Κυκλάδες: Δείτε τις 15 ωραιότερες γευστικές & παραδοσιακές απολαύσεις, αφορμές για ταξίδια στον εκάστοτε προορισμό!

Οι ντόπιοι λένε πως για να γνωρίσεις έναν τόπο, πρέπει πρώτα να γνωρίσεις τις νοστιμιές του, μιας και δοκιμάζοντας τις γεύσεις του, γνωρίζεις το περιβάλλον, τον πολιτισμό και την οικονομία του

Οι ντόπιοι λένε πως για να γνωρίσεις έναν τόπο, πρέπει πρώτα να γνωρίσεις τις νοστιμιές του, μιας και δοκιμάζοντας τις γεύσεις του, γνωρίζεις το περιβάλλον, τον πολιτισμό και την οικονομία του. Γυρίσαμε τις Κυκλάδες αυτή τη φορά όχι για χάρη κάποιας παραλίας αλλά για να δοκιμάσουμε τις πιο χαρακτηριστικές γεύσεις τους. Απολαύστε τις!
 


Ανάφη: Ζαφορά
Στην Ανάφη ευδοκιμεί αυτοφυώς η ζαφορά (κρόκος). Με τους στήμονες από το άνθος της αρωματίζονται πολλά πιάτα τις τοπικής κουζίνας, κρέατα,  αλλαντικά, ακόμα και ψωμί, πίτες ή κουλούρια. Δοκιμάστε τα ζαφοριστά τυρόψωμα (με αλεύρι, γάλα, μαστίχα, αυγό, σουσάμι και γλυκάνισο) και τα «πιτάρια» σπιτικά μακαρόνια από λεπτό λιαστό φύλλο ζύμης. Το «ανθότυρο», στρογγυλό λευκό μαλακό τυρί από πρόβειο ή κατσικίσιο γάλα, και το «βραστό», σκληρό τυρί από ορό τυρόγαλου και φρέσκο κατσικίσιο γάλα, είναι νοστιμότατα. Οι λάτρεις της κρεοφαγίας απολαμβάνουν εδώ «αιμαθιές» (χοιρινά έντερα γεμιστά με ρύζι αρωματικά βότανα κι αυγολέμονο), «καβουρμά» (ψιλοκομμένο πνευμόνι χοίρου τσιγαριστο με κρεμμύδια και ζαφορά), «τζονάρι» (παστό χοιρινό σβησμένο με κρασί) και «τσιλαρδιά» (γουρουνοκεφαλή βρασμένη με ξύδι και μπαχαρικά). Η Ανάφη παράγει και εξαιρετικό λευκό κρασί με ιδιαίτερα τοπικά γνωρίσματα, που ονομάζεται “στροφυλιάτικο”.
 

 
Σίφνος: Ρεβιθάδα
Το μυστικό της νοστιμιάς για τη διάσημη ρεβιθάδα είναι η «σκεπασταριά», το ντόπιο πήλινο τσουκάλι. Η παράδοση θέλει τον άντρα του σπιτιού να το πηγαίνει από το Σάββατο στο φούρνο του χωριού για να το παραλάβει η οικογένεια το επόμενο πρωί, αμέσως μετά την Κυριακάτικη λειτουργία. Θα γευτείτε ακόμα μαστέλο (αρνάκι ή κατσικάκι στο τσικάλι το οποίο αποτελεί το βασικό πιάτο στο τραπέζι του Πάσχα), ρεβιθοκεφτέδες, αμπελοφάσουλα με σκορδαλιά και καπαροσαλάτα.
 

 
Άνδρος: Φουρτάλια
Όπως και στη γειτονική Τήνο, ήταν το γρήγορο και εύκολο φαγητό των ντόπιων. Η παλιά συνταγή τη θέλει να μαγειρεύεται στο λίπος του χοίρου (γλίνα) όπου βάζουν λουκάνικα, λαρδί, λούζα (παστό χοιρινό), πατάτες που προ-τηγανίζουν στο λιωμένο λίπος, αυγά, τυράκια (λαδοτύρια, χλωροτύρια, κεφαλοτύρι), αλάτι, πιπέρι. Η λούζα της Άνδρου προέρχεται από το μέρος του χοιρινού που ονομάζουμε κόντρα, γι' αυτό λέγεται και «βασιλικιά». Το πιο γνωστό γλυκό στην Ανδρο είναι το αμυγδαλωτό που προσφέρεται σε γάμους και πανηγύρια και φτιάχνεται από ασπρισμένα αλεσμένα αμύγδαλα ή από αμυγδαλόπαστα, μαρέγκα, και μερικές φορές σιμιγδάλι.
 
 
 
Κίμωλος: Λαδένια
Το πιο γνωστό τοπικό έδεσμα είναι η λαδένια: ένα μοναδικό, καθαρά Κιμωλιάτικο προϊόν που φτιάχνεται με ζυμάρι, φρέσκια ντομάτα, κρεμμύδι και ελαιόλαδο. Λαδένια, τυρένια (είδος ανοικτής τυρόπιτας με φύλλο ζύμης ψωμιού), ελένια (ψωμί γεμισμένο με κορωνέϊκες ελιές) και παξιμάδια με σκινόκοκκο θα βρείτε στους φούρνους του νησιού. Στους γάμους κερνούν τους καλεσμένους γλυκά κουλούρια με περίτεχνα σχέδια και παστέλι.



Δείτε περισσότερα στο arttravel.gr

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr