Άκης Πετρετζίκης: Γεμιστό νηστίσιμο κέικ - Αφράτο, με σοκολατένια γέμιση, ιδανικό για την περίοδο της νηστείας και όχι μόνο !
Σούπερ!
Υλικά
Για τη γέμιση
-
400 γρ. ταχίνι
-
200 γρ. μέλι
-
200 γρ. κουβερτούρα Nestlé Dessert, λιωμένη
Για το κέικ
-
200 γρ. κρυσταλλική ζάχαρη
-
50 ml ελαιόλαδο, + έξτρα για τη φόρμα
-
1 1/2 κ.σ. ξίδι
-
1 1/2 κ.σ. κονιάκ
-
1 πρέζα αλάτι
-
ξύσμα πορτοκαλιού, από 2 πορτοκάλια
-
1 κ.γ. μαγειρική σόδα
-
100 ml χυμό πορτοκαλιού
-
200 ml νερό
-
480 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
-
3 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
Για την επικάλυψη
-
200 γρ. κουβερτούρα Nestlé Dessert, λιωμένη
Ευχαριστούμε θερμά τον Άκη Πετρετζίκη και το akispetretzikis.com για την παραχώρηση της συνταγής
Εκτέλεση
Για τη γέμιση
-
Ρίχνουμε σε ένα μπολ το ταχίνι και το μέλι, και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι μέχρι να ενσωματωθούν τα υλικά.
-
Ψιλοκόβουμε την κουβερτούρα, τη μεταφέρουμε σε ένα μπολ και καλύπτουμε με διάφανη μεμβράνη.
-
Μεταφέρουμε το μπολ στα μικροκύματα για 2 λεπτά στα 800 watt.
-
Ρίχνουμε τη λιωμένη σοκολάτα στο μπολ με το ταχίνι και το μέλι, και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι.
-
Αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει και να δέσει ελαφρά.
Για το κέικ
-
Προθερμαίνουμε τον φούρνο μας στους 160°C στον αέρα.
-
Ρίχνουμε σε ένα μπολ τη ζάχαρη, το λάδι, το ξίδι, το κονιάκ, το αλάτι και το ξύσμα από 2 πορτοκάλια, και ανακατεύουμε πολύ καλά με το σύρμα χειρός μέχρι να λιώσει η ζάχαρη.
-
Ρίχνουμε τη σόδα μέσα στον χυμό πορτοκαλιού -προσεχτικά καθώς αυτή φουσκώνει και μπορεί να ξεχειλίσει- και τα προσθέτουμε στο μείγμα.
-
Προσθέτουμε το νερό.
-
Κοσκινίζουμε το αλεύρι και το μπέικιν και τα ρίχνουμε στο μείγμα ανακατεύοντας με μία σπάτουλα.
-
Λαδώνουμε μια στρογγυλή φόρμα με αποσπώμενη βάση διαμέτρου 24 εκ. και μεταφέρουμε μέσα το μείγμα.
-
Μεταφέρουμε τη φόρμα στον φούρνο και ψήνουμε για 35-40 λεπτά.
-
Αφαιρούμε τη φόρμα από τον φούρνο και ξεφορμάρουμε το κέικ.
-
Αφήνουμε το κέικ να κρυώσει πάνω σε μία σχάρα για 10 λεπτά, αναποδογυρίζουμε και αφήνουμε να κρυώσει καλά και από την άλλη πλευρά.
-
Κόβουμε το παντεσπάνι εγκάρσια στη μέση με ένα πριονωτό μαχαίρι.
-
Απλώνουμε το μείγμα της γέμισης στο ένα παντεσπάνι με μια σπάτουλα ώστε να καλύψει όλη την επιφάνεια του.
-
Καλύπτουμε με το άλλο μισό παντεσπάνι.
Για την επικάλυψη
-
Λιώνουμε την κουβερτούρα με τον ίδιο τρόπο στα μικροκύματα και την απλώνουμε σε όλο το κέικ.
Who is who
Γεννημένος στις 4 Μαρτίου, ο Άκης έδειξε την αγάπη του από τα πρώτα χρόνια της ζωής του. Μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη, δουλεύοντας στην οικογενειακή επιχείρηση από τα 16 του χρόνια. Στα 18 του αποφάσισε να εγκαταλείψει την πόλη όπου μεγάλωσε για να κατέβει στην Αθήνα και να σπουδάσει Λογιστική.
Από εκείνη ακριβώς τη στιγμή συνειδητοποίησε ότι η πραγματική του αγάπη βρισκόταν στη γεύση των φρέσκων φρούτων, στις μυρωδιές των μεσογειακών μπαχαρικών και στους ήχους των ακονισμένων μαχαιριών. Ήταν εκείνη η στιγμή που αποφάσισε να σπουδάσει παράλληλα σεφ στη σχολή μαγειρικής Le Monde.
Μόλις ολοκλήρωσε τις σπουδές του (ολοκλήρωσε και τη Λογιστική!) εργάστηκε σε πληθώρα εστιατορίων και ξενοδοχείων σε όλη την Ελλάδα μέχρι που αναχώρησε για την Αγγλία με σκοπό να εξερευνήσει την διεθνή κουζίνα.Η πενταετής παραμονή του στην Αγγλία ήταν το μεγαλύτερο μαγειρικό «σχολείο» για τον Άκη μιας και είχε την ευκαιρία να συνεργαστεί με διάσημους βραβευμένους σεφ. Η τελευταία του στάση ήταν το φημισμένο ξενοδοχείο «THE GORING».
Το 2010 επέστρεψε στην Ελλάδα, όχι για κάποια επαγγελματική ευκαιρία όπως πολύς κόσμος θα σκεφτόταν, αλλά για να λάβει μέρος στο τηλεπαιχνίδι του Mega, «Master Chef». Έξι μήνες αργότερα, χωρίς καμία αμφιβολία, αναδείχθηκε ο πρώτος Έλληνας «Master Chef».
Από το 2012 έως το 2014 εργάστηκε ως Head Chef στο εστιατόριο του chef Μισέλ Ρου και το Avenue Bistro στο Metropolitan Hotel. Το 2014, ξεκίνησε την εβδομαδιαία διαδικτυακή εκπομπή Kitchen Lab στο ελληνικό του κανάλι στο YouTube, αλλά και την εκπομπή Akis Kitchen στο αγγλικό κανάλι, στην οποία μοιράζεται τις συνταγές του στα αγγλικά. Από το 2014 μέχρι και σήμερα, ακολούθησαν διάφορες τηλεοπτικές παραγωγές στις οποίες ο Άκης Πετρετζίκης ήταν ο κεντρικός παρουσιαστής: Καν’ το όπως ο Άκης (2014-2016), Ιστορίες από την Λίστα (2014-2015), Μια Βαλίτσα Γεύσεις (2016-2017), Ready Steady Cook (2016-2017), Kitchen Lab (2017-σήμερα) και Akis' Food Tour (2020-σήμερα).
Στην ιστοσελίδα akispetretzikis.com θα βρείτε ό,τι συνταγή θέλετε!
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr