Άκης Πετρετζίκης: Soft cookies με ελαιόλαδο και μέλι - Το τέλειο μπισκότο για μικρούς και μεγάλους χωρίς προσθήκη κρυσταλλικής ζάχαρης & βουτύρου
Πεντανόστιμα!
Υλικά
- 200 γρ. μέλι
- 2 αυγά, μεσαία
- 1 βανιλίνη
- 1 πρέζα αλάτι
- 130 γρ. ελαιόλαδο
- 300 γρ. σκληρό αλεύρι
- ½ κ.γ. μαγειρική σόδα
- 100 γρ. σταγόνες σοκολάτας
Ευχαριστούμε θερμά τον Άκη Πετρετζίκη και το akispetretzikis.com για την παραχώρηση της συνταγής
Εκτέλεση
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170°C στον αέρα.
- Στρώνουμε λαδόκολλα σε 3 ταψιά και αφήνουμε στην άκρη.
- Ρίχνουμε στον κάδο του μίξερ το μέλι, τα αυγά, τη βανιλίνη και το αλάτι, και χτυπάμε με το σύρμα σε δυνατή ταχύτητα για 3-4 λεπτά μέχρι να αφρατέψει το μείγμα.
- Χαμηλώνουμε την ταχύτητα, προσθέτουμε σταδιακά το ελαιόλαδο, χτυπάμε μέχρι να ενσωματωθεί στα υπόλοιπα υλικά και σταματάμε το μίξερ.
- Ρίχνουμε σε ένα μπολ το αλεύρι και τη σόδα, ανακατεύουμε με ένα κουτάλι, και τα ρίχνουμε στον κάδο.
- Προσθέτουμε τις σταγόνες κουβερτούρας, και χτυπάμε, αρχικά σε χαμηλή ταχύτητα και στη συνέχεια σε δυνατή, για λίγα δευτερόλεπτα μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά. (Ιδανικά καλύπτουμε τον κάδο με διάφανη μεμβράνη και μεταφέρουμε στο ψυγείο για 1 ώρα να σφίξει το μείγμα.)
- Δημιουργούμε από 6 μπισκότα σε κάθε ταψί με τη βοήθεια 2 κουταλιών αφήνοντας αρκετό κενό μεταξύ τους.
- Μεταφέρουμε το πρώτο ταψί στον φούρνο και διατηρούμε τα άλλα 2 στο ψυγείο για όση ώρα ψήνουμε.
- Ψήνουμε για 10 λεπτά στην πάνω σχάρα μέχρι να πάρουν τα μπισκότα χρυσαφένιο χρώμα σε όλη την επιφάνειά τους. (Αν βάλουμε το μείγμα στο ψυγείο ψήνουμε για 12-14 λεπτά.)
- Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία για τα άλλα 2 ταψιά.
- Αφαιρούμε τα ταψιά από τον φούρνο, αφήνουμε στην άκρη για 20-25 λεπτά να κρυώσουν και να σφίξουν, και σερβίρουμε.
Who is who
Γεννημένος στις 4 Μαρτίου, ο Άκης έδειξε την αγάπη του από τα πρώτα χρόνια της ζωής του. Μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη, δουλεύοντας στην οικογενειακή επιχείρηση από τα 16 του χρόνια. Στα 18 του αποφάσισε να εγκαταλείψει την πόλη όπου μεγάλωσε για να κατέβει στην Αθήνα και να σπουδάσει Λογιστική.
Από εκείνη ακριβώς τη στιγμή συνειδητοποίησε ότι η πραγματική του αγάπη βρισκόταν στη γεύση των φρέσκων φρούτων, στις μυρωδιές των μεσογειακών μπαχαρικών και στους ήχους των ακονισμένων μαχαιριών. Ήταν εκείνη η στιγμή που αποφάσισε να σπουδάσει παράλληλα σεφ στη σχολή μαγειρικής Le Monde.
Μόλις ολοκλήρωσε τις σπουδές του (ολοκλήρωσε και τη Λογιστική!) εργάστηκε σε πληθώρα εστιατορίων και ξενοδοχείων σε όλη την Ελλάδα μέχρι που αναχώρησε για την Αγγλία με σκοπό να εξερευνήσει την διεθνή κουζίνα.Η πενταετής παραμονή του στην Αγγλία ήταν το μεγαλύτερο μαγειρικό «σχολείο» για τον Άκη μιας και είχε την ευκαιρία να συνεργαστεί με διάσημους βραβευμένους σεφ. Η τελευταία του στάση ήταν το φημισμένο ξενοδοχείο «THE GORING».
Το 2010 επέστρεψε στην Ελλάδα, όχι για κάποια επαγγελματική ευκαιρία όπως πολύς κόσμος θα σκεφτόταν, αλλά για να λάβει μέρος στο τηλεπαιχνίδι του Mega, «Master Chef». Έξι μήνες αργότερα, χωρίς καμία αμφιβολία, αναδείχθηκε ο πρώτος Έλληνας «Master Chef».
Από το 2012 έως το 2014 εργάστηκε ως Head Chef στο εστιατόριο του chef Μισέλ Ρου και το Avenue Bistro στο Metropolitan Hotel. Το 2014, ξεκίνησε την εβδομαδιαία διαδικτυακή εκπομπή Kitchen Lab στο ελληνικό του κανάλι στο YouTube, αλλά και την εκπομπή Akis Kitchen στο αγγλικό κανάλι, στην οποία μοιράζεται τις συνταγές του στα αγγλικά. Από το 2014 μέχρι και σήμερα, ακολούθησαν διάφορες τηλεοπτικές παραγωγές στις οποίες ο Άκης Πετρετζίκης ήταν ο κεντρικός παρουσιαστής: Καν’ το όπως ο Άκης (2014-2016), Ιστορίες από την Λίστα (2014-2015), Μια Βαλίτσα Γεύσεις (2016-2017), Ready Steady Cook (2016-2017), Kitchen Lab (2017-σήμερα) και Akis' Food Tour (2020-σήμερα).
Στην ιστοσελίδα akispetretzikis.com θα βρείτε ό,τι συνταγή θέλετε!
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr