Ο Άκης Πετρετζίκης μας φτιάχνει ραβιόλι γεμιστά με σπανάκι - Ιδανικό για να εντυπωσιάσετε στο επόμενο επίσημο γεύμα!

Δοκιμάστε το!

Συστατικά

Για τη ζύμη ζυμαρικών

  • 150 γρ. σκληρό αλεύρι
  • 50 γρ. σιμιγδάλι, ψιλό
  • 1 κ.γ. αλάτι
  • 2 αυγά, μεσαία
  • Για τη γέμιση
  • 250 γρ. σπανάκι, καθαρισμένο
  • 3 φρέσκα κρεμμυδάκια
  • 10 γρ. δυόσμο
  • 10 γρ. άνηθο
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • ξύσμα λεμονιού, από ½ λεμόνι
  • 150 γρ. φέτα
  • 1 κ.σ. τυρί κρέμα
  • αλάτι
  • πιπέρι

Για τη σύνθεση

  • 1 κρόκο, αραιωμένο με 1 κ.σ. νερό

Για το σερβίρισμα

  • 100 γρ. φέτα
  • πιπέρι
  • 4 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 10 γρ. άνηθο, ψιλοκομμένο
  • 10 γρ. φύλλα δυόσμου

Μέθοδος Εκτέλεσης

Για τη ζύμη ζυμαρικών 

  • Ρίχνουμε σε ένα μπολ το αλεύρι, το σιμιγδάλι και το αλάτι, και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι. 
  • Προσθέτουμε τα αυγά και ανακατεύουμε με το κουτάλι μέχρι να έχουμε μια ζύμη που να μοιάζει με τρίμματα. 
  • Ξεκινάμε να ζυμώνουμε με τα χέρια μας για 2-3 λεπτά μέχρι να ομογενοποιηθεί. (Αν η ζύμη δεν πλάθεται και είναι αρκετά στεγνή μπορούμε να προσθέσουμε 1 κ.γ. νερό. Η υγρασία του μείγματος είναι λίγη και προέρχεται από τα αυγά. Χρειάζεται αρκετή ώρα ζύμωμα ώστε να πάρουμε μια σωστή ζύμη.) 
  • Ελέγχουμε εάν η ζύμη έχει την κατάλληλη σύσταση -να είναι σχεδόν λεία, λίγο σφιχτή και να έχουν ομογενοποιηθεί τα υλικά μεταξύ τους- αλλιώς συνεχίζουμε το ζύμωμα για μερικά λεπτά ακόμα. 
  • Τυλίγουμε τη ζύμη με διάφανη μεμβράνη και τη βάζουμε στο ψυγείο να ξεκουραστεί για τουλάχιστον 1 ώρα. 

Για τη γέμιση 

  • Ψιλοκόβουμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια, τον δυόσμο και τον άνηθο, και αφήνουμε στην άκρη. 
  • Τοποθετούμε ένα τηγάνι σε μέτρια φωτιά και ρίχνουμε το ελαιόλαδο και τα φρέσκα κρεμμυδάκια. 
  • Ανακατεύουμε με μια ξύλινη κουτάλα και σοτάρουμε για 2-3 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν. 
  • Σπάμε το σπανάκι σε κομμάτια με τα χέρια μας, το προσθέτουμε και αφήνουμε για 3-4 λεπτά μέχρι να χάσει τον όγκο του και να εξατμιστεί η περισσότερη υγρασία. 
  • Αποσύρουμε το τηγάνι από τη φωτιά και μεταφέρουμε το μείγμα σε ένα μπολ. 
  • Προσθέτουμε τον δυόσμο, τον άνηθο, το ξύσμα λεμονιού, τη φέτα -την οποία σπάμε με τα χέρια μας-, το τυρί κρέμα, μπόλικο πιπέρι, αλάτι, και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα. 
  • Αφήνουμε τη γέμιση στην άκρη μέχρι να τη χρειαστούμε. 

Για τη σύνθεση 

  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C στον αέρα.
  • Αφαιρούμε τη ζύμη από το ψυγείο και την ανοίγουμε σε λεπτό φύλλο με τη βοήθεια του ειδικού μηχανήματος παρασκευής ζυμαρικών ή με έναν πλάστη, πασπαλίζοντάς τη με αρκετό αλεύρι. 
  • Κόβουμε τη ζύμη σε 8-10 κομμάτια χρησιμοποιώντας ένα στρογγυλό τσέρκι διαμέτρου 10 εκ. Τα κομμάτια της ζυμής που περισσεύουν δεν τα πετάμε, θα τα χρειαστούμε στη συνέχεια. 
  • Τοποθετούμε στο κέντρο από τα μισά κομμάτια 1 κ.σ. από τη γέμιση. Τα υπόλοιπα μισά κομμάτια τα αφήνουμε κενά. 
  • Αλείφουμε τη ζύμη περιμετρικά με τον κρόκό και το καλύπτουμε με ένα άλλο άδειο κομμάτι ζύμης, πιέζοντας ελαφρά γύρω-γύρω ώστε να φύγει όλος ο αέρας από το ραβιόλι και να κλείσει καλά στις άκρες. 
  • Στρώνουμε ένα φύλλο λαδόκολλας σε ένα ταψί. 
  • Τοποθετούμε στο ταψί τα κομμάτια ζύμης που έχουν περισσέψει, τα αλείφουμε με λίγο ελαιόλαδο με ένα πινέλο, βάζουμε το ταψί στον φούρνο και ψήνουμε για 10-15 λεπτά, μέχρι να πάρουν χρυσαφένιο χρώμα. 
  • Αφαιρούμε το ταψί από τον φούρνο και αφήνουμε στην άκρη τα ψημένα φύλλα για να κρυώσουν. 
  • Ρίχνουμε σε μια κατσαρόλα 1 λίτρο νερό και λίγο αλάτι, τοποθετούμε σε μέτρια φωτιά, και αφήνουμε να πάρει μια βράση. 
  • Ρίχνουμε τα ραβιόλι στην κατσαρόλα και τα βράζουμε για 1-2 λεπτά. 
  • Αφαιρούμε τα ραβιόλι από την κατσαρόλα με τη βοήθεια μιας τρυπητής κουτάλας και τα τοποθετούμε σε ένα ταψί. 
  • Μοιράζουμε τα ραβιόλι σε πιάτα και σερβίρουμε με λίγη φέτα -την οποία σπάμε με τα χέρια μας-, πιπέρι, ελαιόλαδο, άνηθο, φύλλα δυόσμου και τα ψημένα φύλλα.

Διαβάστε ακόμα: O Άκης Πετρετζίκης μας φτιάχνει θρεπτικό πρωινό - Ομελέτα φούρνου με τυριά για δύναμη & ενέργεια!

Διαβάστε ακόμα: Πρωινό με τον Άκη Πετρετζίκη! Αυγά Shakshuka - Για να ξεκινήσει με ένα δυναμίτη η μέρα σας (βίντεο)

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr