Άκης Πετρετζίκης: Μακαρονοσαλάτα με ζαμπόν - Το πεντανόστιμο & δροσερό φαγάκι για τις ημέρες που ο χρόνος είναι λιγοστός !
Σούπερ!
Υλικά
- 250 γρ. κοφτό μακαρονάκι
- 1 κ.σ. ηλιέλαιο
- 1 φρέσκο κρεμμυδάκι
- 400 γρ. μαγιονέζα
- 2 κ.σ. μουστάρδα
- αλάτι
- πιπέρι
- 200 γρ. γραβιέρα, τριμμένη
- 150 γρ. ζαμπόν, κομμάτι
- 1 ντομάτα
- 1 αγγούρι
- 1/4 ματσάκι μαϊντανό
- 1/4 ματσάκι άνηθο
- 1/4 ματσάκι δυόσμο
Για το σερβίρισμα
- γραβιέρα, τριμμένη
Ευχαριστούμε θερμά τον Άκη Πετρετζίκη και το akispetretzikis.com για την παραχώρηση της συνταγής
Εκτέλεση
- Βράζουμε σε μια κατσαρόλα με μπόλικο αλατισμένο νερό το κοφτό μακαρονάκι σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας μείον 1 λεπτό.
- Σουρώνουμε τα μακαρόνια, ανακατεύουμε με το ηλιέλαιο, και τα αφήνουμε στην άκρη μέχρι να τα χρειαστούμε.
- Ρίχνουμε σε ένα μπολ το φρέσκο κρεμμυδάκι κομμένο σε ροδέλες.
- Προσθέτουμε τη μαγιονέζα, τη μουστάρδα, αλάτι, πιπέρι, και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι.
- Ρίχνουμε τη γραβιέρα, το ζαμπόν κομμένο σε κυβάκια 2 εκ. και το κοφτό μακαρονάκι.
- Κόβουμε τη ντομάτα στα 4, αφαιρούμε τα σπόρια της, την κόβουμε σε κυβάκια 1 εκ. και την προσθέτουμε στο μπολ.
- Καθαρίζουμε το αγγούρι, το κόβουμε στη μέση κατά μήκος και μετά σε φέτες, και το ρίχνουμε στο μπολ.
- Ψιλοκόβουμε τον μαϊντανό, τον άνηθο, τον δυόσμο, και τα ρίχνουμε και αυτά στο μπολ.
- Αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε με το κουτάλι τη μακαρονοσαλάτα.
- Σερβίρουμε πασπαλίζοντας -προαιρετικά- με λίγη έξτρα τριμμένη γραβιέρα.
Who is who
Γεννημένος στις 4 Μαρτίου, ο Άκης έδειξε την αγάπη του από τα πρώτα χρόνια της ζωής του. Μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη, δουλεύοντας στην οικογενειακή επιχείρηση από τα 16 του χρόνια. Στα 18 του αποφάσισε να εγκαταλείψει την πόλη όπου μεγάλωσε για να κατέβει στην Αθήνα και να σπουδάσει Λογιστική.
Από εκείνη ακριβώς τη στιγμή συνειδητοποίησε ότι η πραγματική του αγάπη βρισκόταν στη γεύση των φρέσκων φρούτων, στις μυρωδιές των μεσογειακών μπαχαρικών και στους ήχους των ακονισμένων μαχαιριών. Ήταν εκείνη η στιγμή που αποφάσισε να σπουδάσει παράλληλα σεφ στη σχολή μαγειρικής Le Monde.
Μόλις ολοκλήρωσε τις σπουδές του (ολοκλήρωσε και τη Λογιστική!) εργάστηκε σε πληθώρα εστιατορίων και ξενοδοχείων σε όλη την Ελλάδα μέχρι που αναχώρησε για την Αγγλία με σκοπό να εξερευνήσει την διεθνή κουζίνα.Η πενταετής παραμονή του στην Αγγλία ήταν το μεγαλύτερο μαγειρικό «σχολείο» για τον Άκη μιας και είχε την ευκαιρία να συνεργαστεί με διάσημους βραβευμένους σεφ. Η τελευταία του στάση ήταν το φημισμένο ξενοδοχείο «THE GORING».
Το 2010 επέστρεψε στην Ελλάδα, όχι για κάποια επαγγελματική ευκαιρία όπως πολύς κόσμος θα σκεφτόταν, αλλά για να λάβει μέρος στο τηλεπαιχνίδι του Mega, «Master Chef». Έξι μήνες αργότερα, χωρίς καμία αμφιβολία, αναδείχθηκε ο πρώτος Έλληνας «Master Chef».
Από το 2012 έως το 2014 εργάστηκε ως Head Chef στο εστιατόριο του chef Μισέλ Ρου και το Avenue Bistro στο Metropolitan Hotel. Το 2014, ξεκίνησε την εβδομαδιαία διαδικτυακή εκπομπή Kitchen Lab στο ελληνικό του κανάλι στο YouTube, αλλά και την εκπομπή Akis Kitchen στο αγγλικό κανάλι, στην οποία μοιράζεται τις συνταγές του στα αγγλικά. Από το 2014 μέχρι και σήμερα, ακολούθησαν διάφορες τηλεοπτικές παραγωγές στις οποίες ο Άκης Πετρετζίκης ήταν ο κεντρικός παρουσιαστής: Καν’ το όπως ο Άκης (2014-2016), Ιστορίες από την Λίστα (2014-2015), Μια Βαλίτσα Γεύσεις (2016-2017), Ready Steady Cook (2016-2017), Kitchen Lab (2017-σήμερα) και Akis' Food Tour (2020-σήμερα).
Στην ιστοσελίδα akispetretzikis.com θα βρείτε ό,τι συνταγή θέλετε!
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr