Άκης Πετρετζίκης: Το πιο εύκολο & νόστιμο κέικ πορτοκάλι που δοκιμάσατε ποτέ - Με τη μέθοδο 1-2-3-4, δείτε τι σημαίνει !

Ας μαγειρέψουμε!

Η μέθοδος 1-2-3-4 που χρησιμοποιείται για την παρασκευή κάποιων κέικ σημαίνει ότι δεν χρειάζεται να μετρήστε γραμμάρια στα υλικά αλλά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το κεσεδάκι από το βούτυρο, το γιαούρτι ή κάποιο άλλο δοσομετρικό δοχείο που έχετε και με αυτό να μετρήσετε όλα τα υλικά. 

Υλικά

Για το κέικ

  • 1 κεσεδάκι βούτυρο, 225 γρ. + έξτρα για τη φόρμα

  • 1 κεσεδάκι γιαούρτι στραγγιστό, 250 γρ.

  • 2 κεσεδάκια κρυσταλλική ζάχαρη, 400 γρ.

  • 3 κεσεδάκια αλεύρι που φουσκώνει μόνο του, 500 γρ.

  • αυγά, μεσαία

  • ξύσμα πορτοκαλιού, από 1 πορτοκάλι

  • βανιλίνες

  • σιμιγδάλι, για τη φόρμα

Για το γλάσο πορτοκαλιού

  • χυμό πορτοκαλιού, από 1 πορτοκάλι

  • 200 γρ. άχνη ζάχαρη

Ευχαριστούμε θερμά τον Άκη Πετρετζίκη και το akispetretzikis.com για την παραχώρηση της συνταγής

Εκτέλεση

Για το κέικ

  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170°C στον αέρα. 

  • Ρίχνουμε σε ένα μπολ το βούτυρο, καλύπτουμε με διάφανη μεμβράνη και το μεταφέρουμε στον φούρνο μικροκυμάτων για 45 δευτερόλεπτα στα 800 Watt να λιώσει.

  • Αλείφουμε με βούτυρο και πασπαλίζουμε με σιμιγδάλι μία στρογγυλή φόρμα για κέικ με τρύπα στη μέση διαμέτρου 26 εκ. 

  • Ρίχνουμε το βούτυρο σε ένα μεγάλο μπολ, προσθέτουμε το γιαούρτι, τη ζάχαρη, το αλεύρι, τα αυγά, το ξύσμα πορτοκαλιού και τις βανιλίνες, και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι.

  • Αδειάζουμε το μείγμα στη φόρμα και το απλώνουμε. 

  • Μεταφέρουμε τη φόρμα στον φούρνο και ψήνουμε για 50-55 λεπτά στην πάνω σχάρα.

  • Αφαιρούμε από τον φούρνο, αφήνουμε να κρυώσει και ξεφορμάρουμε.

Για το γλάσο

  • Ρίχνουμε σε ένα μπολ τον χυμό πορτοκαλιού και ξεκινάμε να προσθέτουμε σε 3-4 δόσεις την άχνη ζάχαρη ανακατεύοντας με ένα κουτάλι μέχρι έχει την υφή που θέλουμε.

  • Περιχύνουμε το κέικ με το γλάσο, κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε.

Who is who

Γεννημένος στις 4 Μαρτίου, ο Άκης έδειξε την αγάπη του από τα πρώτα χρόνια της ζωής του. Μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη, δουλεύοντας στην οικογενειακή επιχείρηση από τα 16 του χρόνια. Στα 18 του αποφάσισε να εγκαταλείψει την πόλη όπου μεγάλωσε για να κατέβει στην Αθήνα και να σπουδάσει Λογιστική.

Από εκείνη ακριβώς τη στιγμή συνειδητοποίησε ότι η πραγματική του αγάπη βρισκόταν στη γεύση των φρέσκων φρούτων, στις μυρωδιές των μεσογειακών μπαχαρικών και στους ήχους των ακονισμένων μαχαιριών. Ήταν εκείνη η στιγμή που αποφάσισε να σπουδάσει παράλληλα σεφ στη σχολή μαγειρικής Le Monde.

Μόλις ολοκλήρωσε τις σπουδές του (ολοκλήρωσε και τη Λογιστική!) εργάστηκε σε πληθώρα εστιατορίων και ξενοδοχείων σε όλη την Ελλάδα μέχρι που αναχώρησε για την Αγγλία με σκοπό να εξερευνήσει την διεθνή κουζίνα.Η πενταετής παραμονή του στην Αγγλία ήταν το μεγαλύτερο μαγειρικό «σχολείο» για τον Άκη μιας και είχε την ευκαιρία να συνεργαστεί με διάσημους βραβευμένους σεφ. Η τελευταία του στάση ήταν το φημισμένο ξενοδοχείο «THE GORING».

Το 2010 επέστρεψε στην Ελλάδα, όχι για κάποια επαγγελματική ευκαιρία όπως πολύς κόσμος θα σκεφτόταν, αλλά για να λάβει μέρος στο τηλεπαιχνίδι του Mega, «Master Chef». Έξι μήνες αργότερα, χωρίς καμία αμφιβολία, αναδείχθηκε ο πρώτος Έλληνας «Master Chef».

Από το 2012 έως το 2014 εργάστηκε ως Head Chef στο εστιατόριο του chef Μισέλ Ρου και το Avenue Bistro στο Metropolitan Hotel. Το 2014, ξεκίνησε την εβδομαδιαία διαδικτυακή εκπομπή Kitchen Lab στο ελληνικό του κανάλι στο YouTube, αλλά και την εκπομπή Akis Kitchen στο αγγλικό κανάλι, στην οποία μοιράζεται τις συνταγές του στα αγγλικά. Από το 2014 μέχρι και σήμερα, ακολούθησαν διάφορες τηλεοπτικές παραγωγές στις οποίες ο Άκης Πετρετζίκης ήταν ο κεντρικός παρουσιαστής: Καν’ το όπως ο Άκης (2014-2016), Ιστορίες από την Λίστα (2014-2015), Μια Βαλίτσα Γεύσεις (2016-2017), Ready Steady Cook (2016-2017), Kitchen Lab (2017-σήμερα) και Akis' Food Tour (2020-σήμερα).

Στην ιστοσελίδα akispetretzikis.com θα βρείτε ό,τι συνταγή θέλετε!

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr