Αυτοί είναι 20 λόγοι για να βάλετε το ποδήλατο στη ζωή σας-Δοκιμάστε και δεν θα χάσετε!

Εσείς πώς πήγατε σήμερα στη δουλειά σας; Η περίοδος που διανύουμε, απαλλαγμένη από το κρύο και τις βροχές του χειμώνα και ακόμη μακριά από τα σαραντάρια του καλοκαιρινού θερμομέτρου, είναι ιδανική για να δώσετε την απάντηση «με το ποδήλατο».

Εσείς πώς πήγατε σήμερα στη δουλειά σας; Η περίοδος που διανύουμε, απαλλαγμένη από το κρύο και τις βροχές του χειμώνα και ακόμη μακριά από τα σαραντάρια του καλοκαιρινού θερμομέτρου, είναι ιδανική για να δώσετε την απάντηση «με το ποδήλατο».

Μάλιστα, η καμπάνια «Bike To Work», που «τρέχει» για τέταρτη χρονιά, μας προτρέπει όλους να μετρήσουμε τις καθημερινές ποδηλατικές διαδρομές μας, σε μια προσπάθεια να προωθηθεί η κουλτούρα του ποδηλάτου ως μεταφορικού μέσου στην Ελλάδα. Το In2life.gr και ο Γιώργος Κόκουβας, πέρα από την ευγενή άμιλλα του ωραίου αυτού «διαγωνισμού», πρόσθεσαν ακόμη 20 δυνατούς λόγους να βάλετε στη ζωή σας το πετάλι. Αν το δοκιμάσετε, δεν θα το μετανιώσετε, καθώς όπως θα διαπιστώσετε, «ψηφίζοντας» ορθοπεταλιές:

*Βοηθάτε την πόλη που ζείτε
 Ένα ποδήλατο παραπάνω στους δρόμους της πόλης σημαίνει ένα αυτοκίνητο λιγότερο, κι αυτό με τη σειρά του σημαίνει μπόλικο καυσαέριο λιγότερο.

*Μετακινείστε πιο «αποτελεσματικά»
Όχι μόνο φτάνετε πιο γρήγορα στον προορισμό σας σε σχέση με την μετακίνηση με τα πόδια - υπολογίζεται πως για την ίδια ποσότητα ενέργειας που σπαταλάτε, διανύετε την τριπλάσια απόσταση – αλλά γλιτώνετε όλη την καθυστέρηση της ΙΧ μετακίνησης – για κάθε ώρα που βρίσκεστε στο αυτοκίνητο στην πρωινή κίνηση μιας μέσης πόλης, την μισή περίπου ώρα την σπαταλάτε ακινητοποιημένοι. *Κοιμάστε καλύτερα Μελέτη του Πανεπιστημίου του Stanford υποστηρίζει πως αν ποδηλατήσετε για 20-30 λεπτά καθημερινά, η ώρα που περιμένετε να σας πάρει ο ύπνος μειώνεται στο μισό και ο ύπνος αυξάνεται κατά μία ώρα, γεγονός που κάνει την ποδηλασία… γιατρικό για τις αϋπνίες.

*Δείχνετε νεότεροι
Το ίδιο Πανεπιστήμιο προχώρησε σε άλλη μία έρευνα, αυτή τη φορά για την ευεργετική επίδραση της ποδηλασίας στην επιδερμίδα μας. Η ποδηλασία αυξάνει την κυκλοφορία του αίματος, ωθεί περισσότερο οξυγόνο και θρεπτικά συστατικά προς τα κύτταρα του δέρματος και απομακρύνει τις τοξίνες. Επιπλέον, δημιουργεί πρόσφορο «έδαφος» για την ρύθμιση της παραγωγής κολλαγόνου, καταπολεμώντας τις ρυτίδες και την γήρανση της επιδερμίδας. Ωστόσο, δεν πρέπει να ξεχνάτε να βάζετε αντηλιακό όταν πρόκειται να ποδηλατήσετε μια ηλιόλουστη ημέρα.

*Ενισχύετε το γαστρεντερικό σας σύστημα
«Η σωματική δραστηριότητα κατά την διάρκεια της ποδηλασίας βοηθά στη μείωση του χρόνου που χρειάζεται η τροφή για να κινηθεί στο παχύ έντερο, ελαττώνοντας την ποσότητα του νερού που απορροφάται», υποστηρίζει μελέτη του Πανεπιστημίου του Μπρίστολ, καταλήγοντας πως κατ’ αυτόν τον τρόπο η καθημερινή… υποχρέωση του εντερικού μας γίνεται παιχνιδάκι.

*Δίνετε ώθηση στον εγκέφαλό σας
Στο 5% υπολογίζεται από τους ειδικούς η βελτίωση της καρδιοαναπνευστικής φόρμας του μέσου ποδηλάτη, κάτι που στη συνέχεια μεταφράστηκε σε 15% βελτίωση επιδόσεων σε νοητικά τεστ. Εν ολίγοις, το πετάλι βοηθά στην δημιουργία νέων εγκεφαλικών κυττάρων στον ιππόκαμπο, την περιοχή του εγκεφάλου μας που είναι υπεύθυνη για τη μνήμη, και που τείνει να εξασθενεί μετά τα 30

Διαβάστε περισσότερα στο In2life.gr
 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ