Αργυρώ Μπαρμπαρίγου: Σουφλέ μελιτζάνας με κιμά - Μία εύκολη, καλοκαιρινή συνταγή που θυμίζει μουσακά ! (βίντεο)

Πεντανόστιμη!

Υλικά

Για τις μελιτζάνες

  • 6 μελιτζάνες φλάσκες
  • Λίγες σταγόνες βαλσαμικό ξύδι
  • Λίγο ελαιόλαδο
  • Λίγο φρέσκο θυμάρι
  • Αλάτι
  • Πίπέρι

Για τον κιμά

  • 4 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 500 γρ. κιμάς μοσχαρίσιος
  • 1 κρεµµύδι ψιλοκομμένο
  • 2 σκελ. σκόρδο
  • Αλάτι
  • Πιπερι

Για τις στρώσεις στο ταψί

  • 1/2 φλ. τριμμένη φρυγανιά ή τρίμματα ψωμιού
  • 2 ντομάτες ώριμες κατακόκκινες κομμένες σε φέτες
  • 250 γρ. ανθότυρο θρυμματισμένο
  • 250 γρ. φέτα θρυμματισμένη
  • 1 κ.σ. βασιλικό ψιλοκομμένο
  • 1 κ.σ. δυόσμο ψιλοκομμένο
  • 2 κ.σ. φρυγανιά τριµµένη ή ψίχουλα ψωμιού
  • 2 κ.σ. παρμεζάνα ή πεκορίνο τριμμένο

Για την κρέμα

  • 250 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
  • 3 αυγά μεγάλα
  • 1/2 φλ. φρέσκο γάλα
  • Αλάτι
  • Πιπέρι (φρεσκοτριμμένο)

 

Ευχαριστούμε την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου και το www.argiro.gr για την παραχώρηση αυτής της συνταγής

Εκτέλεση

  • Κόβουμε τις μελιτζάνες σε λεπτές φέτες και τις αραδιάζουμε σε 2 λαμαρίνες.

  • Τις ραντίζουμε με ελαιόλαδο και βαλσαμικό, τις αλατίζουμε και προσθέτουμε το θυμάρι.

  • Ψήνουμε στους 200°C για 15 λεπτά περίπου, μέχρι να μαλακώσουν ελαφρά.

Για τον κιμά

  • Ζεσταίνουμε σε ένα τηγάνι το ελαιόλαδο.

  • Ροδίζουμε τον κιμά σε δυνατή φωτιά, να αλλάξει χρώμα για 5 με 6 λεπτά χωρίς να ανακατεύουμε συνέχεια.

  • Προσθέτουμε το κρεμμύδι και αφήνουμε να μαραθεί για 4 με 5 λεπτά, προσθέτουμε το σκόρδο και σωτάρουμε για 1 λεπτό.

  • Αποσύρουμε από τη φωτιά.

Για την κρέμα

  • Σε ένα μπολ, χτυπάμε τα αυγά µε σύρμα.

  • Προσθέτουμε το γιαούρτι, το γάλα και λίγο αλατοπίπερο.

  • Τέλος, προσθέτουμε τα μυρωδικά.

  • Ανακατεύουμε και το αφήνουμε στην άκρη.

Στο ταψί

  • Λαδώνουμε το ταψί και τα τοιχώματα του και πασπαλίζουμε με τη φρυγανιά.

  • Θα χρησιμοποιήσουμε μακρόστενο ταψί 35 εκ.

  • Βάζουμε µία στρώση μελιτζάνες να καλύψουμε όλη τη βάση του ταψιού.

  • Ανακατεύουμε τα δύο τυριά (ανθότυρο και φέτα) και πασπαλίζουμε µε λίγο τυρί.

  • Κάνουμε μια στρώση με φέτες ντομάτα και προσθέτουμε το μισό  κιμά.

  • Ραντίζουμε τα υλικά με το μισό μίγμα αυγών.

  • Κάνουμε δεύτερη στρώση με μελιτζάνα και πασπαλίζουμε µε τα τυριά.

  • Κάνουμε στρώση με ντομάτα, στρώση με κιμά και περιχύνουμε με το υπόλοιπο μίγμα αυγών.

  • Καλύπτουμε µε μία στρώση μελιτζάνα και ροδέλες ντομάτας.

  • Αλατοπιπερώνουµε την επιφάνεια.

  • Αν έχουμε το χρόνο, αφήνουμε να σταθεί για 1 ώρα στο ψυγείο.

  • Σκεπάζουμε το φαγητό με αντικολλητικό χαρτί.

Ψήσιμο

  • Ψήνουμε στους 180°C στις αντιστάσεις στην κάτω σχάρα για 45 λεπτά να σταθεροποιηθεί.

  • Εναλλακτικά, ψήνουμε στον αέρα στους 160°C, στην μεσαία σχάρα, για 5 με 10 λεπτά λιγότερο.

  • Αφαιρούμε το αντικολλητικό χαρτί.

  • Ανακατεύουμε σε μπολ τη φρυγανιά με την παρμεζάνα και πασπαλίζουμε την επιφάνεια του.

  • Συνεχίζουμε το ψήσιμο για λίγα λεπτά μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια.

 

 

Who is who

Η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Πάρο, αλλά τα τελευταία χρόνια ζει μόνιμα στην Αθήνα. Bραβευµένη chef και παθιασμένη μαγείρισσα, έχει καταφέρει µε το δικό της αυθεντικό τρόπο να αναβαθμίσει την ελληνική κουζίνα και να μεταδώσει σε όλους µας την αγάπη της για το καλοµαγειρεµένο σπιτικό φαγητό.

«Από πολύ νωρίς γοητεύτηκα από τη μαγεία της κουζίνας. Μ’ άρεσαν οι μυρωδιές, οι γεύσεις, οι ήχοι της και, πολύ αργότερα, µε συνέπαιρνε η ένταση την ώρα της ασταμάτητης δουλειάς, που σε απορροφάει τόσο ώστε το µόνο που σε ενδιαφέρει εκείνη τη στιγμή είναι να ικανοποιήσεις αυτούς που θα γευτούν τα πιάτα. Έχω δουλέψει σκληρά, μέχρι τελικής πτώσης, αλλά μέσα από αυτή την κούραση µόνο ικανοποίηση και υπερηφάνεια ένιωσα. Γεννήθηκα και μεγάλωσα στην Νάουσα της Πάρου. Από παιδί στριφογύριζα στην κουζίνα, θέλοντας να έχω ενεργό ρόλο σε ό,τι μαγικό (για τα παιδικά µου µάτια) εξελισσόταν εκεί μέσα». –Αργυρώ Μπαρμπαρίγου

Ασχολείται επαγγελματικά με τη μαγειρική τα τελευταία 15 χρόνια και το ταλέντο της και η εμπειρία της συνοδεύονται από σπουδές, καθώς το χειμώνα 2004-2005 παρακολούθησε εντατικά μαθήματα γαλλικής κουζίνας στη Σχολή Μαγειρικής Cordon Bleu στο Λονδίνο. Ακολούθησαν σεµινάρια ζαχαροπλαστικής πλάι στον Στέλιο Παρλιάρο και στη Σχολή Ζαχαροπλαστικής Valhrona στη Γαλλία. Συνεργάστηκε µε εφημερίδες, περιοδικά και ως σύμβουλος, παραδίδοντας μαθήματα μαγειρικής σε πολυεθνική εταιρεία τροφίμων.

Εκτός από αγαπημένη τηλεοπτική σεφ με καθημερινή παρουσία στην πρωινή τηλεοπτική ζώνη και στα μεγαλύτερα τηλεοπτικά δίκτυα, είναι ιδιοκτήτρια του διεθνούς φήμης εστιατορίου«Παπαδάκης», το οποίο αφού λειτούργησε με μεγάλη επιτυχία στην Πάρο, μεταφέρθηκε το 2005 στην Αθήνα, στην καρδιά του Κολωνακίου (Φωκυλίδου 15 & Βουκουρεστίου). Έχει μαγειρέψει για τον Πιρς Μπρόσναν. Ο Ζαν Πολ Γκοτιέ, όταν βρίσκεται στην Αθήνα, δίνει ραντεβού κάθε βράδυ στον ΠΑΠΑΔΑΚΗ, παρέα με όστρακα, αχινό και ψάρι.

Ο συνάδελφός του, Kenzo, παραγγέλνει στους φίλους του να του πηγαίνουν στο Παρίσι λικέρ φράουλα της Αργυρώς! Ο Μπίλι Ζέιν, αφού δοκίμασε το κατσικάκι φρικασέ και την τυρόπιτά της, ζήτησε να του τυλίξουν φαγητό και για το …ξενοδοχείο! Φυσικά, ούτε οι διάσημοι συνάδελφοί της, Michele Roux, Cat Cora, Jim Botsakos και Michael Psilakis, δεν μπορούν να αντισταθούν στο χταπόδι της με μέλι, στα τριμμένα πατατάκια και στη ρεβιθάδα με ταραμοσαλάτα!

«Το εστιατόριο «Παπαδάκης» πρωτολειτούργησε στα μέσα της δεκαετίας του ‘90. Η απόφαση πάρθηκε από κοινού µε τον σύζυγό µου, ο οποίος –αν και αφανής ήρωας– είναι εκείνος που με στηρίζει σε κάθε µου κίνηση. Έπειτα από σχεδόν µία δεκαετία επιτυχημένης λειτουργίας στην Πάρο, τον Νοέμβριο του 2005, μεταφέραμε το εστιατόριο στην καρδιά της Αθήνας, στο Κολωνάκι».

Η Αργυρώ μοιράζει το χρόνο της μεταξύ του εστιατορίου και της συγγραφής βιβλίων, αλλά ασχολείται και με τηλεοπτικές εκπομπές και επιτυχημένες δραστηριότητες στην Αμερική.

Έχει δημοσιεύσει βιβλία μαγειρικής που έχουν γίνει best-seller και έχει παρουσία στην τηλεόραση κάθε τηλεοπτική σαιζόν, τα τελευταία 10 χρόνια. Διδάσκει στη Le Monde και η μεγάλη της αγάπη είναι το www.argiro.gr, το site μαγειρικής με τους περισσότερους επισκέπτες. Συγχρόνως, σε συνεργασία με τον φιλανθρωπικό οργανισμό Greek American Foundation και το Project Hope της Αμερικής, μαγειρεύει σε φιλανθρωπικά γκαλά στην Αμερική, όπου θεωρείται πρέσβειρα της ελληνική κουζίνας.

Το Μάιο, η Αργυρώ είχε την τιμητική της στην Disneyland, όπου ετοίμασε το μενού για όλα τα εστιατόρια του πάρκου, επιμελήθηκε το επίσημο δείπνο των 12 πιάτων, αλλά και το μενού της βραδιάς των βραβείων Gabby που φέτος έγιναν στο Λος Άντζελες. Η Αργυρώ μαγείρεψε για τους star και άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr