Μάθετε ποιες είναι οι φράσεις που πρέπει να λέτε καθημερινά στο παιδί σας!

Η σχέση γονιού και παιδιού είναι μια σχέση μοναδική. Γι’ αυτό και όσα γλυκόλογα λέμε στο παιδί μας δύσκολα τα εκστομίζουμε σε άλλους.

Η σχέση γονιού και παιδιού είναι μια σχέση μοναδική. Γι’ αυτό και όσα γλυκόλογα λέμε στο παιδί μας δύσκολα τα εκστομίζουμε σε άλλους. Παρόλα αυτά υπάρχουν δέκα φράσεις που πρέπει να λέτε καθημερινά στα παιδιά, φράσεις οι οποίες σύμφωνα με τους ειδικούς, κάνουν τη σχέση μαζί τους, ακόμη πιο ξεχωριστή ενώ βοηθούν το παιδί να μεγαλώσει σωστά και να γίνει ένας ολοκληρωμένος ενήλικας.


bigstock_happy_family_relaxing_on_the_s_6558303

Γραφούν οι Σωκράτης Καραμπατέας  Συμβουλευτικός Ψυχολόγος και Μιχάλης  Σκευοφύλακας Εκπαιδευτικός

1. «Ήσουν πάντα ένα συν στη ζωή μου»

Εξηγήστε στο παιδί σας πόσο σημαντική είναι η παρουσία του για σας καθημερινά.

Είναι ό,τι πιο υπέροχο μπορεί ν’ ακούσει. Το να ξέρει ένα παιδί πως είναι ό,τι καλύτερο συνέβη στη ζωή σας, βάζει τα θεμέλια για να μεγαλώσει με όμορφα συναισθήματα για τον εαυτό του.

2. «Είναι καλό να μιλάς»

Όταν ένα παιδί παραπονιέται για κάτι, συνήθως δεν λέει… παραμύθια, αλλά ζητά να μάθει με ποιον τρόπο να χειριστεί μια δυσάρεστη κατάσταση. Αντί, λοιπόν, να του πείτε «σταμάτα να λες παραμύθια», δοκιμάστε το: «έλα να δούμε μαζί τι θα κάνουμε»! Αυτό θα δείξει στο παιδί τις στρατηγικές με τις οποίες θα μπορεί στο μέλλον να αντιμετωπίσει αντίστοιχα προβλήματα, αλλά και θα του δώσει να καταλάβει ότι ενδιαφέρεστε για το τι του συμβαίνει.

3. «Είμαι πολύ περήφανος/η για εσένα. Τα κατάφερες πολύ καλά»

Το να γνωρίζει ένα παιδί πόσο υπερήφανοι είναι οι γονείς του για κάτι που έκανε – απλό ή περισσότερο σύνθετο – του δίνει κίνητρα για να δοκιμάσει περισσότερο τις δυνάμεις του. Έτσι, δεν χρειάζεται να διστάζετε να επαινείτε συχνά το παιδί σας, ακόμη και για τις πιο μικρές κατακτήσεις του.

4. «Είπα όχι»!

Τα παιδιά έχουν ανάγκη τα όρια και την καθοδήγηση. Είναι σημαντικό να συμπεριφέρεστε με σεβασμό στα παιδιά, όμως χρειάζονται και την ωριμότητά σας για να γνωρίσουν τα μονοπάτια της υπεύθυνης συμπεριφοράς. Τα παιδιά που δεν γνωρίζουν περιορισμούς, αισθάνονται ανασφαλή.

Διαβάστε περισσότερα στο infokids.gr

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr