Άκης Πετρετζίκης: Φτιάξτε μια light εκδοχή για τα πιο αφράτα και νόστιμα σουτζουκάκια με κόκκινη σάλτσα στον φούρνο !

Συνοδέψτε τα με πλιγούρι για ένα πιο ελαφρύ αποτέλεσμα!

Υλικά

Για τα σουτζουκάκια

  • 500 γρ. μοσχαρίσιο κιμά, άπαχο
  • 1 αυγό, μεσαίο
  • 1 κρεμμύδι
  • 2 σκ. σκόρδο
  • 1 ½ κ.γ. κύμινο
  • 1 κ.σ. φύλλα δυόσμου
  • 3 φέτες ψωμί ολικής, 120 γρ.
  • 50 γρ. ελαιόλαδο
  • 3 πρέζες αλάτι
  • 1 πρέζα πιπέρι

Για τη σάλτσα

  • 400 γρ. ντομάτα κονκασέ
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 κ.γ. ρίγανη, αποξηραμένη
  • ½ κ.γ. κρυσταλλική ζάχαρη
  • 1 ½ κ.σ. πελτέ ντομάτας
  • 1 κύβο κότας
  • 300 γρ. νερό

Για το πλιγούρι

  • 300 γρ. πλιγούρι
  • 450 γρ. νερό, βραστό
  • 1-2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • αλάτι
  • πιπέρι

Για το σερβίρισμα

  • φέτα
  • ελαιόλαδο
  • ρίγανη, αποξηραμένη
  • φύλλα δυόσμου

 

Ευχαριστούμε θερμά τον Άκη Πετρετζίκη και το akispetretzikis.com για την παραχώρηση της συνταγής

Εκτέλεση

Για τα σουτζουκάκια

  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C στον αέρα. 
  • Ρίχνουμε σε ένα μπολ τον κιμά και το αυγό, και τρίβουμε πάνω από το μπολ το κρεμμύδι στη μεγάλη πλευρά του τρίφτη με τις χοντρές λεπίδες.
  • Ρίχνουμε στον πολυκόφτη το σκόρδο, το κύμινο και τον δυόσμο.
  • Κόβουμε τις φέτες ψωμιού με τα χέρια μας σε μικρά κομμάτια, τις προσθέτουμε στον πολυκόφτη και χτυπάμε σε δυνατή ταχύτητα μέχρι να διαλυθούν τα υλικά.
  • Μεταφέρουμε το μείγμα στο μπολ και προσθέτουμε το αλάτι, το πιπέρι και το ελαιόλαδο.
  • Πλάθουμε καλά με τα χέρια μας μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά, δημιουργούμε 20 σουτζουκάκια των 40 γρ. και τα τοποθετούμε σε ένα αντικολλητικό ταψί.
  • Μεταφέρουμε το ταψί στον φούρνο και ψήνουμε για 20 λεπτά στην πάνω σχάρα. 

Για τη σάλτσα

  • Ρίχνουμε στον πολυκόφτη το ελαιόλαδο, τη ρίγανη, τη ζάχαρη, τον πελτέ ντομάτας, την ντομάτα κονκασέ και τον κύβο κότας, και χτυπάμε σε δυνατή ταχύτητα μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
  • Αδειάζουμε τη σάλτσα σε ένα μπολ και προσθέτουμε το νερό.
  • Ρίχνουμε τη σάλτσα πάνω από τα σουτζουκάκια και ψήνουμε για ακόμα 20 λεπτά.

Για το πλιγούρι

  • Ρίχνουμε σε ένα μπολ το πλιγούρι και το νερό, καλύπτουμε με διάφανη μεμβράνη και αφήνουμε στην άκρη για 20 λεπτά.
  • Βγάζουμε τη διάφανη μεμβράνη και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι.
  • Προσθέτουμε το ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι, και ανακατεύουμε.

Για το σερβίρισμα

  • Μοιράζουμε το πλιγούρι σε πιάτα και προσθέτουμε από πάνω τα σουτζουκάκια με τη σάλτσα.
  • Διακοσμούμε με φύλλα δυόσμου και σερβίρουμε με φέτα, την οποία ραντίζουμε με ελαιόλαδο και πασπαλίζουμε με ρίγανη.

Who is who

Γεννημένος στις 4 Μαρτίου, ο Άκης έδειξε την αγάπη του από τα πρώτα χρόνια της ζωής του. Μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη, δουλεύοντας στην οικογενειακή επιχείρηση από τα 16 του χρόνια. Στα 18 του αποφάσισε να εγκαταλείψει την πόλη όπου μεγάλωσε για να κατέβει στην Αθήνα και να σπουδάσει Λογιστική.

Από εκείνη ακριβώς τη στιγμή συνειδητοποίησε ότι η πραγματική του αγάπη βρισκόταν στη γεύση των φρέσκων φρούτων, στις μυρωδιές των μεσογειακών μπαχαρικών και στους ήχους των ακονισμένων μαχαιριών. Ήταν εκείνη η στιγμή που αποφάσισε να σπουδάσει παράλληλα σεφ στη σχολή μαγειρικής Le Monde.

Μόλις ολοκλήρωσε τις σπουδές του (ολοκλήρωσε και τη Λογιστική!) εργάστηκε σε πληθώρα εστιατορίων και ξενοδοχείων σε όλη την Ελλάδα μέχρι που αναχώρησε για την Αγγλία με σκοπό να εξερευνήσει την διεθνή κουζίνα.Η πενταετής παραμονή του στην Αγγλία ήταν το μεγαλύτερο μαγειρικό «σχολείο» για τον Άκη μιας και είχε την ευκαιρία να συνεργαστεί με διάσημους βραβευμένους σεφ. Η τελευταία του στάση ήταν το φημισμένο ξενοδοχείο «THE GORING».

Το 2010 επέστρεψε στην Ελλάδα, όχι για κάποια επαγγελματική ευκαιρία όπως πολύς κόσμος θα σκεφτόταν, αλλά για να λάβει μέρος στο τηλεπαιχνίδι του Mega, «Master Chef». Έξι μήνες αργότερα, χωρίς καμία αμφιβολία, αναδείχθηκε ο πρώτος Έλληνας «Master Chef».

Από το 2012 έως το 2014 εργάστηκε ως Head Chef στο εστιατόριο του chef Μισέλ Ρου και το Avenue Bistro στο Metropolitan Hotel. Το 2014, ξεκίνησε την εβδομαδιαία διαδικτυακή εκπομπή Kitchen Lab στο ελληνικό του κανάλι στο YouTube, αλλά και την εκπομπή Akis Kitchen στο αγγλικό κανάλι, στην οποία μοιράζεται τις συνταγές του στα αγγλικά. Από το 2014 μέχρι και σήμερα, ακολούθησαν διάφορες τηλεοπτικές παραγωγές στις οποίες ο Άκης Πετρετζίκης ήταν ο κεντρικός παρουσιαστής: Καν’ το όπως ο Άκης (2014-2016), Ιστορίες από την Λίστα (2014-2015), Μια Βαλίτσα Γεύσεις (2016-2017), Ready Steady Cook (2016-2017), Kitchen Lab (2017-σήμερα) και Akis' Food Tour (2020-σήμερα).

Στην ιστοσελίδα akispetretzikis.com θα βρείτε ό,τι συνταγή θέλετε!

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr