Βασιλική Ντάφλου: Το μυστήριο με την Ελληνίδα πρέσβειρα μετανάστευσης στην Αυστραλία που εξαφανίστηκε - όλο το θρίλερ...
Πριν από ένα χρόνο, ένα σπάνιο φωτογραφικό υλικό από 25.000 φωτογραφίες με θέμα την μετανάστευση των Ευρωπαίων στη χώρα του Νότου, σταχυολογήθηκε και ξεκίνησε να παρουσιάζεται στην ιστοσελίδα των Αυστραλιανών Εθνικών Αρχείων, με τίτλο "Destination: Australia - Sharing our post war migrant stories".
Πριν από ένα χρόνο, ένα σπάνιο φωτογραφικό υλικό από 25.000 φωτογραφίες με θέμα την μετανάστευση των Ευρωπαίων στη χώρα του Νότου, σταχυολογήθηκε και ξεκίνησε να παρουσιάζεται στην ιστοσελίδα των Αυστραλιανών Εθνικών Αρχείων, με τίτλο "Destination: Australia - Sharing our post war migrant stories".
Μία κίνηση που αναδεικνύει τη μεταναστευτική πολιτική της Αυστραλίας η οποία αποτελεί αντικείμενο εθνικού σχεδιασμού πολλών δεκαετιών.
Ανάμεσα στις ιστορίες που παρουσιάζονται και εμπλουτίζονται συνεχώς, ξεχωρίζουν και εκείνες Ελλήνων μεταναστών που βρήκαν στην Αυστραλία τη δική τους Γη της Επαγγελίας, αναφέρει το destinationaustralia.gov.au.
Οι φωτογραφίες καλύπτουν ένα μεγάλο κεφάλαιο της μεταπολεμικής περιόδου, όταν οι οικονομικοί λόγοι, η ανεργία καθώς και η πολιτική αβεβαιότητα, έσπρωξαν χιλιάδες νέους και νέες από κάθε γωνιά της χώρας μας, να εγκατέλειψαν τα χωριά τους, αναζητώντας ένα καλύτερο μέλλον στην άλλη άκρη του κόσμου.
Ο στόχος
Όπως αναφέρει το site του Αρχείου, η διεύθυνση του Project στοχεύει στο ότι, με τη δημοσιοποίηση των φωτογραφιών, θα αναγνωριστούν πρόσωπα από μέλη των οικογενειών και φίλους τους, ώστε να υπάρξει καταγραφή των ονομάτων, της χώρας προέλευσης και άλλων λοιπών στοιχείων.
Επίσης, άτομα που επιθυμούν να εντοπίσουν δικά τους πρόσωπα στις φωτογραφίες, μπορούν να πληκτρολογήσουν το οικογενειακό τους όνομα, το λιμάνι άφιξης, τον μεταναστευτικό ξενώνα που φιλοξενήθηκαν κλπ. Αν δεν καταφέρουν να βρουν μεμονωμένα το άτομο που ψάχνουν, ίσως το εντοπίσουν σε μια ομαδική φωτογραφία.
Τα καράβια της ξενιτιάς
Η Διακυβερνητική Επιτροπή Μετανάστευση εξ Ευρώπης (ΔΕΜΕ), ιδρύθηκε στις Βρυξέλλες το 1951 και το γραφείο της Αθήνας άνοιξε το 1952.
H συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Αυστραλίας διευκόλυνε τη μετανάστευση εκατοντάδων χιλιάδων Ελλήνων στη χώρα.
Και μιλάμε για περίπου 50.000 συμπατριώτες μας που έφτασαν στην Αυστραλία από το 1952 μέχρι το 1968 μέσω της ∆ΕΜΕ, εκ των οποίων περίπου 15.000 πέρασαν από το κέντρο υποδοχής μεταναστών Bonegilla.
Η ελληνική ομογένεια της Αυστραλία άλλωστε είναι η τρίτη μεγαλύτερη της χώρας μετά τις αντίστοιχες της Βρετανίας και της Ιταλίας.
Συνολικά, εκτιμάται ότι η Ελληνική κοινότητα ξεπερνά το αξιοθαύμαστο νούμερο των 370.000 ανθρώπων, σύμφωνα με την απογραφή του 2011 (1,9% του γενικού πληθυσμού της χώρας).
Εξ αυτών 30,9% (110.000) είναι Έλληνες πρώτης γενιάς, 44,8% δεύτερης και 24,3% τρίτης και άνω γενιάς. Το ένα τέταρτο των Ελληνοαυστραλών (26,2%) δήλωσαν και δεύτερη καταγωγή γονέων, εκτός της ελληνικής, που μάλλον αποδίδεται στη δήλωση της αυστραλιανής και άλλης υπηκοότητας, που προέρχεται είτε από μικτό γάμο είτε από τη γέννηση των γονέων εκτός Ελλάδος.
Πάνω από τα μισά άτομα με Ελληνική καταγωγή ζουν στη Μελβούρνη και το αρκετοί άλλοι στο Σίδνεϊ. Η Μελβούρνη ειδικότερα, έχει το μεγαλύτερο ελληνικό πληθυσμό εκτός Ευρώπης και το μεγαλύτερο ελληνικό πληθυσμό στον κόσμο μετά την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη.
Από την Ήπειρο στο Σίδνεϊ
Ιδιαίτερη και περίοπτη θέση στην ιστοσελίδα των Αυστραλιανών Εθνικών Αρχείων έχει η ιστορία της νεαρής τότε Ελληνίδας μετανάστριας, Βασιλικής Ντάφλου, η οποία επιλέχθηκε από τους υπεύθυνους της μετανάστευσης ως κεντρικό πρόσωπο για την καμπάνια της αυστραλιανής κυβέρνησης προκειμένου να προωθήσουν τη μετανάστευση.
Η Βασιλική, ένα "απλό, συνηθισμένο κορίτσι" από την Ήπειρο, όπως την περιέγραψε ο αξιωματικός επιλογής μεταναστών, αποφάσισε να αναζητήσει την τύχη της στη μακρινή Αυστραλία τη δεκαετία του 1960, όταν η χώρα ζητούσε ελεύθερες γυναίκες μετανάστριες να εργαστούν ως οικιακοί βοηθοί.
Η νεαρή Βασιλική φωτογραφήθηκε από τους υπεύθυνους μετανάστευσης, σε στιγμιότυπα από την καθημερινότητά της στo χωριό της, την Δωδώνη Ιωαννίνων, και στη συνέχεια στο σπίτι και την εργασία της στην Αυστραλία, παρουσιάζοντας όλες τις ανέσεις που πρόσφερε η χώρα στη μετανάστρια.
Στη Βασιλική δόθηκε διάστημα δύο ετών για να εργαστεί στη χώρα, ενώ λόγω της συμμετοχής της στην προωθητική καμπάνια για τη μετανάστευση τοποθετήθηκε ως βοηθός σε νοσοκομείο του Σίδνεϊ.
Ωστόσο, όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα των Αυστραλιανών Εθνικών Αρχείων, έκτοτε τα ίχνη της Βασιλικής Ντάφλου χάθηκαν, με τους υπεύθυνους των αρχείων να αναζητούν από τους επισκέπτες της ιστοσελίδας πληροφορίες για τη μετέπειτα ζωή και την τύχη της νεαρής μετανάστριας, όπως και εκατοντάδων χιλιάδων άλλων μεταναστών εκείνης της περιόδου.
Οι φωτογραφίες της Βασιλικής Ντάφλου:
Στην Ήπειρο
Περισσότερες φωτογραφίες από Έλληνες μετανάστες στην Αυστραλία:
Ο ξυλογλύπτης Ιωάννης Φαναριώτης σε ελληνορθόδοξη εκκλησία της Αυστραλίας
Τα αδέρφια Κωνσταντίνος και Μιχάλης Φράγκος που μετανάστευσαν το 1949 μαζί με την οικογένεια τους. Εδώ, σε εργαστήριο χημείας
Ο Πέτρος Λαμπρινός που ήταν chef στο Golden Grill στο Chevron Hilton Hotel του Σίδνεϊ
Ο Βασίλης Μήλης που εργάστηκε στο Heidelberg Press Operator του Σίδνεϊ
Ο Νίκος Αλεξανδρίδης μαζί με την οικογένεια του. Όντας υπάλληλος - φύλακας στο σιδηροδρομικό δίκτυο της χώρας, υπήρξε και ο πρώτος Έλληνας Πρόεδρος της Ένωσης Εργαζομένων στο σιδηρόδρομο της χώρας (Australian Railways Union)
Τα αδέρφια Παναγιώτης και Χαράλαμπος Δράκουλας στην Αδελαΐδα όπου διατηρούσαν δικό τους ελληνικό εστιατόριο
Δύο Έλληνες εργάτες στην καπνοβιομηχανία, ο Πελοπίδας Μπακαγιάννης και ο Θεόδωρος Δουχαγιάννης από τα Ιωάννινα
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr