Εκθεση για τον Μαρκήσιο Ντε Σαντ που σοκάρει: Γυμνά, «μπλεγμένα» σε ερωτικά συμπλέγματα κορμιά, χέρια που πιάνουν σάρκα, στόματα που τη ρουφούν και τη δαγκώνουν αχόρταγα!

Κορμιά γυμνά, μπλεγμένα μεταξύ τους σε ερωτικά συμπλέγματα, χέρια που πιάνουν σάρκα, στόματα που τη ρουφούν και τη δαγκώνουν αχόρταγα...

Κορμιά γυμνά, μπλεγμένα μεταξύ τους σε ερωτικά συμπλέγματα, χέρια που πιάνουν σάρκα, στόματα που τη ρουφούν και τη δαγκώνουν αχόρταγα...



Μα για τι πράγμα μιλάμε; Για το προκλητικό, γυμνό βίντεο, το οποίο διαφημίζει την έκθεση που άνοιξε σήμερα τις πύλες της στο Μουσείο Ορσέ στο Παρίσι, μια έκθεση αφιερωμένη στην αμφιλεγόμενη, αιρετική, αντισυμβατική προσωπικότητα του δημιουργού που συνέδεσε το όνομά του με τον σαδισμό. Φυσικά μιλάμε για τον θρυλικό Μαρκήσιο Ντε Σαντ...

Ο τίτλος της έκθεσης, η οποία θα διαρκέσει ως τις 25 Ιανουαρίου, είναι «Επίθεση στον ήλιο» και στόχος της να ρίξει φως στην προσωπικότητα του Ντε Σαντ και στα θέματα που διαπραγματεύτηκε με επιμονή και πάθος σε όλη τη διάρκεια της ζωής του -παρά τη φυλάκιση και τις καταδίκες.

Η έκθεση θέτει ζητήματα επιθυμίας και ακραίας συμπεριφοράς, πόθου και παρέκκλισης, λαγνείας και πόνου, ομορφιάς και ασχήμιας. Το βίντεο που τη συνοδεύει προκάλεσε αντιδράσεις και χαρακτηρίστηκε από κάποια media απλώς προκλητικό, αλλά ταιριαστό στην αμφιλεγόμενη προσωπικότητα του Μαρκήσιου, κι από άλλα καθαρή, ωμή, πορνογραφία.

Οι διοργανωτές της έκθεσης προειδοποιούν: είναι κατάλληλο μόνο για ενήλικους -δείτε το με δική σας ευθύνη. Κάτι ανάλογο ισχύει και για την έκθεση, για την οποία οι διοργανωτές επίσης προειδοποιούν το κοινό, με την επισήμανση: «Ο βίαιος χαρακτήρας ορισμένων έργων και ντοκουμέντων ενδέχεται να σοκάρει κάποιους επισκέπτες». Κι αυτό ακριβώς το σοκ, είναι βέβαια ένας από τους λόγους που η έκθεση αναμένεται να σημειώσει ρεκόρ προσέλευσης.

«Είμαι ακόλαστος, όχι εγκληματίας»

Γεννημένος στις 2 Ιουνίου του 1740 στο Παρίσι από αριστοκρατική οικογένεια, ο Αλφόνσος Φραγκίσκος Μαρκήσιος του Σαντ ήρθε από μικρός σε επαφή με τις τέχνες και το θέατρο. Η πορεία ζωής του περιλαμβάνει όργια με πόρνες, τις οποίες κακοποιούσε, καταδίκες και χρόνια στη φυλακή, απανωτά σκάνδαλα και δίκες και πολυάριθμες ερωμένες όλων των ηλικιών.

Προκλητικός, βλάσφημος, εξερευνητής των ανθρώπινων ορίων κι απολύτως αντισυμβατικός υπερασπίστηκε εμφατικά το έργο του, διευκρινίζοντας: «Ναι, είμαι ένας ακόλαστος, το παραδέχομαι: σκέφτηκα ό,τι μπορεί να σκεφτεί κανείς σχετικά με την ασέλγεια, όμως ούτε τα έκανε όλα, ούτε και θα τα κάνω. Είμαι ακόλαστος, όχι εγκληματίας...».

Για τον Ντε Σαντ η σεξουαλική επιθυμία «... είναι ένα πάθος στο οποίο υπάγονται όλα τα άλλα πάθη, αλλά και στο οποίο όλα ενώνονται». Θεωρούσε τη σκληρότητα αρετή («είναι απλώς η ανθρώπινη ενέργεια που ο πολιτισμός δεν αλλοίωσε ακόμα ολότελα: είναι λοιπόν αρετή, όχι βίτσιο») και πίστευε ότι «μόνο μέσα από τον πόνο φτάνει κανείς στην ηδονή». Οσο για την πραγματική ευτυχία; Οπως είχε γράψει «η πραγματική ευτυχία βρίσκεται στις αισθήσεις και η αρετή δεν ικανοποιεί καμιά από αυτές...».


Πηγή: thetoc

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr