Ντίνα Νικολάου: Ossobuco του ονείρου με πικάντικη σάλτσα - Ζουμερό, μελωμένο με βουτυρένιες πατάτες φούρνου !

Υπέροχο!

Υλικά

  • 3 μοσχαρίσια οσομπούκο (βάρους περίπου 500 γρ. το καθένα)
  • Λίγο αλεύρι, για το πανάρισμα
  • 1 κουτ. σούπας πάπρικα
  • ½ κουτ. γλυκού μπούκοβο, γλυκό
  • 30 γρ. αποξηραμένα πορτσίνι
  • 120 ml κρασί λευκό
  • 1 λίτρο ζωμό κρέατος
  • 5 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
  • 1 πράσο, ψιλοκομμένο
  • 1 κουτ. σούπας πελτέ
  • 200 γρ. ντοματίνια, κομμένα στη μέση
  • 1 σκελίδα σκόρδο, κομμένη σε χοντρά κομμάτια
  • 1-2 πιπερίτσες τσίλι
  • 30 ml πετιμέζι
  • Λίγο ελαιόλαδο
  • Αλάτι, πιπέρι

Για τις πατάτες

  • 6 μέτριες πατάτες
  • λίγο ελαιόλαδο
  • λίγο βούτυρο
  • 1 κουτ. σούπας πάπρικα
  • ½ κουτ. γλυκού μαραθόσπορους
  • ½ κουτ. γλυκού ρίγανη ξερή
  • ½ κουτ. γλυκού μπούκοβο
  • Αλάτι, πιπέρι

 

Ευχαριστούμε θερμά την Ντίνα Νικολάου και το dinanikolaou.gr για την παραχώρηση αυτής της συνταγής

Εκτέλεση

  • Σε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι βάζω λίγο ελαιόλαδο να ζεσταθεί σε δυνατή φωτιά. Πανάρω τα κομμάτια του κρέατος σε λίγο αλεύρι και τα βάζω σε μονή στρώση στο τηγάνι. Τα αφήνω να ροδίσουν και να κάνουν κρούστας και από τις δύο πλευρές.
  • Πασπαλίζω με την πάπρικα, το μπούκοβο, φρεσκοτριμμένο πιπέρι και αλάτι. Βάζω τα αποξηραμένα μανιτάρια σε ένα μπολάκι και προσθέτω το κρασί. Τα αφήνω στην άκρη να ενυδατωθούν και τα προσθέτω στο τηγάνι (μαζί με το κρασί).
  • Μεταφέρω το κρέας με μια τσιμπίδα, σε μια γάστρα (ή σε μια πλασοτέ κατσαρόλα που μπορεί να μπει στο φούρνο) και ρίχνω στο τηγάνι τα φρέσκα κρεμμυδάκια και το πράσο. Αλατίζω και σοτάρω για 3-4 λεπτά. Προσθέτω τον πελτέ, το σκόρδο και τις πιπερίτσες τσίλι. Ρίχνω τον ζωμό και το πετιμέζι και αφήνω να πάρει βράση.
  • Μεταφέρω το μείγμα στη γάστρα, προσθέτω τα ντοματίνια κομμένα στη μέση και σκεπάζω με το καπάκι (ή με αλουμινόχαρτο).
    Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C αέρα και αντιστάσεις, για 1 ώρα.

Για τις πατάτες

  • Πλένω καλά τις πατάτες, τις βάζω σε μια κατσαρόλα και τις βράζω για 20 λεπτά από τη στιγμή που θα ξεκινήσει ο βρασμός. Τις στραγγίζω και τις κόβω σε χοντρές φέτες.
  • Προθερμαίνω το φούρνο στους 180°C. Σε ένα πλατύ πιάτο ή ταψάκι ανακατεύω τα Μπαχαρικά. «Πανάρω» τις πατάτες στα μπαχαρικά και τις στρώνω σε λαμαρίνα στρωμένη με αντικολλητικό χαρτί. Ραντίζω με λίγο ελαιόλαδο, βάζω από ένα μικρό κομματάκι βούτυρο σε κάθε πατάτα. Ψήνω στο φούρνο για 7-8 λεπτά.
    Σερβίρω το οσομπούκο με τις ψημένες πατατούλες.

     

Who is who

Οι γαστρονομικές μου ανησυχίες ξεκίνησαν σε πολύ μικρή ηλικία. Γεννημένη στην Ελλάδα, σε μια οικογένεια που η μαγειρική και το καλό φαγητό ήταν βασικά συστατικά της έννοιας καλή ζωή, σύντομα άρχισα να πειραματίζομαι με τα υλικά, τις μυρωδιές, τις αναλογίες. Παρόλο που ξεκίνησα την σταδιοδρομία μου σπουδάζοντας οικονομικά και marketing, στο Παρίσι, σύντομα το πάθος μου για την τέχνη της μαγειρικής και την γαστρονομία με έκανε να αλλάξω ρότα στην ζωή μου, να ακολουθήσω την καρδιά και να κυνηγήσω το όνειρό μου.

Ξεκινώντας τις σπουδές μου στην επαγγελματική μαγειρική τέχνη στις Γαστρονομικές σχολές του Παρισιού «Le Cordon Bleu», «Ritz Escoffier», «Alain Ducasse formation», «Lenotre», ήρθα σε επαφή με τους μεγαλύτερους δασκάλους, που με ενέπνευσαν μεταδίδοντάς μου το πάθος για το καινούριο και την δημιουργία.

Στο Παρίσι με τη Μαρία, δημιουργήσαμε το καμάρι μας το EVI EVANΕκαι υπερασπιζόμαστε με μεράκι και πατριωτική φιλοδοξία την ελληνική κουζίνα. Στην Αθήνα, ξεκίνησα το 2006 μέσα από την καθημερινή στήλη μαγειρικής στο πρωινό πρόγραμμα του ΑΝΤ1 (Πρωινός καφές) τη μαγική τηλεοπτική επικοινωνία με όλους εσάς που λατρεύεται τις κατσαρόλες και αφήνεστε στη μαγεία της γεύσης.

Από το 2009 έως το 2011, στην καθημερινή τηλεοπτική εκπομπή μαγειρικής στο κανάλι Star «Νηστικοί πράκτορες» και συνεχίζοντας το 2012, με την εκπομπή «Στην κουζίνα με την Ντίνα», μοιράστηκα με όλους εσάς μυστικά γαστρονομίας και συμβουλές για το οικογενειακό τραπέζι και την οργάνωση της κουζίνας της νέας νοικοκυράς.

Το 2010 ξεκίνησα στο κανάλι της Γαλλικής τηλεόρασης cuisine TV, την εκπομπή «Ma cuisine grecque» η οποία παρουσίαζε συνταγές και πιάτα απ’ όλη την Ελλάδα. Η εκπομπή λόγω της μεγάλης της επιτυχίας αποτέλεσε μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία προβολής για την Ελληνική κουζίνα και τα Ελληνικά προϊόντα.

Το 2013 ξεκίνησε να παρουσιάζει την εκπομπή Ελλήνων Γεύσεις μέσα από την τηλεόραση του ΣΚΑΪ. Πρόκειται για ένα γαστρονομικό ταξίδι με σκοπό την ανακάλυψη αγαπημένων γεύσεων της χώρας μας, ενώ ταυτόχρονα, μέσα από τον φυσικό χώρο κουζίνας-σπιτιού η Ντίνα Νικολάου προτείνει μοναδικές συνταγές και έξυπνες καθημερινές λύσεις.

To 2020 αναλαμβάνει ως Food Ambassador στο πρόγραμμα "ενέργειες ενημέρωσης και προώθηση με στόχο να επισημανθεί η βιώσιμη πτυχή της παραγωγής ρυζιού στην Ελλάδα και την Ισπανία"

Το 2021 τα Greek International Women Awards (GIWA) της απονείμουν το βραβείο για τη συνεισφορά της στην Κατηγορία Τουρισμός και Φιλοξενία (Hospitality).

Έχει γράψει 8 βιβλία μαγειρικής και πιστεύει ότι η μαγειρική είναι ένα μέσο έκφρασης και επικοινωνίας για τους λαούς και γι’ αυτό συμμετέχει συχνά στα μεγαλύτερα φεστιβάλ γαστρονομίας του κόσμου, όπου προβάλλει με κάθε δυνατό τρόπο την κουζίνα της πατρίδας μας.

Δείτε όλο το «πλούσιο» βιογραφικό της αγαπημένης σεφ Ντίνας Νικολάου στο dinanikolaou.gr

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr