Όταν η Ντίνα Νικολάου μας έδειξε το φαγητό του καλοκαιριού: Γεμιστά με κιμά & λαχανικά - Ποίημα γεύσης

Άκρως απολαυστικά!

Υλικά

  • 4 ώριμες ντομάτες, μέτριες
  • 4 κολοκυθάκια στρογγυλά ή μακρουλά
  • 4 πράσινες πιπεριές, μέτριες
  • 300 γρ. κιμά μοσχαρίσιο
  • 2 κρεμμύδια ξερά, ψιλοκομμένα
  • 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
  • ½ φλιτζάνι ρύζι Καρολίνα
  • ½ ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένο
  • ½ ματσάκι δυόσμο, ψιλοκομμένο
  • 3 πατάτες μέτριες, κομμένες κυδωνάτες
  • 1 φλυτζάνι χυμό ντομάτας
  • ½ φλιτζάνι κρασί λευκό
  • 1½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • 1 κουτ. γλυκού ζάχαρη
  • 3 κουτ. σούπας κεφαλοτύρι, τριμμένο (προαιρετικά)
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Ευχαριστούμε θερμά την Ντίνα Νικολάου και το dinanikolaou.gr για την παραχώρηση αυτής της συνταγής

Εκτέλεση

  1. Πλένω καλά τα λαχανικά και τα αδειάζω. Για τις ντομάτες, κόβω μια φέτα από την πλευρά του κοτσανιού, και με ένα κουταλάκι αδειάζω τη σάρκα από το εσωτερικό της και την ψιλοκόβω. Για τα κολοκυθάκια, ακολουθώ την ίδια διαδικασία και ψιλοκόβω τη σάρκα τους. Για τις πιπεριές, αφαιρώ το καπάκι και με προσοχή αδειάζω τους σπόρους και τους πετάω. Προσοχή! Κρατάω όλα τα καπάκια από τα λαχανικά.
  2. Προθερμαίνω το φούρνο στους 200°C.
  3. Σε ένα μεγάλο και βαθύ τηγάνι, βάζω το μισό φλιτζάνι ελαιόλαδο να ζεσταθεί. Ρίχνω τα κρεμμύδια και σοτάρω για 2-3 λεπτά μέχρι να γίνουν διάφανα. Προσθέτω το σκόρδο και μόλις μυρίσει ρίχνω τον κιμά. Σοτάρω ανακατεύοντας για 4-5 λεπτά μέχρι να αλλάξει χρώμα. Προσθέτω την ψιλοκομμένη σάρκα από τα κολοκύθια και τις ντομάτες και το ρύζι και αφήνω το μίγμα να βράσει για λίγα λεπτά μέχρι να εξατμιστούν όλα τα υγρά. Σβήνω με το κρασί. Μόλις εξατμιστεί το αλκοόλ, προσθέτω τα μυρωδικά, αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι, ανακατεύω και αποσύρω από τη φωτιά.
  4. Τοποθετώ τα λαχανικά (ντομάτες, κολοκύθια, πιπεριές) σε ένα ταψί που να τα χωράει ακριβώς. Πασπαλίζω τις ντομάτες με τη ζάχαρη και γεμίζω με το μίγμα του τηγανιού.
  5. λαχανικών. Ραντίζω τα γεμιστά με το υπόλοιπο ελαιόλαδο (1 φλιτζάνι) και τον χυμό ντομάτας. Πασπαλίζω με το κεφαλοτύρι και ψήνω το φαγητό στο φούρνο για 1 ώρα περίπου.
  6. Αφήνω το φαγητό να κρυώσει λίγο και σερβίρω.

Who is who

Οι γαστρονομικές μου ανησυχίες ξεκίνησαν σε πολύ μικρή ηλικία. Γεννημένη στην Ελλάδα, σε μια οικογένεια που η μαγειρική και το καλό φαγητό ήταν βασικά συστατικά της έννοιας καλή ζωή, σύντομα άρχισα να πειραματίζομαι με τα υλικά, τις μυρωδιές, τις αναλογίες. Παρόλο που ξεκίνησα την σταδιοδρομία μου σπουδάζοντας οικονομικά και marketing, στο Παρίσι, σύντομα το πάθος μου για την τέχνη της μαγειρικής και την γαστρονομία με έκανε να αλλάξω ρότα στην ζωή μου, να ακολουθήσω την καρδιά και να κυνηγήσω το όνειρό μου.

Ξεκινώντας τις σπουδές μου στην επαγγελματική μαγειρική τέχνη στις Γαστρονομικές σχολές του Παρισιού «Le Cordon Bleu», «Ritz Escoffier», «Alain Ducasse formation», «Lenotre», ήρθα σε επαφή με τους μεγαλύτερους δασκάλους, που με ενέπνευσαν μεταδίδοντάς μου το πάθος για το καινούριο και την δημιουργία.

Στο Παρίσι με τη Μαρία, δημιουργήσαμε το καμάρι μας το EVI EVANΕκαι υπερασπιζόμαστε με μεράκι και πατριωτική φιλοδοξία την ελληνική κουζίνα. Στην Αθήνα, ξεκίνησα το 2006 μέσα από την καθημερινή στήλη μαγειρικής στο πρωινό πρόγραμμα του ΑΝΤ1 (Πρωινός καφές) τη μαγική τηλεοπτική επικοινωνία με όλους εσάς που λατρεύεται τις κατσαρόλες και αφήνεστε στη μαγεία της γεύσης.

Από το 2009 έως το 2011, στην καθημερινή τηλεοπτική εκπομπή μαγειρικής στο κανάλι Star «Νηστικοί πράκτορες» και συνεχίζοντας το 2012, με την εκπομπή «Στην κουζίνα με την Ντίνα», μοιράστηκα με όλους εσάς μυστικά γαστρονομίας και συμβουλές για το οικογενειακό τραπέζι και την οργάνωση της κουζίνας της νέας νοικοκυράς. 

Το 2010 ξεκίνησα στο κανάλι της Γαλλικής τηλεόρασης cuisine TV, την εκπομπή «Ma cuisine grecque» η οποία παρουσίαζε συνταγές και πιάτα απ’ όλη την Ελλάδα. Η εκπομπή λόγω της μεγάλης της επιτυχίας αποτέλεσε μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία προβολής για την Ελληνική κουζίνα και τα Ελληνικά προϊόντα.

Το 2013 ξεκίνησε να παρουσιάζει την εκπομπή Ελλήνων Γεύσεις μέσα από την τηλεόραση του ΣΚΑΪ. Πρόκειται για ένα γαστρονομικό ταξίδι με σκοπό την ανακάλυψη αγαπημένων γεύσεων της χώρας μας, ενώ ταυτόχρονα, μέσα από τον φυσικό χώρο κουζίνας-σπιτιού η Ντίνα Νικολάου προτείνει μοναδικές συνταγές και έξυπνες καθημερινές λύσεις.

To 2020 αναλαμβάνει ως Food Ambassador στο πρόγραμμα "ενέργειες ενημέρωσης και προώθηση με στόχο να επισημανθεί η βιώσιμη πτυχή της παραγωγής ρυζιού στην Ελλάδα και την Ισπανία" 

Το 2021 τα Greek International Women Awards (GIWA) της απονείμουν το βραβείο για τη συνεισφορά της στην Κατηγορία Τουρισμός και Φιλοξενία (Hospitality).

Έχει γράψει 8 βιβλία μαγειρικής και πιστεύει ότι η μαγειρική είναι ένα μέσο έκφρασης και επικοινωνίας για τους λαούς και γι’ αυτό συμμετέχει συχνά στα μεγαλύτερα φεστιβάλ γαστρονομίας του κόσμου, όπου προβάλλει με κάθε δυνατό τρόπο την κουζίνα της πατρίδας μας.

Δείτε όλο το «πλούσιο» βιογραφικό της αγαπημένης σεφ Ντίνας Νικολάου στο dinanikolaou.gr.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr