Αλέκος Παπαναστασίου: Ο «πάγκος» που έχει στη διάθεσή του ο Μητσοτάκης για ανασχηματισμό δεν είναι αυτό που λέμε «τον κοιτάς και τον χαζεύεις» - Ποιοι φεύγουν, ποιοι έρχονται

Ενδιαφέρουσα η ονοματολογία αλλά ο Μητσοτάκης πρέπει πρώτα να περάσει από το κεφάλαιο Σαντορίνη και στη συνέχεια να αντιμετωπίσει μια πρόταση δυσπιστίας χωρίς γκρίνιες από βουλευτές 

Το κανονικό ημερολόγιο του πολιτικού συντάκτη περιλαμβάνει για τους περισσότερους, υπό νορμάλ συνθήκες, δύο βασικά πράγματα: ανασχηματισμό και πρόωρες εκλογές. 

Επομένως είναι λογικό να συζητάμε αν θα επιστρέψει στο Μαξίμου ο Γιώργος Γεραπετρίτης και θα πάει στη θέση του ως ΥΠΕΞ ο Κωστής Χατζηδάκης, αν θα επιστρέψει σε κεντρικό ρόλο ο Γρηγόρης Δημητριάδης ή θα τοποθετηθεί, όπως έγραψε η ιστοσελίδα Powergame, o Σταύρος Παπασταύρου στη θέση του Χρήστου Σταϊκούρα —σε ένα νέο, ξεχωριστό υπουργείο Μεταφορών που φαίνεται ότι ετοιμάζεται. 

Λογικές είναι επίσης οι διαπιστώσεις ότι ο «πάγκος» που έχει στη διάθεσή του ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν είναι αυτό που λέμε «να τον κοιτάς και να τον χαζεύεις», επομένως το εγχείρημα του ανασχηματισμού, ιδίως αν μιλάμε για δομικό, είναι περίπλοκο. 

Γράφει ο Αλέκος Παπαναστασίου στο Protagon.gr

Εκτός όμως από περίπλοκο, το εγχείρημα είναι άκαιρο, ιδίως για τις επόμενες εβδομάδες έως το τέλος Φεβρουαρίου. Για τους εξής λόγους:

Πρώτον, η ενεργοποίηση του ρήγματος στη Σαντορίνη και οι ενδείξεις για ήπια δραστηριότητα στα ηφαίστεια, δεν είναι θέματα που τα συζητάμε μεταξύ μας. Πέρα από αιτία άμεσης ενεργοποίησης της Πολιτικής Προστασίας για την ασφάλεια των κατοίκων, αποτελούν και διεθνείς ειδήσεις που ταξιδεύουν σε όλο τον κόσμο και ήδη προκαλούν ανησυχία για την επόμενη τουριστική σεζόν. Με άλλα λόγια, ό,τι κι αν γίνει, είτε μια συνέχιση του σμήνους των σεισμών (χωρίς μεγάλο γεγονός) είτε ένας κύριος σεισμός, προέχει η κυβέρνηση να διαχειριστεί αυτό το ζήτημα αντί το Μαξίμου να σβήνει και να γράφει «καραμανλικούς» και «σαμαρικούς» βουλευτές που θα λάβουν θέσεις υφυπουργών. 

Η περίπτωση της Σαντορίνης επείγει σε όλες της τις διαστάσεις, με την οικονομική να αποτελεί ήδη ένα ζήτημα προς εξέταση. Διότι αν προστεθούν στην εξίσωση και οι δασμοί του Τραμπ, που είναι πιθανό να επηρεάσουν την ανάπτυξη στην ΕΕ, άρα και τον τουρισμό, η μονοδιάστατη οικονομία μας, που στηρίζεται στους ξένους τουρίστες, θα αντιμετωπίσει εφέτος προβλήματα.

Δεύτερον, υπάρχει το timing. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης, προανήγγειλε «πρόταση δυσπιστίας για να φύγει αυτή η κυβέρνηση» αφότου ανακοινωθούν τα πορίσματα για τα Τέμπη, δηλαδή αυτά του ΕΜΠ και του ΕΟΔΑΣΑΑΜ. Τα πορίσματα αναμένονται μέχρι το τέλος του μήνα. Αρα το Μαξίμου πρέπει να περιμένει.

Εδώ αρχίζει μια γραμμή σκέψης που ακούγεται μακιαβελική, αλλά είναι εν τέλει λογική, αν λάβει κανείς υπόψη τις επιδιώξεις των παικτών αυτής της εξίσωσης, δηλαδή των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας. Αν ο ανασχηματισμός προηγηθεί της πρότασης δυσπιστίας θα υπάρχουν βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος που θα είναι απογοητευμένοι είτε επειδή δεν μπήκαν στην κυβέρνηση, είτε επειδή βγήκαν από αυτή. Αυτό είναι κάτι που δεν θα ήθελε το Μαξίμου σε μια τέτοια, δύσκολη συγκυρία. 

Επίσης, ένας ανασχηματισμός προ της πρότασης δυσπιστίας που έχει προαναγγελθεί, θα αφαιρεί το πλεονέκτημα της επανεκκίνησης από τον Πρωθυπουργό μετά την επιβεβαίωση της εμπιστοσύνης από τη Βουλή. 

Η συγκυρία, λοιπόν, δεν είναι ευνοϊκή. Αντίθετα, όσο περνούν οι εβδομάδες τα πράγματα θα ξεκαθαρίζουν σε όλα τα μέτωπα και, όπως εκτιμούν αναλυτές, θα ξεδιπλώνεται και ένα άλλο φαινόμενο, όχι γεωλογικό αλλά πολιτικό: η διαχείριση από την πλευρά της αντιπολίτευσης. 

Επ’ αυτού, όπως λέει στο Protagon πολιτικός αναλυτής, «το ανυπέρβλητο πλεονέκτημα του Μητσοτάκη, που ήταν η τοξική αντιπολίτευση από τον Αλ. Τσίπρα την περίοδο 2019-2023, δεν έχει πληγεί, παρά την αποχώρηση του κ. Τσίπρα από το προσκήνιο. Διότι η οξύτητα και οι εκφράσεις που ξεπερνούν τα όρια συνεχίζονται και βοηθούν τον Πρωθυπουργό». 

Κάποιοι παρατηρούν τις τελευταίες ημέρες ότι η γλώσσα των ανώνυμων λογαριασμών του ΣΥΡΙΖΑ κατά την τετραετία 2019-2023 διαχέεται και στη σημερινή αντιπολίτευση. Διότι, πέρα από τα μικρότερα κόμματα, και στελέχη του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ επιζητούν πέντε λεπτά δημοσιότητας με εκφράσεις, όπως αυτή στελέχους του ΠΑΣΟΚ, ότι ο κ. Μητσοτάκης «έχει 57 νεκρούς στην πλάτη του» ή αυτή πρώην υπουργού του ΣΥΡΙΖΑ ότι «δολοφονήθηκαν 57 άτομα» από την κυβέρνηση. 

Με τον τρόπο αυτό δημιουργείται πρόβλημα στον κ. Ανδρουλάκη και στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτη Φάμελλο, και ενισχύεται ο κ. Μητσοτάκης σε μια δύσκολη συγκυρία. Ο οποίος έχει ξεπεράσει και στο παρελθόν κρίσεις βασιζόμενος στην έντονη απαρέσκεια του μετριοπαθούς ακροατηρίου —που επιζητεί σταθερότητα— απέναντι σε έξαλλες εκφράσεις και συμπεριφορές. 

Είναι σχετικά απλή η εξήγηση ως προς το γιατί συμβαίνει αυτό: αυτές οι εκφράσεις έχουν συνδεθεί από την προηγούμενη δεκαετία με ένα έντονο αίσθημα ανασφάλειας.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr