Η έρευνα που προκαλεί αντιδράσεις: «Οι χορτοφάγοι είναι λιγότερο υγιείς από τους κρεατοφάγους» λένε τώρα οι επιστήμονες

«Οι χορτοφάγοι κινδυνεύουν να νοσήσουν από ασθένειες όπως είναι ο καρκίνος, οι αλλεργίες, οι ψυχικές ασθένειες και κυρίως η κατάθλιψη, έστω και αν προσέχουν την υγεία τους, αθλούνται και δεν καπνίζουν». Αυτά υποστηρίζουν οι επιστήμονες από το ιατρικό πανεπιστήμιο Graz στην Αυστρία, μετά από έρευνα που έκαναν με την συμμετοχή 1320 ατόμων, εκ των οποίων οι 330 χορτοφάγοι, οι 330 κρεατοφάγοι, 300 που έτρωγαν φυσιολογικά, αλλά λιγότερο κρέας και 300 που έτρωγαν φυσιολογικά, αλλά περισσότερο κρέας.

«Οι χορτοφάγοι κινδυνεύουν να νοσήσουν από ασθένειες όπως είναι ο καρκίνος, οι αλλεργίες, οι ψυχικές ασθένειες και κυρίως η κατάθλιψη, έστω και αν προσέχουν την υγεία τους, αθλούνται και δεν καπνίζουν». Αυτά υποστηρίζουν οι επιστήμονες από το ιατρικό πανεπιστήμιο Graz στην Αυστρία, μετά από έρευνα που έκαναν με την συμμετοχή 1320 ατόμων, εκ των οποίων οι 330 χορτοφάγοι, οι 330 κρεατοφάγοι, 300 που έτρωγαν φυσιολογικά, αλλά λιγότερο κρέας και 300 που έτρωγαν φυσιολογικά, αλλά περισσότερο κρέας.



Η μελέτη κατέδειξε ότι οι χορτοφάγοι παρόλο που είχαν χαμηλότερο δείκτη μάζας σώματος ήταν σε χειρότερη κατάσταση από τους υπόλοιπους τόσο από άποψη σωματικής υγείας, αλλά και ψυχολογικά.

Οι συμμετέχοντες που έτρωγαν λιγότερες ποσότητες κρέατος είχαν επίσης προβλήματα υγείας όχι όμως τόσα πολλά όσα οι χορτοφάγοι.

Η Νάταλι Μπάρκετ, από την ομάδα των ερευνητών, δήλωσε στο αυστριακό Τime ότι το συμπέρασμα είναι πως τα άτομα που τρέφονται μόνο με φρούτα και λαχανικά έχουν συνολικά περισσότερες πιθανότητες να νοσήσουν από καρκίνο και αλλεργίες, αλλά και από ψυχολογικά προβλήματα, όπως είναι η κατάθλιψη, ενώ γενικότερα η ποιότητα ζωής τους είναι χαμηλή.

Επικριτές της μελέτης αυτής υποστηρίζουν ότι οι ερευνητές είναι απλά διαφημιστές της βιομηχανίας του κρέατος. Η Νάταλι Μπάρκετ απαντά στους επικριτές ότι η μελέτη τους σίγουρα κατέδειξε πως ορισμένες ασθένειες, όπως το άσθμα και ο καρκίνος, χτυπούν πιο πολύ τους χορτοφάγους, τονίζοντας ότι όσοι στρέφονται εναντίον των αποτελεσμάτων της έρευνας δεν γνωρίζουν τα δεδομένα των επιστημόνων. Η Μπάρκετ, που είναι επιδημιολόγος, τόνισε όμως ότι ακόμα υπάρχει ένα κενό στην συγκεκριμένη έρευνα που αφορά την σχέση μεταξύ αιτίας και αποτελέσματος, δηλαδή χορτοφαγίας και συγκεκριμένων ασθενειών και γι' αυτό η έρευνα θα προχωρήσει περαιτέρω.

protothema.gr

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr