Αυτές οι τροφές είναι full στο κολλαγόνο! – Το στοιχείο που βοηθά στην απώλεια κιλών & σας κάνει να δείχνετε νεότερες (φωτό)
Εντάξτε τες στην διατροφή σας!
Το κολλαγόνο είναι ένας τύπος πρωτεΐνης, και συνεργάζεται με την κερατίνη για να παρέχει στο δέρμα την δύναμη, την απαλότητα, την ελαστικότητα και την ανθεκτικότητα που χρειάζεται.
Παράγεται τόσο στο δέρμα όσο και σε άλλα μέρη του σώματος. Όταν είστε νέοι, έχετε άφθονο κολλαγόνο στο σώμα σας, και αυτός είναι ο λόγος που τα παιδιά έχουν λαμπερά μαλλιά και λεία επιδερμίδα. Όσο μεγαλώνετε, μειώνεται η παραγωγή κολλαγόνου στον οργανισμό και το δέρμα χάνει σταδιακά τη "ζωντάνια" που είχε.
Σε γενικές γραμμές η παραγωγή κολλαγόνου αυξάνεται αν ακολουθείτε μια διατροφή πλούσια σε αντιοξειδωτικά, ωμέγα λιπαρά οξέα και μέταλλα.
Δείτε τις ουσίες και τις βασικές ομάδες τροφών που πρέπει να βάλετε στη διατροφή σας για να βοηθήσετε τον οργανισμό σας στην παραγωγή κολλαγόνου:
Το σελήνιο προστατεύει το δέρμα από την ηλιακή ακτινοβολία και προωθεί την παραγωγή της γλουταθειόνης. Η γλουταθειόνη είναι ένα σούπερ ισχυρό αντιοξειδωτικό που μειώνει την φθορά του κολλαγόνου και της ελαστίνης, εξουδετερώνοντας τις ελεύθερες ρίζες, που βλάπτουν τα κύτταρα του δέρματος.
Θα το βρείτε σε:
- Brazil nuts
Ο ψευδάργυρος μειώνει την ξηρότητα και τη φλεγμονή του δέρματος, ενώ ευνοεί την ανάπτυξη των κυττάρων του δέρματος και διατηρεί το κολλαγόνο και την ελαστίνη.
Θα το βρείτε σε:
- Brazil nuts
- Γαλοπούλα
- Ακτινίδια
- Πατάτες
- Σκούρα πράσινα λαχανικά (λάχανο, σπανάκι, λάχανα, σπαράγγια, μπρόκολο, πιπεριές)
-
Κόκκινα και πορτοκαλί φρούτα και λαχανικά (ντομάτες, γλυκοπατάτες, εσπεριδοειδή, παπάγια)
Τα ωμέγα λιπαρά οξέα καταπολεμούν την ξηρότητα και βοηθούν στην παραγωγή κολλαγόνου.
Θα τα βρείτε σε:
- Brazil nuts , κάσιους, πεκάν, αμύγδαλα
- Σολομό, τόνο
- Αβοκάντο
Η βιταμίνη Α επιδιορθώνει την επιδερμίδα και έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες
Θα την βρείτε σε:
- Brazil nuts
- Καρότα
- Πεπόνι
-
Γλυκοπατάτες
Διαβάστε ακόμα: 6 + 1 ροφήματα που παχαίνουν - Μείνετε μακριά τους!
Η βιταμίνη C βοηθά τον σχηματισμό του κολλαγόνου με το να μετατρέπει την προλίνη σε υδροξυπρολίνη και τη λυσίνη σε υδροξυλυσίνη που καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες, οι οποίες παράγονται την παρατεταμένη έκθεση στον ήλιο.
Θα την βρείτε σε:
- Brazil nuts
- Κόκκινα φρούτα και λαχανικά (καρότα, οι γλυκοπατάτες, πεπόνι εσπεριδοειδή, παπάγια, ντομάτες)
- Σκούρα πράσινα λαχανικά (λάχανα λάχανο, σπανάκι, σπαράγγια, μπρόκολο, πιπεριές)
- Ακτινίδια
- Πατάτες
Η βιταμίνη Ε διεγείρει την παραγωγή κολλαγόνου.
Θα την βρείτε σε:
- Φυλλώδη πράσινα λαχανικά
- Ηλιόσπορους
- Αμύγδαλα
Οι κατεχίνες είναι θρεπτικά συστατικά που δρουν ως αντιοξειδωτικά και εμποδίζουν τη διάσπαση του κολλαγόνου.
Θα τις βρείτε σε:
- Πράσινο Τσάι
Οι ανθοκυανιδίνες είναι θρεπτικά συστατικά που ενδυναμώνουν το κολλαγόνο, συνδέοντας τις ίνες μαζί.
Θα τις βρείτε σε:
- Σκούρα μούρα όπως τα σμέουρα, τα βατόμουρα, τα κεράσια, τα βατόμουρα και τη μαύρη σταφίδα
Το πυρίτιο είναι ένα μέταλλο που θεραπεύει τον συνδετικό ιστό.
Σύμφωνα με το onmed θα το βρείτε σε:
- Αγγούρι
Το λυκοπένιο δρα όπως και τα αντιοξειδωτικά. Αυξάνει την παραγωγή κολλαγόνου και προστατεύει του δέρμα μας από την ακτινοβολία του ήλιου.
Θα το βρείτε σε:
- Κόκκινα λαχανικά - κόκκινες πιπεριές, παντζάρια, ντομάτες
Διαβάστε ακόμα: Αγγουροντομάτα: Ο απόλυτος πρωταγωνιστής του καλοκαιριού - Πώς θα σας βοηθήσει να χάσετε βάρος ;
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr