Ποια είναι η ιδανική διαφορά ηλικίας σε μια σχέση; - Οι 4 ερωτήσεις που θα σας βοηθήσουν να το καταλάβετε
Τα συναισθήματα, οι σκέψεις και οι συμπεριφορές που ορίζουν μια σχέση.
Οι σχέσεις με διαφορά ηλικίας αντιμετωπίζουν ξεχωριστές προκλήσεις και έχουν διαφορές στη βιωσιμότητά τους. Εσείς τι πιστεύετε για τη διαφορά ηλικίας σε μία σχέση;
Για κάποια ζευγάρια η ηλικία είναι απλώς ένα νούμερο και δεν τη θεωρούν παράγοντα που επηρεάζει τη συμβατότητά τους. Συνήθως, αυτά τα ζευγάρια τείνουν να είναι ηλικιακά κοντά. Οι μικρές διαφορές στην ηλικία, ειδικά όταν οι άντρες είναι μεγαλύτεροι, συνήθως δεν απασχολούν τα ζευγάρια καθώς αναπτύσσουν τη σχέση τους.
Για άλλα ζευγάρια, ωστόσο, η ηλικία είναι πολλά περισσότερα από ένα νούμερο. Αυτά τα ζευγάρια με διαφορά ηλικίας αποτελούνται από ένα μέλος που είναι αρκετά μεγαλύτερο από το άλλο. Όταν υπάρχει μια σημαντική διαφορά ηλικίας μεταξύ των συντρόφων, η ηλικία γίνεται σοβαρό ζήτημα και μερικές φορές λειτουργεί ως εμπόδιο στα πρώτα στάδια της σχέσης.
Γράφει η ομάδα του PsychologyNow
Η ηλικία δεν είναι όπως τα άλλα χαρακτηριστικά
Οι άνθρωποι γενικά ερωτεύονται ανθρώπους με τους οποίους έχουν κοινά στοιχεία σε διάφορους τομείς. Εκπαιδευτικό υπόβαθρο, αξίες, πολιτικές πεποιθήσεις, φυλή και εθνικότητα, χόμπι, οτιδήποτε μπορεί κανείς να φανταστεί. Όμως, όσο δυνατό κι αν είναι αυτό το μοτίβο, η ηλικία πάει ενάντια στο ρεύμα. Η έρευνα καταδεικνύει ότι τα ετεροφυλόφιλα ζευγάρια τείνουν να έχουν περίπου τρία χρόνια διαφορά και οι άντρες είναι συνήθως μεγαλύτεροι (Buss, 1989; Conroy-Beam, 2019).
Η τυπική διαφορά των τριών χρόνων αφήνει κάποιο περιθώριο πριν η ηλικία γίνει σημαντική. Όσο μεγαλύτερη είναι η διαφορά ηλικίας τόσο πιο πιθανό είναι να αποτελέσει θέμα για τους συντρόφους και τον περίγυρό τους.
Η διαφορά ηλικίας μπορεί να κάνει τους ανθρώπους να νιώσουν άβολα
Η διαφορά ηλικίας μπορεί να προκαλέσει αμηχανία στους συντρόφους, ανησυχία για την πορεία της σχέσης, και υπερευαισθησία απέναντι στις ιδέες των άλλων σχετικά με την καταλληλότητα της σχέσης.
Η αρνητική αντίδραση της κοινωνίας στις σχέσεις με διαφορά ηλικίας μπορεί να αντανακλά τη διαφωνία των ανθρώπων με τις άνισες σχέσεις. Τα δεδομένα υποδεικνύουν ότι η προκατάληψη που συνοδεύει τις σχέσεις με διαφορά ηλικίας προέρχεται από την πεποίθηση ότι το ένα μέλος (ο μεγαλύτερος σύντροφος) επωφελείται περισσότερο από τη σχέση απ’ ό,τι το άλλο (Collisson και De Leon, 2018). Ίσως οι παρατηρητές αντιδρούν αρνητικά στις σχέσεις με μεγάλη διαφορά ηλικίας γιατί θεωρούν ότι ο μεγαλύτερος σύντροφος εκμεταλλεύεται τον νεότερο.
Οι προτιμήσεις μας σχετικά με την ηλικία και η ψυχολογία του ζευγαρώματος
Ο τρόπος που σκεφτόμαστε για την ηλικία στις ερωτικές σχέσεις δεν είναι αυθαίρετος. Σύμφωνα με την εξελικτική ψυχολογία, είναι κρίσιμος παράγοντας που διαμορφώνει τον τρόπο που προσεγγίζουμε τις σχέσεις.
Η εξελικτική ψυχολογία βασίζεται στην υπόθεση ότι ο ανθρώπινος νους ανέπτυξε προσαρμοστικές στρατηγικές για να υποστηρίξει την αναπαραγωγή και την επιβίωση (Buss, 2016). Με βάση αυτή την υπόθεση, οι γυναίκες πρόγονοί μας είχαν οφέλη όταν αναζητούσαν άντρες που είχαν τη θέση, τα εφόδια και τη θέληση να υποστηρίξουν την ανατροφή των παιδιών. Αυτά τα χαρακτηριστικά είναι συνδεδεμένα με μεγαλύτερους άντρες. Οι άντρες, από τη μεριά τους, ανέπτυξαν μια προτίμηση για νεαρότερες γυναίκες επειδή η νεότητα είναι σημάδι γονιμότητας.
Αυτό θα μπορούσε να εξηγήσει γιατί οι γυναίκες προτιμούν και τείνουν να παντρεύονται σχετικά μεγαλύτερους άντρες και γιατί ισχύει το αντίθετο για τους άντρες. Επομένως, και οι σχέσεις με μεγάλη διαφορά ηλικίας συχνά αντανακλούν την εξέλιξη της προτίμησης στους άντρες για μικρότερες γυναίκες και της προτίμησης στις γυναίκες για μεγαλύτερους άντρες με υψηλή κοινωνική θέση.
Η «ιδανική» διαφορά ηλικίας και η κατεύθυνσή της (μεγαλύτερος ο άντρας) μπορεί να σχετίζεται με αποτελέσματα υγείας
Αν και γενικά στα ετεροφυλόφιλα ζευγάρια οι άντρες τείνουν να είναι μεγαλύτεροι, όλοι ξέρουμε πολλά ζευγάρια στα οποία οι γυναίκες είναι αρκετά μεγαλύτερες από τους συντρόφους τους. Παραδόξως, οι γυναίκες τείνουν να είναι μεγαλύτερες από τους συντρόφους τους ανάμεσα στα νεαρότερα ζευγάρια, κάτι που αποτελεί ανατροπή της κλασικής τάσης στη διαφορά ηλικίας (Pelham, 2021).
Συνεπώς, το γενικό μοτίβο, ότι οι άντρες είναι κάπως μεγαλύτεροι, συνεχίζει να ισχύει, κάνοντας τις σχέσεις με μεγάλη διαφορά ηλικίας να φαίνονται ασυνήθιστες. Η «ιδανική» διαφορά των τριών χρόνων, με τους άντρες να είναι μεγαλύτεροι, όπως παρατηρείται διαπολιτισμικά, μπορεί να αντανακλά την καταλληλότητά της από άποψη φυσικής επιλογής. Τα δεδομένα υποστηρίζουν ότι, ανεξάρτητα από τη ηλικία της μητέρας, η υγεία του βρέφους είναι καλύτερη όταν ο πατέρας είναι μεγαλύτερος και μόνο λίγο (Pelham, 2021)
Σε σχέσεις όπου οι γυναίκες είναι αρκετά μεγαλύτερες από τους συντρόφους τους, τα αποτελέσματα υγείας των βρεφών δεν είναι το ίδιο ισχυρά. Αυτά τα στοιχεία μπορεί να αποκαλύπτουν τον λόγο που η διαφορά ηλικίας είναι ισχυρή τάση διαπολιτισμικά.
Εξετάζοντας τη βιωσιμότητα μιας σχέσης με διαφορά ηλικίας
Οι σχέσεις με διαφορά ηλικίας ίσως απαιτούν να συνηθίσουμε ή να αγνοήσουμε κάποια δεικτικά σχόλια, αλλά πολλές τέτοιες σχέσεις ευδοκιμούν. Οι παρακάτω τέσσερις ερωτήσεις θα μας βοηθήσουν να εξετάσουμε καλύτερα τη σχέση μας.
1. Είναι κάτι σύντομο ή πρόκειται για μακροπρόθεσμη σχέση;
Η διασκέδαση μιας σύντομης περιπέτειας υπερνικά τις προκλήσεις που συνεπάγεται η διαχείριση της συμβατότητας σε μια μακροχρόνια σχέση. Ο κάθε σύντροφος επωφελείται από τα χαρακτηριστικά του άλλου που σχετίζονται με την ηλικία του.
2. Έχετε κοινούς μακροπρόθεσμους στόχους;
Οι μακροχρόνιες σχέσεις κάθε είδους είναι πιο επιτυχημένες όταν τα ζευγάρια θέλουν τα ίδια πράγματα. Επειδή πολλοί στόχοι ζωής σχετίζονται με την ηλικία, το ζήτημα των κοινών στόχων μπορεί να είναι πιο πιεστικό για τα ζευγάρια με διαφορά ηλικίας.
3. Θέλει κάποιος από τους δύο παιδιά;
Αν είστε σε μια μακροχρόνια σχέση και ο ένας σύντροφος είναι μεγαλύτερος, μια ανοιχτή συζήτηση για το αν θέλετε παιδιά και με τι τρόπο μπορεί να είναι πολύ σημαντική.
4. Έχετε την υποστήριξη των φίλων σας;
Οι φίλοι και η οικογένειά μας παίζουν κάποιο ρόλο στην επιτυχία της σχέσης μας, είτε το θέλουμε είτε όχι. Τα ζευγάρια με διαφορά ηλικίας συχνά στιγματίζονται, αλλά αν οι φίλοι και η οικογένεια είναι υποστηρικτικοί, η σχέση γίνεται πιο εύκολο να διατηρηθεί.
Η χρονολογική ηλικία μπορεί να τρέχει προς τα εμπρός, όμως η ηλικία όπως την αντιλαμβάνονται και τη νιώθουν οι άνθρωποι για τον εαυτό τους ίσως έχει μεγαλύτερη σημασία για την επιτυχία μιας σχέσης. Σύντροφοι με μεγάλη διαφορά ηλικίας μπορεί να ταιριάζουν περισσότερο, ως προς κοινά ενδιαφέροντα, ζωτικότητα, ενέργεια και υγεία, από πολλά ζευγάρια ίδιας ηλικίας.
Τελικά, τα συναισθήματα, οι σκέψεις και οι συμπεριφορές που ορίζουν μια σχέση είναι πραγματικά γνωστά μόνο σε αυτούς που είναι μέσα στη σχέση και όχι στους εξωτερικούς παρατηρητές. Όταν οι σύντροφοι ταιριάζουν, άσχετα με την ηλικία τους, μπορούν να έχουν μια δυνατή, ικανοποιητική σχέση.
Διαβάστε ακόμα: Η λαχτάρα των ανθρώπων για την «ιδανική» αγάπη, είναι ένα φαινόμενο έντονο - Μήπως πρέπει να ωριμάσουμε λίγο;
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr