Άκης Πετρετζίκης: Προφιτερόλ banoffee - Ένας ακαταμάχητος συνδυασμός των 2 αγαπημένων γλυκών, με σπιτικά σουδάκια, κρέμα καραμέλας, μπανάνα και σαντιγί!

Πεντανόστιμο banoffee!

Υλικά

Για τα σουδάκια

  • 50 γρ. γάλα πλήρες
  • 60 γρ. νερό
  • 70 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
  • ½ κ.γ. κρυσταλλική ζάχαρη
  • ¼ κ.γ. αλάτι
  • 50 γρ. βούτυρο
  • 2 αυγά, μεσαία

Για τη κρέμα καραμέλας

  • 800 γρ. γάλα πλήρες
  • 200 γρ. κρυσταλλική ζάχαρη
  • 40 γρ. κορν φλάουρ
  • 2 αυγά, μεσαία
  • 1 βανιλίνη
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 4 κ.σ. κονιάκ
  • 200 γρ. dulce de leche

Για τη σύνθεση

  • 200 γρ. dulce de leche
  • 3 μπανάνες, μεσαίες
  • 200 γρ. σαντιγί
  • 20 γρ. ξύσμα σοκολάτας

Ευχαριστούμε θερμά τον Άκη Πετρετζίκη και το akispetretzikis.com για την παραχώρηση της συνταγής

Εκτέλεση

Για τα σουδάκια

  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170°C στον αέρα.
  • Τοποθετούμε ένα κατσαρολάκι σε δυνατή φωτιά και ρίχνουμε το γάλα, το νερό, το αλεύρι, τη ζάχαρη, το αλάτι και το βούτυρο.
  • Ανακατεύουμε με μια ξύλινη κουτάλα για 2-3 λεπτά μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα και να δημιουργηθεί μια πάστα που να μοιάζει με ζύμη.
  • Μεταφέρουμε την πάστα στον κάδο του μίξερ, και χτυπάμε με το σύρμα σε δυνατή ταχύτητα για λίγα δευτερόλεπτα για να πέσει η θερμοκρασία.
  • Προσθέτουμε ένα-ένα τα αυγά περιμένοντας να απορροφηθεί το πρώτο πριν ρίξουμε το επόμενο, και χτυπάμε για 1-2 λεπτά.
  • Μεταφέρουμε την πάστα με μια σπάτουλα σιλικόνης σε μια σακούλα ζαχαροπλαστικής με στρογγυλή μύτη.
  • Βάζουμε λίγο από το μείγμα σε διάφορα σημεία ενός ταψιού και τοποθετούμε από πάνω μια λαδόκολλα ώστε να κολλήσει.
  • Δημιουργούμε 24 σουδάκια στο ταψί φροντίζοντας να έχουν απόσταση μεταξύ τους.
  • Μεταφέρουμε το ταψί στον φούρνο και ψήνουμε για 30 λεπτά.
  • Χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στους 160°C και ψήνουμε για ακόμα 15 λεπτά χωρίς να ανοίξουμε τον φούρνο. 
  • Αφαιρούμε από τον φούρνο και αφήνουμε στην άκρη.

Για την κρέμα καραμέλας

  • Τοποθετούμε ένα κατσαρολάκι σε δυνατή φωτιά και ρίχνουμε το γάλα, τη ζάχαρη, το κορν φλάουρ και τα αυγά. 
  • Ανακατεύουμε συνεχώς με ένα σύρμα χειρός για 4-5 λεπτά μέχρι να πάρει βράση και να πήξει το μείγμα.
  • Αποσύρουμε το κατσαρολάκι από τη φωτιά και προσθέτουμε τη βανιλίνη, το αλάτι, το κονιάκ και το dulce de leche.
  • Ανακατεύουμε για ακόμα 1-2 λεπτά και μεταφέρουμε την κρέμα σε ένα μπολ.
  • Καλύπτουμε με διάφανη μεμβράνη ώστε να εφάπτεται στην επιφάνεια της κρέμας και μεταφέρουμε στο ψυγείο για 30-40 λεπτά να κρυώσει καλά. 

Για τη σύνθεση 

  • Μεταφέρουμε το dulce de leche σε μια σακούλα ζαχαροπλαστικής.
  • Τρυπάμε με ένα μαχαίρι τα σουδάκια ώστε να δημιουργήσουμε μια τρύπα και γεμίζουμε με την dulce de leche.
  • Κόβουμε τις μπανάνες σε φέτες και αφήνουμε στην άκρη.
  • Μοιράζουμε από 3 σουδάκια σε 8 ποτήρια ή μικρά μπολ.
  • Μοιράζουμε από πάνω την κρέμα καραμέλας, τις μπανάνες και τη σαντιγί, πασπαλίζουμε με την τριμμένη σοκολάτα, και σερβίρουμε.

 

Who is who

Γεννημένος στις 4 Μαρτίου, ο Άκης έδειξε την αγάπη του από τα πρώτα χρόνια της ζωής του. Μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη, δουλεύοντας στην οικογενειακή επιχείρηση από τα 16 του χρόνια. Στα 18 του αποφάσισε να εγκαταλείψει την πόλη όπου μεγάλωσε για να κατέβει στην Αθήνα και να σπουδάσει Λογιστική.

Από εκείνη ακριβώς τη στιγμή συνειδητοποίησε ότι η πραγματική του αγάπη βρισκόταν στη γεύση των φρέσκων φρούτων, στις μυρωδιές των μεσογειακών μπαχαρικών και στους ήχους των ακονισμένων μαχαιριών. Ήταν εκείνη η στιγμή που αποφάσισε να σπουδάσει παράλληλα σεφ στη σχολή μαγειρικής Le Monde.

Μόλις ολοκλήρωσε τις σπουδές του (ολοκλήρωσε και τη Λογιστική!) εργάστηκε σε πληθώρα εστιατορίων και ξενοδοχείων σε όλη την Ελλάδα μέχρι που αναχώρησε για την Αγγλία με σκοπό να εξερευνήσει την διεθνή κουζίνα.Η πενταετής παραμονή του στην Αγγλία ήταν το μεγαλύτερο μαγειρικό «σχολείο» για τον Άκη μιας και είχε την ευκαιρία να συνεργαστεί με διάσημους βραβευμένους σεφ. Η τελευταία του στάση ήταν το φημισμένο ξενοδοχείο «THE GORING».

Το 2010 επέστρεψε στην Ελλάδα, όχι για κάποια επαγγελματική ευκαιρία όπως πολύς κόσμος θα σκεφτόταν, αλλά για να λάβει μέρος στο τηλεπαιχνίδι του Mega, «Master Chef». Έξι μήνες αργότερα, χωρίς καμία αμφιβολία, αναδείχθηκε ο πρώτος Έλληνας «Master Chef».

Από το 2012 έως το 2014 εργάστηκε ως Head Chef στο εστιατόριο του chef Μισέλ Ρου και το Avenue Bistro στο Metropolitan Hotel. Το 2014, ξεκίνησε την εβδομαδιαία διαδικτυακή εκπομπή Kitchen Lab στο ελληνικό του κανάλι στο YouTube, αλλά και την εκπομπή Akis Kitchen στο αγγλικό κανάλι, στην οποία μοιράζεται τις συνταγές του στα αγγλικά. Από το 2014 μέχρι και σήμερα, ακολούθησαν διάφορες τηλεοπτικές παραγωγές στις οποίες ο Άκης Πετρετζίκης ήταν ο κεντρικός παρουσιαστής: Καν’ το όπως ο Άκης (2014-2016), Ιστορίες από την Λίστα (2014-2015), Μια Βαλίτσα Γεύσεις (2016-2017), Ready Steady Cook (2016-2017), Kitchen Lab (2017-σήμερα) και Akis' Food Tour (2020-σήμερα).

Στην ιστοσελίδα akispetretzikis.com θα βρείτε ό,τι συνταγή θέλετε!

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr