Η Ντίνα Νικολάου μας φτιάχνει τη διάθεση με λαχταριστά μπακλαβαδάκια "σοκολάτα dubai" - Τραγανή υφή... του ονείρου!
Μία αναβαθμισμένη εκδοχή του αγαπημένου γλυκού
Υλικά
250 γρ φύλλο κανταΐφι ΖΥΜΗ ΨΑΧΝΩΝ
350 γρ φυστικόπαστα (Μπορείτε να την αγοράσετε έτοιμη ή να την φτιάξετε μόνοι σας)
1 πακέτο φύλλο κρούστας ΖΥΜΗ ΨΑΧΝΩΝ (500γρ)
60 γρ βούτυρο για την επάλειψη των φύλλων κρούστας
Για το γλάσο
240 γρ κουβερτούρα σοκολάτα
140 γρ βούτυρο
1 κ.σ. σιρόπι γλυκόζης
5 κ.σ. νερό
Για την φυστικόπαστα
200 γρ κελυφωτά φιστίκια ξεφλουδισμένα ανάλατα ωμά
50 γρ ασπρισμένα αμύγδαλα
80 γρ ζάχαρη κρυσταλλική
3 κ.σ. ηλιέλαιο
Ευχαριστούμε θερμά την Ντίνα Νικολάου και το dinanikolaou.gr για την παραχώρηση αυτής της συνταγής
Εκτέλεση
Για την φυστικόπαστα
Βάζουμε τα φιστίκια και τα αμύγδαλα σε ένα ταψάκι και τα στεγνώνουμε σε αερόθερμο φούρνο στους 150 βαθμούς για 15 λεπτά.
Βάζουμε σε ένα μούλτι το μείγμα φιστίκια-αμύγδαλα και τη ζάχαρη. Τα δουλεύουμε μέχρι να τριφτούν ψιλά .
Προσθέτουμε σταδιακά το ηλιέλαιο και συνεχίζουμε να τα δουλεύουμε στο μούλτι μέχρι να φτιάξουμε μια πάστα. Διατηρούμε τη πάστα σε γυάλινο βαζάκι στο ψυγείο για 15 μέρες.
Για τα μπακλαβαδάκια
Απλώνουμε στην επιφάνεια εργασίας ένα φύλλο κρούστας και βουτυρώνουμε με ένα πινέλο.
Σκεπάζουμε το φύλλο κρούστας με ένα δεύτερο φύλλο και βουτυρώνουμε και πάλι.
Κόβουμε τα φύλλα σε τρία ίσα μέρη κατά μήκος της μακριάς πλευράς.
Παίρνουμε τη πρώτη λωρίδα και βάζουμε στην κάτω άκρη της 1 γενναία κουταλιά φυστικόπαστας.
Τυλίγουμε τη λωρίδα ζύμησ με τη φυστικόπστα σε τριγωνικό σχήμα σχηματίζοντας τριγωνάκια.
Τοποθετούμε τα τριγωνάκια σε λαμαρίνα φούρνου και τα αλείφουμε με το λιωμένο βούτυρο.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 25 λεπτά μέχρι να ροδίσουν και να γίνουν τραγανά.
Τα αποσύρουμε απο το φούρνο και τα αφήνουμε να κρυώσουν λίγο.
Για το γλάσο
Λιώνουμε τη σοκολάτα σε μπεν μαρί και προσθέτουμε μέσα το βούτυρο το σιρόπι γλυκόζης και το νερό.
Ανακατεύουμε καλά μέχρι να ομογενοποιηθεί το μίγμα και να γυαλίσει.
Για το σερβίρισμα
Περιχύνουμε τα χλιαρά μπακλαβαδάκια με το ζεστό γλάσο σοκολάτας και πασπαλίζουμε με φυστικόψυχα.
Γαρνίρουμε με γλυκό κουταλιού φυστίκι αν θέλουμε.
Who is who
Οι γαστρονομικές μου ανησυχίες ξεκίνησαν σε πολύ μικρή ηλικία. Γεννημένη στην Ελλάδα, σε μια οικογένεια που η μαγειρική και το καλό φαγητό ήταν βασικά συστατικά της έννοιας καλή ζωή, σύντομα άρχισα να πειραματίζομαι με τα υλικά, τις μυρωδιές, τις αναλογίες. Παρόλο που ξεκίνησα την σταδιοδρομία μου σπουδάζοντας οικονομικά και marketing, στο Παρίσι, σύντομα το πάθος μου για την τέχνη της μαγειρικής και την γαστρονομία με έκανε να αλλάξω ρότα στην ζωή μου, να ακολουθήσω την καρδιά και να κυνηγήσω το όνειρό μου.
Ξεκινώντας τις σπουδές μου στην επαγγελματική μαγειρική τέχνη στις Γαστρονομικές σχολές του Παρισιού «Le Cordon Bleu», «Ritz Escoffier», «Alain Ducasse formation», «Lenotre», ήρθα σε επαφή με τους μεγαλύτερους δασκάλους, που με ενέπνευσαν μεταδίδοντάς μου το πάθος για το καινούριο και την δημιουργία.
Στο Παρίσι με τη Μαρία, δημιουργήσαμε το καμάρι μας το EVI EVANΕκαι υπερασπιζόμαστε με μεράκι και πατριωτική φιλοδοξία την ελληνική κουζίνα. Στην Αθήνα, ξεκίνησα το 2006 μέσα από την καθημερινή στήλη μαγειρικής στο πρωινό πρόγραμμα του ΑΝΤ1 (Πρωινός καφές) τη μαγική τηλεοπτική επικοινωνία με όλους εσάς που λατρεύεται τις κατσαρόλες και αφήνεστε στη μαγεία της γεύσης.
Από το 2009 έως το 2011, στην καθημερινή τηλεοπτική εκπομπή μαγειρικής στο κανάλι Star «Νηστικοί πράκτορες» και συνεχίζοντας το 2012, με την εκπομπή «Στην κουζίνα με την Ντίνα», μοιράστηκα με όλους εσάς μυστικά γαστρονομίας και συμβουλές για το οικογενειακό τραπέζι και την οργάνωση της κουζίνας της νέας νοικοκυράς.
Το 2010 ξεκίνησα στο κανάλι της Γαλλικής τηλεόρασης cuisine TV, την εκπομπή «Ma cuisine grecque» η οποία παρουσίαζε συνταγές και πιάτα απ’ όλη την Ελλάδα. Η εκπομπή λόγω της μεγάλης της επιτυχίας αποτέλεσε μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία προβολής για την Ελληνική κουζίνα και τα Ελληνικά προϊόντα.
Το 2013 ξεκίνησε να παρουσιάζει την εκπομπή Ελλήνων Γεύσεις μέσα από την τηλεόραση του ΣΚΑΪ. Πρόκειται για ένα γαστρονομικό ταξίδι με σκοπό την ανακάλυψη αγαπημένων γεύσεων της χώρας μας, ενώ ταυτόχρονα, μέσα από τον φυσικό χώρο κουζίνας-σπιτιού η Ντίνα Νικολάου προτείνει μοναδικές συνταγές και έξυπνες καθημερινές λύσεις.
To 2020 αναλαμβάνει ως Food Ambassador στο πρόγραμμα "ενέργειες ενημέρωσης και προώθηση με στόχο να επισημανθεί η βιώσιμη πτυχή της παραγωγής ρυζιού στην Ελλάδα και την Ισπανία"
Το 2021 τα Greek International Women Awards (GIWA) της απονείμουν το βραβείο για τη συνεισφορά της στην Κατηγορία Τουρισμός και Φιλοξενία (Hospitality).
Έχει γράψει 8 βιβλία μαγειρικής και πιστεύει ότι η μαγειρική είναι ένα μέσο έκφρασης και επικοινωνίας για τους λαούς και γι’ αυτό συμμετέχει συχνά στα μεγαλύτερα φεστιβάλ γαστρονομίας του κόσμου, όπου προβάλλει με κάθε δυνατό τρόπο την κουζίνα της πατρίδας μας.
Δείτε όλο το «πλούσιο» βιογραφικό της αγαπημένης σεφ Ντίνας Νικολάου στο dinanikolaou.gr
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr