Με αμύγδαλα από το Συκούριο Λάρισας η αγαπημένη σοκολάτα αμυγδάλου ΙΟΝ

Ένα από τη μυστικά της ... μυστικής συνταγής με την οποία κατασκευάζεται η θρυλική σοκολάτας ΙΟΝ είναι τα Θεσσαλικά της αμύγδαλα! Το αποκαλύπτει η ίδια η ΙΟΝ σε ένα αφιέρωμα της εφημερίδας ΤΑ ΝΕΑ στη γλυκιά ιστορία μιας σοκολάτας με την οποία μεγάλωσαν γενιές και γενιές ελλήνων από το 1947 και δώθε.

Ένα από τη μυστικά της ... μυστικής συνταγής με την οποία κατασκευάζεται η θρυλική σοκολάτας ΙΟΝ είναι τα Θεσσαλικά της αμύγδαλα! Το αποκαλύπτει η ίδια η ΙΟΝ σε ένα αφιέρωμα της εφημερίδας ΤΑ ΝΕΑ στη γλυκιά ιστορία μιας σοκολάτας με την οποία μεγάλωσαν γενιές και γενιές ελλήνων από το 1947 και δώθε.

Η ΙΟΝ έχει μια ιδιαίτερη σχέση με το Συκούριο της Λάρισας καθώς τα αμύγδαλα που χρησιμοποιεί προέρχονται από εκεί. Και μιλάμε για τεράστιες ποσότητες καθώς αγοράζει 700 τόνους το χρόνο που αντιστοιχούν στο 1/3 της παραγωγής αμυγδάλων που έχει κάθε χρόνο το Συκούριο.

Στη στήλη της Πέπης Ραγούση «Τα λατρεμένα» μιλάει η... ίδια η σοκολάτα:

«Ελα τώρα που θα σου συστηθώ εγώ! Σιγά μη δεν με ξέρεις. Είμαι η παιδική σου φίλη, η έκπληξη που έκρυβε η γιαγιά σου στην τσάντα της, η γλυκιά σου λαχτάρα την ώρα του διαλείμματος, η αμαρτία σου τώρα που κάνεις μονίμως δίαιτα, η παρηγοριά σου στην ερωτική απογοήτευση, η κινητήριός σου δύναμη όταν έχεις πολλή δουλειά στο γραφείο ή διάβασμα στις εξετάσεις, η γεύση της νοσταλγίας – πολύτιμη όσο και οι μνήμες σου. Μία ζωή έχουμε περάσει μαζί. Είμαι η Αμυγδάλου ΙΟΝ! Τόσο οικεία που η λέξη σοκολάτα περισσεύει...

Πρωτοκυκλοφόρησα το 1947. Σε μια χώρα που, προσπαθώντας να επουλώσει τις πληγές της από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, αναζητούσε την ελπίδα ακόμη και σε μικρές, καθημερινές μπουκιές ευμάρειας και υλικού πολιτισμού. Η πρώτη σοκολάτα γάλακτος με αμύγδαλα, σε μια συσκευασία δεν έχει αλλάξει στο παραμικρό μέχρι σήμερα. Ενα «παλιακό» σκούρο ροζ ως φόντο και το κλαδί της ανθισμένης αμυγδαλιάς ζωγραφισμένο επάνω του, που δεν παραπέμπει μόνο στα αμύγδαλα της σοκολάτας αλλά συμβολίζει, για εκείνη την εποχή, και την προσδοκώμενη «άνοιξη» ως προς το επίπεδο ζωής των ταλαιπωρημένων Ελλήνων.

Ας πάμε όμως λίγο πιο παλιά. Τότε που ιδρύθηκε η μεγάλη μου οικογένεια με έμπνευση το Ίον το εύοσμο. Δηλαδή τον μενεξέ! Ενα φυτό που εδώ και αιώνες χρησιμοποιείται στη μαγειρική και τη ζαχαροπλαστική. Στα τέλη της δεκαετίας του 1920 λοιπόν, μια παρέα φίλων από το Φάληρο με όραμα

και φιλοδοξίες στο επιχειρείν, ψάχνουν να βρουν τι καινούργιο λείπει από την υποτυπώδη ακόμη τότε ελληνική αγορά. Και το βρήκαν εύκολα. Η σοκολάτα γάλακτος! Μεγάλη μόδα σου λέει, γενικά η σοκολάτα που είχε γίνει η διατροφική μανία των Ευρωπαίων. Ηδη από τα τέλη του περασμένου αιώνα, το 1897 συγκεκριμένα, όταν έγινε η πρώτη επίσημη καταγραφή κατανάλωσης σοκολάτας

– η γάλακτος είχε παρασκευασθεί για πρώτη φορά το 1875 – στην Ευρώπη καταβροχθίστηκαν 70 εκατομμύρια κιλά σοκολάτας. Αποφασισμένοι λοιπόν να εξελιχθούν σε σπουδαίους σοκολατοποιούς, ιδρύουν στις 23 Σεπτεμβρίου 1930 την ΙΟΝ ΑΕ και ανοίγουν το εργοστάσιο της οδού Πειραιώς στο Ν. Φάληρο, εκεί όπου είναι μέχρι σήμερα.

Αυτό το εργοστάσιο της σοκολάτας δεν έχει Τσάρλι, όπως η ομώνυμη ταινία του Τιμ Μπάρτον, έχει όμως ανθρώπους αφοσιωμένους σε αυτό που κάνουν. Ο Γιάννης Κωτσιόπουλος, που μπήκε στην εταιρεία τη δεκαετία του 1950, κατόρθωσε να τη διατηρήσει 100% ελληνική και να μετατρέψει το εταιρικό σλόγκαν – «ΙΟΝ - Για Πάντα» – σε προσωπική δέσμευση. Οσον αφορά προσωπικά εμένα, η συνταγή μου είναι μυστική, τα αμύγδαλά μου προέρχονται κυρίως από τη Θεσσαλία και, μεταξύ μας, την ιδανική αναλογία σοκολάτας - αμυγδάλου θα τη βρείτε στη συσκευασία των 70 γραμμαρίων.

Την εξασφαλίζει το πάχος του «τακουνιού», όπως λένε στο εργοστάσιο τα τουβλάκια μου».

Εφ. ΚΟΣΜΟΣ

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ