Επαφή με τη φύση: Μόλις 10' αρκούν για τη μείωση του άγχους, τη βελτίωση της σκέψης και της διάθεσης - Τι έδειξαν οι μελέτες ;
Φύση και ψυχική υγεία!
Πολυάριθμες μελέτες έχουν δείξει ότι η παραμονή στη φύση μειώνει το άγχος, βελτιώνει τη σκέψη και ανεβάζει τη διάθεση.
Η παραμονή στη φύση -ακόμη και μόλις 10 λεπτά- μπορεί να αποφέρει βραχυπρόθεσμα οφέλη για τους ενήλικες με ψυχικές ασθένειες, σύμφωνα με μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Ecopsychology.
Η νέα μετα-ανάλυση εξέτασε 30 χρόνια δημοσιευμένων ερευνών σχετικά με τις κοινωνικές, ψυχικές και σωματικές επιπτώσεις της έκθεσης στη φύση, συμπεριλαμβανομένης της αστικής φύσης.
Γνωρίζουμε ότι η φύση παίζει σημαντικό ρόλο στην ανθρώπινη υγεία, αλλά οι πάροχοι υπηρεσιών συμπεριφορικής υγείας και υγειονομικής περίθαλψης συχνά παραμελούν να τη σκεφτούν ως μία θεραπευτική παρέμβαση, δήλωσε η Τζοάννα Μπέτμαν, καθηγήτρια στο Κολέγιο Κοινωνικής Εργασίας του Πανεπιστημίου της Γιούτα και επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης.
Από 14.168 μελέτες που πληρούσαν τα αρχικά κριτήρια αναζήτησης, η Μπέτμαν και η διεπιστημονική ερευνητική της ομάδα περιόρισαν προσεκτικά την ανάλυσή τους ώστε να επικεντρωθούν σε 45 μελέτες, οι οποίες περιελάμβαναν συνολικά 1.492 ενήλικες συμμετέχοντες με διαγνωσμένη ψυχική ασθένεια.
Ορισμένες από τις εξεταζόμενες εμπειρίες περιλάμβαναν δομημένες θεραπευτικές παρεμβάσεις, ενώ ορισμένες αφορούσαν μόνο εμπειρίες στη φύση.
Δεκαοκτώ από τις μελέτες ήταν τυχαιοποιημένες, πράγμα που σημαίνει ότι τα υποκείμενα της έρευνας που έλαβαν τις παρεμβάσεις/εμπειρίες επιλέχθηκαν τυχαία.
Ο χρόνος παραμονής των συμμετεχόντων στη μελέτη στη φύση διέφερε από μελέτη σε μελέτη- ορισμένοι συμμετέχοντες πέρασαν μόλις 10 λεπτά σε ένα πάρκο της πόλης, ενώ άλλοι πέρασαν πολλές ημέρες σε καθηλωτικές εμπειρίες στην άγρια φύση.
Ορισμένες από τις μελέτες που συμπεριλήφθηκαν χρησιμοποίησαν διαλειμματική έκθεση στη φύση- μικρότερες χρονικές περιόδους, αρκετές φορές την εβδομάδα ή το μήνα. Άλλες χρησιμοποίησαν μεγαλύτερες περιόδους συνεχούς έκθεσης στη φύση. Ωστόσο, οι διαφορετικές διάρκειες και τα διαφορετικά πρότυπα έκθεσης στη φύση παρήγαγαν όλα θετικά αποτελέσματα.
Δέκα λεπτά στην αστική φύση είναι πολύ λιγότερο ακριβά και χρονοβόρα για τους ανθρώπους που δεν έχουν το χρόνο, τους πόρους, το ενδιαφέρον, την υποστήριξη της κοινότητας ή τον εξοπλισμό για να αποτολμήσουν να βρεθούν στην άγρια φύση για ημέρες ή εβδομάδες, έγραψαν οι συγγραφείς.
Σύμφωνα με την ιστοσελίδα psychologynow.gr, η ανάλυση έδειξε επίσης ότι οι υδάτινοι υπαίθριοι χώροι -ποτάμια, λίμνες, ωκεανοί- και οι δραστηριότητες κατασκήνωσης, γεωργίας και κηπουρικής είχαν τη μεγαλύτερη θετική επίδραση.
Η αστική φύση, τα βουνά και τα δάση προσέφεραν επίσης σημαντικές επιδράσεις.
Όλοι αυτοί οι διαφορετικοί τύποι υπαίθριων χώρων παρουσίασαν θετικά αποτελέσματα, γεγονός που υπογραμμίζει τη σημασία της διατήρησης των χώρων πρασίνου στο φυσικό και δομημένο περιβάλλον μας, δήλωσε η Μπέτμαν.
Η σχέση μεταξύ της φύσης και της ψυχικής υγείας είναι παντού.
Οι παρεμβάσεις ποικίλλουν από μελέτη σε μελέτη, και τα αποτελέσματα επομένως είναι επίσης παντού, υποστηρίζουν οι ερευνητές. Η εργασία μας είναι μια πολύτιμη συμβολή στην κατανόηση αυτής της σύνδεσης.
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr