Βιταμίνη C: Πώς ωφελεί την υγεία - Ποιες τροφές είναι πλούσιες φυσικές πηγές βιταμίνης C
Η βιταμίνη C μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου και προλαμβάνει τις καρδιαγγειακές παθήσεις!
Η βιταμίνη C λέγεται και ασκορβικό οξύ και είναι μια από τις πιο πολύτιμες βιταμίνες για τον οργανισμό.
Πρόκειται για μια υδατοδιαλυτή βιταμίνη με πολλαπλές αντιοξειδωτικές ιδιότητες που την καθιστούν απαραίτητη για την επιβίωση του ανθρώπινου οργανισμού.
Πέρα από την αντιοξειδωτική της δράση, η βιταμίνη C παίζει σημαντικό ρόλο στη σύνθεση του κολλαγόνου που αποτελεί βασικό δομικό συστατικό όλων των ιστών του σώματος.
Διαδραματίζει ρόλο στη σύνθεση της νορεπινεφρίνης που λειτουργεί ως νευροδιαβιβαστής και ως ορμόνη και της καρνιτίνης, του αμινοξέος που μεταφέρει ενέργεια στα κύτταρα, ενισχύοντας τον μεταβολισμό των κυττάρων.
Βιταμίνη C – Οφέλη και ιδιότητες
Πέρα από την ισχυρή αντιοξειδωτική της δράση, η βιταμίνη C μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης διάφορων μορφών καρκίνου καθώς και τον κίνδυνο εμφράγματος του μυοκαρδίου.
Γενικά μειώνει τις πιθανότητες εμφάνισης καρδιαγγειακών προβλημάτων και χρόνιων παθήσεων.
Εκτός από τα οφέλη της στην υγεία του δέρματος, η βιταμίνη C συμβάλλει στην αντιμετώπιση του κρυολογήματος και της γρίπης.
Τέλος, προφυλάσσει και από τον κίνδυνο εμφάνισης καταρράκτη.
Συνέπειες ανεπάρκειας σε βιταμίνη C
Η περισσότερο γνωστή συνέπεια της έλλειψης σε βιταμίνη C είναι το σκορβούτο.
Παρόλα αυτά, πρόκειται για μια κατάσταση σχετικά σπάνια σήμερα, με συμπτώματα όπως η δυσφορία, η εξάντληση και ο λήθαργος.
Η ελλιπής πρόσληψη σε βιταμίνη C για διάστημα τριών μηνών οδηγεί σε αναιμία.
Αυτή έχει συμπτώματα όπως μυαλγίες, πόνους στα κόκαλα, μώλωπες, προβλήματα στα ούλα, απότομες αλλαγές στη διάθεση και άλλα.
Αν και η δράση της στη φυσιολογία του σώματος είναι μεγάλη, ο ανθρώπινος οργανισμός δεν έχει τη δυνατότητα να συνθέτει βιταμίνη C.
Το πρόβλημα με τη βιταμίνη C είναι πως πρόκειται για μια υδατοδιαλυτή βιταμίνη.
freepik
Αυτό σημαίνει πως ο οργανισμός την αποβάλλει με τα ούρα και δεν έχει τη δυνατότητα να την αποθηκεύσει.
Επομένως πρέπει να λαμβάνουμε την ποσότητα που χρειαζόμαστε καθημερινά από τη διατροφή μας.
Αυτό μπορεί να γίνει μέσα από πλούσιες πηγές φυσικής βιταμίνης C που έχουν μεγάλη απορροφητικότητα από τον οργανισμό.
Εναλλακτικά γίνεται και μέσα από συμπληρώματα διατροφής, αν αντιμετωπίζουμε πεπτικά προβλήματα.
Κορυφαίες πηγές βιταμίνης C
Σύμφωνα με το yo.gr, η βιταμίνη C βρίσκεται σε μια σειρά από φρούτα και λαχανικά με κυρίαρχο το πορτοκάλι που τελικά δεν έχει τόσο πολλή βιταμίνη C όσο πιστεύουμε.
Κι αυτό επειδή ένα μετρίου μεγέθους πορτοκάλι περιέχει 70 mg βιταμίνης C, λιγότερο συγκριτικά με άλλα φρούτα και λαχανικά.
Υπάρχουν κάποια φρούτα και λαχανικά που περιέχουν ανά γραμμάριο πολύ μεγαλύτερη πυκνότητα θρεπτικών συστατικών με κύριο τη βιταμίνη C.
Αυτά είναι οι κόκκινες και οι πράσινες πιπεριές, οι πιπεριές τσίλι, το μπρόκολο, το κουνουπίδι και τα λαχανάκια Βρυξελλών, η παπάγια, οι φράουλες, το κέιλ, ο ανανάς, τα ακτινίδια και το μάνγκο.
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr