Ο Άκης Πετρετζίκης μας μαγειρεύει: Λαδένια - Η πίτα από την Κίμωλο που μοιάζει με πίτσα! (βίντεο)
Νόστιμη, παραδοσιακή συνταγή!
Συστατικά
Για τη ζύμη
- 250 γρ. νερό, χλιαρό
- 8 γρ. μαγιά ξηρή
- 1 κ.γ. καστανή ζάχαρη
- 500 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
- 50 γρ. ελαιόλαδο
- αλάτι
- πιπέρι
- 1 κ.γ. ρίγανη
Για τη σύνθεση
- 100 γρ. ελαιόλαδο
- 2 σκ. σκόρδο
- 1 κρεμμύδι
- 700 γρ. ντομάτες
- αλάτι
- πιπέρι
- 1 κ.σ. ρίγανη
- 1 κ.γ. κρυσταλλική ζάχαρη
- 1/2 κ.γ. ξίδι
- Για το σερβίρισμα
- σπανάκι baby
- ελαιόλαδο
Ευχαριστούμε θερμά τον Άκη Πετρετζίκη και το akispetretzikis.com για την παραχώρηση της συνταγής
Μέθοδος Εκτέλεσης
- Στον κάδο του μίξερ βάζουμε το νερό, τη μαγιά και τη ζάχαρη και ανακατεύουμε με ένα σύρμα χειρός. Ιδανικά, αφήνουμε το μείγμα 5-10 λεπτά να ενεργοποιηθεί η μαγιά.
- Προσθέτουμε το αλεύρι, το ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι και τη ρίγανη, και χτυπάμε με τον γάντζο σε δυνατή ταχύτητα για 5-8 λεπτά μέχρι να έχουμε μια ελαστική ζύμη.
- Μεταφέρουμε σε λαδωμένο μπολ, καλύπτουμε με μεμβράνη και αφήνουμε να διπλασιαστεί σε όγκο. Θα χρειαστεί από 30-90 λεπτά.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C στον αέρα.
- Σε ένα στρογγυλό ταψί 32 εκ. απλώνουμε τα 50 γρ. ελαιόλαδο και βάζουμε τη ζύμη ώστε να καλύψει όλη την επιφάνεια του ταψιού.
- Ψιλοκόβουμε τα σκόρδα και κόβουμε το κρεμμύδι σε λεπτές φέτες και τις ντομάτες σε μεγάλα κομμάτια, και τα ρίχνουμε σε ένα μπολ.
- Προσθέτουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι, τη ρίγανη, τη ζάχαρη και το ξίδι, και ανακατεύουμε.
- Απλώνουμε όλα τα λαχανικά πάνω από τη ζύμη στο ταψί και ψήνουμε για 60 λεπτά.
- Σερβίρουμε με το σπανάκι και ελαιόλαδο.
Who is who
Γεννημένος στις 4 Μαρτίου, ο Άκης έδειξε την αγάπη του από τα πρώτα χρόνια της ζωής του. Μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη, δουλεύοντας στην οικογενειακή επιχείρηση από τα 16 του χρόνια. Στα 18 του αποφάσισε να εγκαταλείψει την πόλη όπου μεγάλωσε για να κατέβει στην Αθήνα και να σπουδάσει Λογιστική.
Από εκείνη ακριβώς τη στιγμή συνειδητοποίησε ότι η πραγματική του αγάπη βρισκόταν στη γεύση των φρέσκων φρούτων, στις μυρωδιές των μεσογειακών μπαχαρικών και στους ήχους των ακονισμένων μαχαιριών. Ήταν εκείνη η στιγμή που αποφάσισε να σπουδάσει παράλληλα σεφ στη σχολή μαγειρικής Le Monde.
Μόλις ολοκλήρωσε τις σπουδές του (ολοκλήρωσε και τη Λογιστική!) εργάστηκε σε πληθώρα εστιατορίων και ξενοδοχείων σε όλη την Ελλάδα μέχρι που αναχώρησε για την Αγγλία με σκοπό να εξερευνήσει την διεθνή κουζίνα.Η πενταετής παραμονή του στην Αγγλία ήταν το μεγαλύτερο μαγειρικό «σχολείο» για τον Άκη μιας και είχε την ευκαιρία να συνεργαστεί με διάσημους βραβευμένους σεφ. Η τελευταία του στάση ήταν το φημισμένο ξενοδοχείο «THE GORING».
Το 2010 επέστρεψε στην Ελλάδα, όχι για κάποια επαγγελματική ευκαιρία όπως πολύς κόσμος θα σκεφτόταν, αλλά για να λάβει μέρος στο τηλεπαιχνίδι του Mega, «Master Chef». Έξι μήνες αργότερα, χωρίς καμία αμφιβολία, αναδείχθηκε ο πρώτος Έλληνας «Master Chef».
Από το 2012 έως το 2014 εργάστηκε ως Head Chef στο εστιατόριο του chef Μισέλ Ρου και το Avenue Bistro στο Metropolitan Hotel. Το 2014, ξεκίνησε την εβδομαδιαία διαδικτυακή εκπομπή Kitchen Lab στο ελληνικό του κανάλι στο YouTube, αλλά και την εκπομπή Akis Kitchen στο αγγλικό κανάλι, στην οποία μοιράζεται τις συνταγές του στα αγγλικά. Από το 2014 μέχρι και σήμερα, ακολούθησαν διάφορες τηλεοπτικές παραγωγές στις οποίες ο Άκης Πετρετζίκης ήταν ο κεντρικός παρουσιαστής: Καν’ το όπως ο Άκης (2014-2016), Ιστορίες από την Λίστα (2014-2015), Μια Βαλίτσα Γεύσεις (2016-2017), Ready Steady Cook (2016-2017), Kitchen Lab (2017-σήμερα) και Akis' Food Tour (2020-σήμερα).
Στην ιστοσελίδα akispetretzikis.com θα βρείτε ό,τι συνταγή θέλετε!
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr