Άκης Πετρετζίκης: Γλυκόξινο χοιρινό με πουρέ αγκινάρας - Ζουμερό, μυρωδάτο & πεντανόστιμο - Ό,τι πρέπει για το Κυριακάτικο τραπέζι !
Θα το λατρέψετε !
Υλικά
Για το χοιρινό
- 2 1/2 κιλά μπριζόλες χοιρινές, λαιμό
- 1 κρεμμύδι
- 1 σκ. σκόρδο
- ξύσμα πορτοκαλιού, από 1 πορτοκάλι
- χυμό πορτοκαλιού, από 1 πορτοκάλι
- ξύσμα γκρέιπφρουτ, από 1 γκρέιπφρουτ
- χυμό γκρέιπφρουτ, από 1 γκρέιπφρουτ
- ξύσμα λάιμ, από 1 λάιμ
- χυμό λάιμ, από 1 λάιμ
- 3-4 κ.σ. ελαιόλαδο
- 50 γρ. μουστάρδα, απαλή
- 3 κ.σ. μέλι
- 2 κ.σ. ρίγανη
- 1 κ.γ. μπούκοβο
- 1 πορτοκάλι
- 2-3 κλ. δεντρολίβανο
- αλάτι
- πιπέρι
Για τον πουρέ αγκινάρας
- 750 γρ. αγκινάρες, κατεψυγμένες
- 80-100 γρ. βούτυρο
- 1 κ.γ. λάδι τρούφας
- αλάτι
- πιπέρι
- 1 κ.σ. χυμό λεμονιού
Για το σερβίρισμα
- πιπέρι
- ελαιόλαδο
- ρίγανη
Ευχαριστούμε θερμά τον Άκη Πετρετζίκη και το akispetretzikis.com για την παραχώρηση της συνταγής
Εκτέλεση
Για το χοιρινό
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 190οC στον αέρα.
- Κόβουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο σε μικρά κομμάτια και το βάζουμε σε ένα μπολ.
- Ρίχνουμε το ξύσμα και τον χυμό από το πορτοκάλι, το γκρέιπφρουτ και το λάιμ.
- Προσθέτουμε το ελαιόλαδο, τη μουστάρδα, το μέλι, τη ρίγανη, το μπούκοβο, αλάτι και πιπέρι, και ανακατεύουμε.
- Βάζουμε την κάθε μπριζόλα μέσα στο μπολ να μαριναριστούν και τοποθετούμε τη μια πάνω στην άλλη.
- Περνάμε δύο μικρές σούβλες για να σταθεροποιηθούν και τις μεταφέρουμε σε λαδόκολλα με αλουμινόχαρτο.
- Περιχύνουμε με όλη τη μαρινάδα από το μπολ.
- Κόβουμε ένα πορτοκάλι σε λεπτές φέτες και τις βάζουμε ανάμεσα από τις μπριζόλες. (Μπορούμε να βάλουμε το πορτοκάλι με τη φλούδα ή χωρίς.)
- Προσθέτουμε το δεντρολίβανο.
- Δένουμε με σπάγγο και τυλίγουμε πολύ καλά με το αλουμινόχαρτο και τη λαδόκολλα.
- Μεταφέρουμε σε ταψί με σχάρα και ψήνουμε για 3 ώρες.
- Ξεσκεπάζουμε και ψήνουμε 20-30 λεπτά να πάρει χρώμα.
Για τον πουρέ αγκινάρας
- Τοποθετούμε μια κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά, ρίχνουμε νερό και αφήνουμε να πάρει βράση.
- Ρίχνουμε τις αγκινάρες και βράζουμε 20-30 λεπτά.
- Σουρώνουμε και μεταφέρουμε στον πολυκόφτη για να πολτοποιηθούν.
- Προσθέτουμε το βούτυρο, το λάδι τρούφας, το αλάτι, το πιπέρι και τον χυμό λεμονιού, και χτυπάμε μέχρι να έχουμε έναν βελούδινο πουρέ.
- Σερβίρουμε τις μπριζόλες με τον πουρέ, πιπέρι, ρίγανη και ελαιόλαδο.
Who is who
Γεννημένος στις 4 Μαρτίου, ο Άκης έδειξε την αγάπη του από τα πρώτα χρόνια της ζωής του. Μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη, δουλεύοντας στην οικογενειακή επιχείρηση από τα 16 του χρόνια. Στα 18 του αποφάσισε να εγκαταλείψει την πόλη όπου μεγάλωσε για να κατέβει στην Αθήνα και να σπουδάσει Λογιστική.
Από εκείνη ακριβώς τη στιγμή συνειδητοποίησε ότι η πραγματική του αγάπη βρισκόταν στη γεύση των φρέσκων φρούτων, στις μυρωδιές των μεσογειακών μπαχαρικών και στους ήχους των ακονισμένων μαχαιριών. Ήταν εκείνη η στιγμή που αποφάσισε να σπουδάσει παράλληλα σεφ στη σχολή μαγειρικής Le Monde.
Μόλις ολοκλήρωσε τις σπουδές του (ολοκλήρωσε και τη Λογιστική!) εργάστηκε σε πληθώρα εστιατορίων και ξενοδοχείων σε όλη την Ελλάδα μέχρι που αναχώρησε για την Αγγλία με σκοπό να εξερευνήσει την διεθνή κουζίνα.Η πενταετής παραμονή του στην Αγγλία ήταν το μεγαλύτερο μαγειρικό «σχολείο» για τον Άκη μιας και είχε την ευκαιρία να συνεργαστεί με διάσημους βραβευμένους σεφ. Η τελευταία του στάση ήταν το φημισμένο ξενοδοχείο «THE GORING».
Το 2010 επέστρεψε στην Ελλάδα, όχι για κάποια επαγγελματική ευκαιρία όπως πολύς κόσμος θα σκεφτόταν, αλλά για να λάβει μέρος στο τηλεπαιχνίδι του Mega, «Master Chef». Έξι μήνες αργότερα, χωρίς καμία αμφιβολία, αναδείχθηκε ο πρώτος Έλληνας «Master Chef».
Από το 2012 έως το 2014 εργάστηκε ως Head Chef στο εστιατόριο του chef Μισέλ Ρου και το Avenue Bistro στο Metropolitan Hotel. Το 2014, ξεκίνησε την εβδομαδιαία διαδικτυακή εκπομπή Kitchen Lab στο ελληνικό του κανάλι στο YouTube, αλλά και την εκπομπή Akis Kitchen στο αγγλικό κανάλι, στην οποία μοιράζεται τις συνταγές του στα αγγλικά. Από το 2014 μέχρι και σήμερα, ακολούθησαν διάφορες τηλεοπτικές παραγωγές στις οποίες ο Άκης Πετρετζίκης ήταν ο κεντρικός παρουσιαστής: Καν’ το όπως ο Άκης (2014-2016), Ιστορίες από την Λίστα (2014-2015), Μια Βαλίτσα Γεύσεις (2016-2017), Ready Steady Cook (2016-2017), Kitchen Lab (2017-σήμερα) και Akis' Food Tour (2020-σήμερα).
Στην ιστοσελίδα akispetretzikis.com θα βρείτε ό,τι συνταγή θέλετε!
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr