίγουμε τη ζύμη με τη βοήθεια ενός πλάστη σε στρογγυλό σχήμα διαμέτρου 22-25 εκ.

Μεταφέρουμε τη ζύμη στη βάση μιας φόρμας για τάρτες διαμέτρου 20-22 εκ.

Πιέζουμε τη ζύμη με τα χέρια μας ώστε να καλύψει όλη τη βάση και τα τοιχώματα και να προεξέχει από τη φόρμα.

Τρυπάμε με ένα πιρούνι τη βάση της ζύμης και καλύπτουμε τη φόρμα με διάφανη μεμβράνη. 

Ρίχνουμε πάνω από τη μεμβράνη ένα βάρος όπως όσπρια ή ρύζι και διπλώνουμε προς τα μέσα τη μεμβράνη. 

Μεταφέρουμε τη φόρμα στον φούρνο και ψήνουμε για 20 λεπτά.

Αφαιρούμε το βάρος και τη μεμβράνη, και ψήνουμε για ακόμα 20 λεπτά.

Αφαιρούμε τη φόρμα από τον φούρνο και αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει για 10 λεπτά.

Για τη γέμιση

Ανεβάζουμε τη θερμοκρασία του φούρνου στους 180°C στον αέρα.

Κόβουμε τα κολοκύθια με τη βοήθεια του μαντολίνου σε λεπτές μακρόστενες φέτες και τα ρίχνουμε σε ένα μπολ. 

Ρίχνουμε αλάτι, πιπέρι και ελαιόλαδο, και τα ανακατεύουμε με τα χέρια μας.

Κόβουμε με ένα πριονωτό μαχαίρι τη ζύμη που προεξέχει από τη φόρμα.

Απλώνουμε 3 κ.σ. από τη σάλτσα ντομάτας στη βάση της τάρτας.

Ψιλοκόβουμε τον άνηθο και τον δυόσμο, και τα ρίχνουμε από πάνω. 

Διπλώνουμε στη μέση μια φέτα κολοκυθιού, δημιουργούμε ένα ρολάκι και το τοποθετούμε κάθετα στο κέντρο της τάρτας.

Τοποθετούμε κάθετα γύρω από το ρολάκι τις υπόλοιπες φέτες κολοκυθιού ώστε να δημιουργήσουμε ένα σαλιγκάρι και να καλύψουμε όλη την επιφάνεια της τάρτας. (Δείτε αναλυτικά το βίντεο της συνταγής)

Αλείφουμε με ένα πινέλο την υπόλοιπη σάλτσα πάνω από τα κολοκύθια ώστε να εισχωρήσει ανάμεσα στα κενά.

Μεταφέρουμε τη φόρμα στον φούρνο και ψήνουμε για 50-60 λεπτά.

Αφαιρούμε την τάρτα από τον φούρνο και ξεφορμάρουμε.

Σερβίρουμε με φρέσκο δυόσμο και τριμμένη φέτα.

 

WHO IS WHO

Γεννημένος στις 4 Μαρτίου, ο Άκης έδειξε την αγάπη του από τα πρώτα χρόνια της ζωής του. Μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη, δουλεύοντας στην οικογενειακή επιχείρηση από τα 16 του χρόνια. Στα 18 του αποφάσισε να εγκαταλείψει την πόλη όπου μεγάλωσε για να κατέβει στην Αθήνα και να σπουδάσει Λογιστική.

Από εκείνη ακριβώς τη στιγμή συνειδητοποίησε ότι η πραγματική του αγάπη βρισκόταν στη γεύση των φρέσκων φρούτων, στις μυρωδιές των μεσογειακών μπαχαρικών και στους ήχους των ακονισμένων μαχαιριών. Ήταν εκείνη η στιγμή που αποφάσισε να σπουδάσει παράλληλα σεφ στη σχολή μαγειρικής Le Monde.

Μόλις ολοκλήρωσε τις σπουδές του (ολοκλήρωσε και τη Λογιστική!) εργάστηκε σε πληθώρα εστιατορίων και ξενοδοχείων σε όλη την Ελλάδα μέχρι που αναχώρησε για την Αγγλία με σκοπό να εξερευνήσει την διεθνή κουζίνα.Η πενταετής παραμονή του στην Αγγλία ήταν το μεγαλύτερο μαγειρικό «σχολείο» για τον Άκη μιας και είχε την ευκαιρία να συνεργαστεί με διάσημους βραβευμένους σεφ. Η τελευταία του στάση ήταν το φημισμένο ξενοδοχείο «THE GORING».

Το 2010 επέστρεψε στην Ελλάδα, όχι για κάποια επαγγελματική ευκαιρία όπως πολύς κόσμος θα σκεφτόταν, αλλά για να λάβει μέρος στο τηλεπαιχνίδι του Mega, «Master Chef». Έξι μήνες αργότερα, χωρίς καμία αμφιβολία, αναδείχθηκε ο πρώτος Έλληνας «Master Chef».

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr