Άκης Πετρετζίκης: Φέτος το Πάσχα δείτε πώς να φτιάξετε το παραδοσιακό πολίτικο τσουρέκι με 2 κορδόνια - Αφήστε το σπίτι να μοσχομυρίσει !
Δείτε αναλυτικά όλα τα βήματα για τον συγκεκριμένο τρόπο πλέξης!
Υλικά
Για το προζύμι
- 50 γρ. αλεύρι για τσουρέκι
- 70 γρ. νερό, χλιαρό
- 5 γρ. κρυσταλλική ζάχαρη
- 14 γρ. ξηρή μαγιά
- 4,5 γρ. μαχλέπι
- 1,5 γρ. μαστίχα
Για τη ζύμη
- 150 γρ. κρυσταλλική ζάχαρη
- 50 γρ. γάλα πλήρες
- 100 γρ. νερό
- ξύσμα πορτοκαλιού, από 1 πορτοκάλι
- 500 γρ. αλεύρι για τσουρέκι
- 5 γρ. αλάτι
- 1 βανιλίνη
- 1 αυγό, μεσαίο
- 60 γρ. βούτυρο
- ελαιόλαδο, για το μπολ
Για τη σύνθεση
- 1 κρόκο, αραιωμένο με 1 κ.σ. γάλα
- 30 γρ. αμύγδαλα φιλέ
- 30 γρ. βούτυρο, λιωμένο
Ευχαριστούμε θερμά τον Άκη Πετρετζίκη και το akispetretzikis.com για την παραχώρηση της συνταγής
Εκτέλεση
Για το προζύμι
- Ρίχνουμε σε ένα μπολ το αλεύρι, το νερό, τη ζάχαρη, τη μαγιά, το μαχλέπι και τη μαστίχα, και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
- Καλύπτουμε το μπολ με διάφανη μεμβράνη και αφήνουμε να φουσκώσει για 25-30 λεπτά ή μέχρι να τριπλασιαστεί σε όγκο.
Για τη ζύμη
- Ρίχνουμε στον κάδο του μίξερ το προζύμι, τη ζάχαρη, το γάλα, το νερό, το ξύσμα πορτοκαλιού, το αλεύρι, το αλάτι, τη βανιλίνη και το αυγό, και χτυπάμε με τον γάντζο σε μέτρια προς δυνατή ταχύτητα για 10 λεπτά.
- Βάζουμε το βούτυρο σε ένα μπολ, καλύπτουμε με διάφανη μεμβράνη και μεταφέρουμε στον φούρνο μικροκυμάτων για 15 δευτερόλεπτα στα 800 Watt να μαλακώσει ελαφρώς.
- Προσθέτουμε το βούτυρο στον κάδο και χτυπάμε για ακόμα 6-7 λεπτά μέχρι να έχουμε μια λεία και ελαστική ζύμη.
- Αλείφουμε ένα μπολ με ελαιόλαδο, πλάθουμε τη ζύμη σε μπαλάκι και τη μεταφέρουμε μέσα στο μπολ.
- Καλύπτουμε με διάφανη μεμβράνη και αφήνουμε να φουσκώσει σε θερμοκρασία δωματίου για 1-2 ώρες ή μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο. (Ο τελικός χρόνος αναμονης εξαρτάται από το πόσο ζεστός είναι ο χώρος.)
- Στρώνουμε λαδόκολλα σε ένα ταψί και αφήνουμε στην άκρη.
- Πλάθουμε τη ζύμη με τα χέρια μας για να την ξεφουσκώσουμε, την τοποθετούμε στον πάγκο εργασίας και κόβουμε σε 4 ίσα ζυμαράκια.
- Ανοίγουμε το κάθε ζυμαράκι με τα χέρια μας σε ένα κορδόνι μήκους περίπου 70-80 εκ. κάνοντας κινήσεις από το κέντρο προς τις άκρες. (Κορδόνια ή φυτίλια ονομάζονται οι λωρίδες ζύμης που δημιουργούμε για την παρασκευή των τσουρεκιών.)
- Τοποθετούμε τα 2 κορδόνια σταυρωτά το ένα πάνω στο άλλο και πλέκουμε σταυρώνοντας εναλλάξ τα 2 κορδόνια, πρώτα το πάνω κάτω, το κάτω πάνω και μετά το δεξιά αριστερά και το αριστερά δεξιά.
- Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία μέχρι να δημιουργήσουμε το τσουρέκι.
- Ρολάρουμε την άκρη με τα χέρια μας, τη διπλώνουμε προς τα κάτω για να μην ανοίξει και μεταφέρουμε το τσουρέκι στο ταψί.
- Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία για το δεύτερο τσουρέκι.
- Καλύπτουμε το ταψί με διάφανη μεμβράνη και αφήνουμε σε ζεστό μέρος να φουσκώσουν για 1-1 ½ ώρα ή μέχρι να διπλασιαστούν σε όγκο.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160°C στον αέρα.
- Αλείφουμε με ένα πινέλο τα τσουρέκια με τον κρόκο και πασπαλίζουμε με το φιλέ αμυγδάλου.
- Μεταφέρουμε το ταψί στον φούρνο και ψήνουμε για 30 λεπτά στην πάνω σχάρα. (Προσέχουμε να μην ανοίγουμε τον φούρνο όσο ψήνονται τα τσουρέκια.)
- Αφαιρούμε από τον φούρνο και αλείφουμε κατευθείαν με ένα πινέλο τα ζεστά τσουρέκια με το λιωμένο βούτυρο.
- Αφήνουμε να κρυώσουν πάνω σε μια σχάρα και σερβίρουμε.
Who is who
Γεννημένος στις 4 Μαρτίου, ο Άκης έδειξε την αγάπη του από τα πρώτα χρόνια της ζωής του. Μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη, δουλεύοντας στην οικογενειακή επιχείρηση από τα 16 του χρόνια. Στα 18 του αποφάσισε να εγκαταλείψει την πόλη όπου μεγάλωσε για να κατέβει στην Αθήνα και να σπουδάσει Λογιστική.
Από εκείνη ακριβώς τη στιγμή συνειδητοποίησε ότι η πραγματική του αγάπη βρισκόταν στη γεύση των φρέσκων φρούτων, στις μυρωδιές των μεσογειακών μπαχαρικών και στους ήχους των ακονισμένων μαχαιριών. Ήταν εκείνη η στιγμή που αποφάσισε να σπουδάσει παράλληλα σεφ στη σχολή μαγειρικής Le Monde.
Μόλις ολοκλήρωσε τις σπουδές του (ολοκλήρωσε και τη Λογιστική!) εργάστηκε σε πληθώρα εστιατορίων και ξενοδοχείων σε όλη την Ελλάδα μέχρι που αναχώρησε για την Αγγλία με σκοπό να εξερευνήσει την διεθνή κουζίνα.Η πενταετής παραμονή του στην Αγγλία ήταν το μεγαλύτερο μαγειρικό «σχολείο» για τον Άκη μιας και είχε την ευκαιρία να συνεργαστεί με διάσημους βραβευμένους σεφ. Η τελευταία του στάση ήταν το φημισμένο ξενοδοχείο «THE GORING».
Το 2010 επέστρεψε στην Ελλάδα, όχι για κάποια επαγγελματική ευκαιρία όπως πολύς κόσμος θα σκεφτόταν, αλλά για να λάβει μέρος στο τηλεπαιχνίδι του Mega, «Master Chef». Έξι μήνες αργότερα, χωρίς καμία αμφιβολία, αναδείχθηκε ο πρώτος Έλληνας «Master Chef».
Από το 2012 έως το 2014 εργάστηκε ως Head Chef στο εστιατόριο του chef Μισέλ Ρου και το Avenue Bistro στο Metropolitan Hotel. Το 2014, ξεκίνησε την εβδομαδιαία διαδικτυακή εκπομπή Kitchen Lab στο ελληνικό του κανάλι στο YouTube, αλλά και την εκπομπή Akis Kitchen στο αγγλικό κανάλι, στην οποία μοιράζεται τις συνταγές του στα αγγλικά. Από το 2014 μέχρι και σήμερα, ακολούθησαν διάφορες τηλεοπτικές παραγωγές στις οποίες ο Άκης Πετρετζίκης ήταν ο κεντρικός παρουσιαστής: Καν’ το όπως ο Άκης (2014-2016), Ιστορίες από την Λίστα (2014-2015), Μια Βαλίτσα Γεύσεις (2016-2017), Ready Steady Cook (2016-2017), Kitchen Lab (2017-σήμερα) και Akis' Food Tour (2020-σήμερα).
Στην ιστοσελίδα akispetretzikis.com θα βρείτε ό,τι συνταγή θέλετε!
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr