Η Ελλάδα στη λίστα με τις πιο επικίνδυνες χώρες για να επενδύσει κανείς
Σε τέτοιο βαθμό μάλιστα, που η Ελλάδα να θεωρείται πιο ριψοκίνδυνη χώρα να κάνει κανείς επενδύσεις και να ξεκινήσει μια επιχείρηση, από ό,τι η Συρία.
Μπορεί οι αγορές παγκοσμίως να θεωρούν ότι τα χειρότερα της κρίσης στην Ευρώπη έχουν περάσει, μετά από τρία χρόνια, αλλά οι άνθρωποι που ελέγχουν «τα πορτοφόλια των επιχειρήσεων», δεν πιστεύουν το ίδιο.
Σύμφωνα με την ετήσια έρευνα της εταιρείας BDO σε 1.000 οικονομικούς διευθυντές μεσαίων επιχειρήσεων που σχεδιάζουν να προχωρήσουν σε επενδύσεις στο εξωτερικό, η κρίση κρατικού χρέους στην Ευρώπη παραμένει μία από τις κύριες ανησυχίες.
Σε τέτοιο βαθμό μάλιστα, που η Ελλάδα να θεωρείται πιο ριψοκίνδυνη χώρα να κάνει κανείς επενδύσεις και να ξεκινήσει μια επιχείρηση, από ό,τι η Συρία.
Μόνο το Ιράν και το Ιράκ θεωρούνται «χειρότερες» χώρες για επενδύσεις από ό,τι η Ελλάδα, η οποία προσπαθεί να πείσει τους διεθνείς επενδυτές ότι αξίζει να της δοθούν τα δάνεια διάσωσης ώστε να αποφύγει τη χρεοκοπία και μια ενδεχόμενη έξοδο από το ευρώ.
«Οι οικονομικοί διευθυντές είναι ιδιαίτερα επιφυλακτικοί για τη Νότια Ευρώπη, τμήμα της οποία τώρα θεωρούνται ως εξίσου ριψοκίνδυνα με τις ασταθείς χώρες της Μέσης Ανατολής», δηλώνει ο διευθύνων σύμβουλος της BDO, Martin Van Roekel.
Η Ελλάδα δεν είναι η μόνη χώρα από τις 17 της ευρωζώνης που βρίσκεται στη λίστα με τις 10 πιο επικίνδυνες χώρες για να επενδύσει κανείς. Η Ισπανία βρίσκεται στην έβδομη θέση.
Η απροθυμία των οικονομικών διευθυντών, ιδιαίτερα σε χωρές με γοργά αναπτυσσόμενες οικονομίες όπως η Βραζιλία και η Κίνα, να επενδύσουν στις χρεωμένες χώρες της Ευρώπης, εδράζει στην καρδιά της κρίσης.
Ένα μεγάλο μέρος της ανάκαμψης αυτών των χωρών εξαρτάται από τον ιδιωτικό τομέα, από τον οποίο αναμένουν να καλύψει το επενδυτικό κενό που άφησαν οι περικοπές των κρατικών δαπανών.
Ενώ χώρες όπως η Ελλάδα και η Ισπανία αγωνίζονται να πείσουν τις διεθνείς επιχειρήσεις ότι είναι καλά μέρη να επενδύσει κανείς, άλλες χώρες ευημερούν.
Παρά τις πρόσφατες ενδείξεις για επιβράδυνση, η Κίνα θεωρείται ως η πιο ελκυστική χώρα για ανάπτυξη, ενώ ακολουθούνται από τις Βραζιλία, Ινδία, Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο.
Συνολικά, η έρευνα της BDO αποδεικνύει ότι οι οικονομικοί διευθυντές ανά τον κόσμο θεωρούν ότι είναι πιο δύσκολο να διεξάγουν δραστηριότητες στο εξωτερικό. Εκτός από την αβεβαιότητα για την οικονομική κατάσταση παγκοσμίως, επισημαίνουν την αύξηση του ανταγωνισμού και της εποπτείας.
Ο Van Roekel δηλώνει επίσης «έκπληκτος» από το ότι οι περισσότεροι οικονομικοί διευθυντές δεν έχουν εκφράσει ανησυχίες για τα υψηλά χρέη των χωρών εκτός της Ευρώπης, και κυρίως για την Ιαπωνία και τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Πηγή: capital.gr
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr