Ο Άκης Πετρετζίκης μας φτιάχνει: Cheesecake με κολοκύθα - Φθινοπωρινή, λαχταριστή συνταγή!
Αφράτη γέμιση που σε συναρπάζει!
Συστατικά
Για τη βάση
- 80 γρ. μπισκότα τύπου digestive
- 50 γρ. καρύδια
- 50 γρ. καστανή ζάχαρη
- 50 γρ. κρυσταλλική ζάχαρη
- 65 γρ. βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου
Για τη γέμιση
- 750 γρ. τυρί κρέμα
- 90 γρ. καστανή ζάχαρη
- 100 γρ. κρυσταλλική ζάχαρη
- 400 γρ. πουρέ κολοκύθας
- 3 αυγά, μέτρια
- 2 κ.σ. κρέμα γάλακτος 35%
- 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
- 1 κ.σ. κονιάκ
- 1 κ.σ. κορν φλάουρ
- 1 1/2 κ.γ. κανέλα
- 1 1/2 κ.γ. τζίντζερ
- 1 1/2 κ.γ. μοσχοκάρυδο
Για την επικάλυψη
- 500 γρ. κρέμα γάλακτος 35%, σε σαντιγί
- 1 κ.σ. κονιάκ
- κανέλα, για το σερβίρισμα
Ευχαριστούμε θερμά τον Άκη Πετρετζίκη και το akispetretzikis.com για την παραχώρηση της συνταγής
Μέθοδος Εκτέλεσης
Για τη βάση
- Βάζουμε όλα τα υλικά στον πολυκόφτη και τα χτυπάμε μέχρι να ομογενοποιηθούν.
- Μεταφέρουμε το μείγμα σε μια στρογγυλή φόρμα με αποσπώμενη βάση διαμέτρου 23 εκ. και το πιέζουμε ελαφρά ώστε να απλωθεί.
- Βάζουμε τη φόρμα στο ψυγείο για περίπου 30 λεπτά μέχρι να ετοιμάσουμε τη γέμιση.
Για τη γέμιση
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180οC στον αέρα.
- Χτυπάμε στο μίξερ με το φτερό σε μέτρια προς δυνατή ταχύτητα το τυρί κρέμα, την καστανή και την κρυσταλλική ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν.
- Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά της γέμισης και χτυπάμε μέχρι να ομογενοποιηθούν.
- Αφαιρούμε τη φόρμα από το ψυγείο.
- Μεταφέρουμε το μείγμα στη φόρμα και ψήνουμε στον φούρνο για 50-60 λεπτά.
- Αφαιρούμε από τον φούρνο και αφήνουμε να κρυώσει πάνω σε μια σχάρα.
- Ανακατεύουμε τη σαντιγί με το κονιάκ.
- Μόλις κρυώσει καλά το cheesecake το αφαιρούμε από τη φόρμα.
- Απλώνουμε από πάνω τη σαντιγί, πασπαλίζουμε με κανέλα, και σερβίρουμε.
Who is who
Γεννημένος στις 4 Μαρτίου, ο Άκης έδειξε την αγάπη του από τα πρώτα χρόνια της ζωής του. Μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη, δουλεύοντας στην οικογενειακή επιχείρηση από τα 16 του χρόνια. Στα 18 του αποφάσισε να εγκαταλείψει την πόλη όπου μεγάλωσε για να κατέβει στην Αθήνα και να σπουδάσει Λογιστική.
Από εκείνη ακριβώς τη στιγμή συνειδητοποίησε ότι η πραγματική του αγάπη βρισκόταν στη γεύση των φρέσκων φρούτων, στις μυρωδιές των μεσογειακών μπαχαρικών και στους ήχους των ακονισμένων μαχαιριών. Ήταν εκείνη η στιγμή που αποφάσισε να σπουδάσει παράλληλα σεφ στη σχολή μαγειρικής Le Monde.
Μόλις ολοκλήρωσε τις σπουδές του (ολοκλήρωσε και τη Λογιστική!) εργάστηκε σε πληθώρα εστιατορίων και ξενοδοχείων σε όλη την Ελλάδα μέχρι που αναχώρησε για την Αγγλία με σκοπό να εξερευνήσει την διεθνή κουζίνα.Η πενταετής παραμονή του στην Αγγλία ήταν το μεγαλύτερο μαγειρικό «σχολείο» για τον Άκη μιας και είχε την ευκαιρία να συνεργαστεί με διάσημους βραβευμένους σεφ. Η τελευταία του στάση ήταν το φημισμένο ξενοδοχείο «THE GORING».
Το 2010 επέστρεψε στην Ελλάδα, όχι για κάποια επαγγελματική ευκαιρία όπως πολύς κόσμος θα σκεφτόταν, αλλά για να λάβει μέρος στο τηλεπαιχνίδι του Mega, «Master Chef». Έξι μήνες αργότερα, χωρίς καμία αμφιβολία, αναδείχθηκε ο πρώτος Έλληνας «Master Chef».
Από το 2012 έως το 2014 εργάστηκε ως Head Chef στο εστιατόριο του chef Μισέλ Ρου και το Avenue Bistro στο Metropolitan Hotel. Το 2014, ξεκίνησε την εβδομαδιαία διαδικτυακή εκπομπή Kitchen Lab στο ελληνικό του κανάλι στο YouTube, αλλά και την εκπομπή Akis Kitchen στο αγγλικό κανάλι, στην οποία μοιράζεται τις συνταγές του στα αγγλικά. Από το 2014 μέχρι και σήμερα, ακολούθησαν διάφορες τηλεοπτικές παραγωγές στις οποίες ο Άκης Πετρετζίκης ήταν ο κεντρικός παρουσιαστής: Καν’ το όπως ο Άκης (2014-2016), Ιστορίες από την Λίστα (2014-2015), Μια Βαλίτσα Γεύσεις (2016-2017), Ready Steady Cook (2016-2017), Kitchen Lab (2017-σήμερα) και Akis' Food Tour (2020-σήμερα).
Στην ιστοσελίδα akispetretzikis.com θα βρείτε ό,τι συνταγή θέλετε!
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr