Ο Άκης Πετρετζίκης μας φτιάχνει ραβιόλι γεμιστά με σπανάκι - Ιδανικό για να εντυπωσιάσετε στο επόμενο επίσημο γεύμα!
Δοκιμάστε το!
11 Ιανουαρίου 2025 - 10:20 πμ
Συστατικά
Για τη ζύμη ζυμαρικών
- 150 γρ. σκληρό αλεύρι
- 50 γρ. σιμιγδάλι, ψιλό
- 1 κ.γ. αλάτι
- 2 αυγά, μεσαία
- Για τη γέμιση
- 250 γρ. σπανάκι, καθαρισμένο
- 3 φρέσκα κρεμμυδάκια
- 10 γρ. δυόσμο
- 10 γρ. άνηθο
- 2 κ.σ. ελαιόλαδο
- ξύσμα λεμονιού, από ½ λεμόνι
- 150 γρ. φέτα
- 1 κ.σ. τυρί κρέμα
- αλάτι
- πιπέρι
Για τη σύνθεση
- 1 κρόκο, αραιωμένο με 1 κ.σ. νερό
Για το σερβίρισμα
- 100 γρ. φέτα
- πιπέρι
- 4 κ.σ. ελαιόλαδο
- 10 γρ. άνηθο, ψιλοκομμένο
- 10 γρ. φύλλα δυόσμου
Μέθοδος Εκτέλεσης
Για τη ζύμη ζυμαρικών
- Ρίχνουμε σε ένα μπολ το αλεύρι, το σιμιγδάλι και το αλάτι, και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι.
- Προσθέτουμε τα αυγά και ανακατεύουμε με το κουτάλι μέχρι να έχουμε μια ζύμη που να μοιάζει με τρίμματα.
- Ξεκινάμε να ζυμώνουμε με τα χέρια μας για 2-3 λεπτά μέχρι να ομογενοποιηθεί. (Αν η ζύμη δεν πλάθεται και είναι αρκετά στεγνή μπορούμε να προσθέσουμε 1 κ.γ. νερό. Η υγρασία του μείγματος είναι λίγη και προέρχεται από τα αυγά. Χρειάζεται αρκετή ώρα ζύμωμα ώστε να πάρουμε μια σωστή ζύμη.)
- Ελέγχουμε εάν η ζύμη έχει την κατάλληλη σύσταση -να είναι σχεδόν λεία, λίγο σφιχτή και να έχουν ομογενοποιηθεί τα υλικά μεταξύ τους- αλλιώς συνεχίζουμε το ζύμωμα για μερικά λεπτά ακόμα.
- Τυλίγουμε τη ζύμη με διάφανη μεμβράνη και τη βάζουμε στο ψυγείο να ξεκουραστεί για τουλάχιστον 1 ώρα.
Για τη γέμιση
- Ψιλοκόβουμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια, τον δυόσμο και τον άνηθο, και αφήνουμε στην άκρη.
- Τοποθετούμε ένα τηγάνι σε μέτρια φωτιά και ρίχνουμε το ελαιόλαδο και τα φρέσκα κρεμμυδάκια.
- Ανακατεύουμε με μια ξύλινη κουτάλα και σοτάρουμε για 2-3 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν.
- Σπάμε το σπανάκι σε κομμάτια με τα χέρια μας, το προσθέτουμε και αφήνουμε για 3-4 λεπτά μέχρι να χάσει τον όγκο του και να εξατμιστεί η περισσότερη υγρασία.
- Αποσύρουμε το τηγάνι από τη φωτιά και μεταφέρουμε το μείγμα σε ένα μπολ.
- Προσθέτουμε τον δυόσμο, τον άνηθο, το ξύσμα λεμονιού, τη φέτα -την οποία σπάμε με τα χέρια μας-, το τυρί κρέμα, μπόλικο πιπέρι, αλάτι, και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
- Αφήνουμε τη γέμιση στην άκρη μέχρι να τη χρειαστούμε.
Για τη σύνθεση
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C στον αέρα.
- Αφαιρούμε τη ζύμη από το ψυγείο και την ανοίγουμε σε λεπτό φύλλο με τη βοήθεια του ειδικού μηχανήματος παρασκευής ζυμαρικών ή με έναν πλάστη, πασπαλίζοντάς τη με αρκετό αλεύρι.
- Κόβουμε τη ζύμη σε 8-10 κομμάτια χρησιμοποιώντας ένα στρογγυλό τσέρκι διαμέτρου 10 εκ. Τα κομμάτια της ζυμής που περισσεύουν δεν τα πετάμε, θα τα χρειαστούμε στη συνέχεια.
- Τοποθετούμε στο κέντρο από τα μισά κομμάτια 1 κ.σ. από τη γέμιση. Τα υπόλοιπα μισά κομμάτια τα αφήνουμε κενά.
- Αλείφουμε τη ζύμη περιμετρικά με τον κρόκό και το καλύπτουμε με ένα άλλο άδειο κομμάτι ζύμης, πιέζοντας ελαφρά γύρω-γύρω ώστε να φύγει όλος ο αέρας από το ραβιόλι και να κλείσει καλά στις άκρες.
- Στρώνουμε ένα φύλλο λαδόκολλας σε ένα ταψί.
- Τοποθετούμε στο ταψί τα κομμάτια ζύμης που έχουν περισσέψει, τα αλείφουμε με λίγο ελαιόλαδο με ένα πινέλο, βάζουμε το ταψί στον φούρνο και ψήνουμε για 10-15 λεπτά, μέχρι να πάρουν χρυσαφένιο χρώμα.
- Αφαιρούμε το ταψί από τον φούρνο και αφήνουμε στην άκρη τα ψημένα φύλλα για να κρυώσουν.
- Ρίχνουμε σε μια κατσαρόλα 1 λίτρο νερό και λίγο αλάτι, τοποθετούμε σε μέτρια φωτιά, και αφήνουμε να πάρει μια βράση.
- Ρίχνουμε τα ραβιόλι στην κατσαρόλα και τα βράζουμε για 1-2 λεπτά.
- Αφαιρούμε τα ραβιόλι από την κατσαρόλα με τη βοήθεια μιας τρυπητής κουτάλας και τα τοποθετούμε σε ένα ταψί.
- Μοιράζουμε τα ραβιόλι σε πιάτα και σερβίρουμε με λίγη φέτα -την οποία σπάμε με τα χέρια μας-, πιπέρι, ελαιόλαδο, άνηθο, φύλλα δυόσμου και τα ψημένα φύλλα.
Διαβάστε ακόμα: O Άκης Πετρετζίκης μας φτιάχνει θρεπτικό πρωινό - Ομελέτα φούρνου με τυριά για δύναμη & ενέργεια!
Διαβάστε ακόμα: Πρωινό με τον Άκη Πετρετζίκη! Αυγά Shakshuka - Για να ξεκινήσει με ένα δυναμίτη η μέρα σας (βίντεο)
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr
Δημοφιλεστερα αρθρα
8 Ιανουαρίου 2025
7 Ιανουαρίου 2025