Θρίλερ στις Βρυξέλλες

Σε εξέλιξη βρίσκεται η μαραθώνια συνεδρίαση του Eurogroup. Μέχρι στιγμής έχει προκύψει διαφωνία του ΔΝΤ και της Ε.Ε. για το μέχρι πότε πρέπει να είναι εξασφαλισμένη η χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας, με τις Βρυξέλλες να θέτουν στο τραπέζι το 2014 και το ΔΝΤ το 2016. Οι υπουργοί Οικονομικών ενημερώνουν τους ηγέτες των κρατών-μελών της ευρωζώνης για τα μέχρι τώρα δεδομένα αλλά και τις νέες προτάσεις που πέφτουν στο τραπέζι. Ενδεικτικό των πυρετωδών διαβουλεύσεων είναι ο γεγονός ότι από την αρχή του Eurogroup οι τεχνοκράτες μπαίνουν και βγαίνουν συνεχώς από την αίθουσα.

Σε εξέλιξη βρίσκεται η μαραθώνια συνεδρίαση του Eurogroup. Μέχρι στιγμής έχει προκύψει διαφωνία του ΔΝΤ και της Ε.Ε. για το μέχρι πότε πρέπει να είναι εξασφαλισμένη η χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας, με τις Βρυξέλλες να θέτουν στο τραπέζι το 2014 και το ΔΝΤ το 2016.


Οι υπουργοί Οικονομικών ενημερώνουν τους ηγέτες των κρατών-μελών της ευρωζώνης για τα μέχρι τώρα δεδομένα αλλά και τις νέες προτάσεις που πέφτουν στο τραπέζι. Ενδεικτικό των πυρετωδών διαβουλεύσεων είναι ο γεγονός ότι από την αρχή του Eurogroup οι τεχνοκράτες μπαίνουν και βγαίνουν συνεχώς από την αίθουσα.

Συνομιλία με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, με θέμα τις εξελίξεις εν όψει του Eurogroup, είχε λίγο πριν τις 22:00 το βράδυ ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, σύμφωνα με πηγές της Ιπποκράτους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι 17 υπουργοί Οικονομικών και η Κριστίν Λαγκάρντ θα βρουν τη «χρυσή τομή» και οι λεπτομέρειες θα καθοριστούν σε νέα σύσκεψη του Eurogroup που πιθανότατα θα γίνει μέσω τηλεδιάσκεψης. Το τακτικό Eurogroup στις 3 Δεκεμβρίου αναμένεται να ανάψει το «πράσινο φως» για την εκταμίευση της δόσης.

Το ίδιο διάστημα το σχέδιο θα περνάει προς ψήφιση από τα ευρωπαϊκά κοινοβούλια.

Οι δηλώσεις Σόϊμπλε

 

Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε προσερχόμενος στη Σύνοδο του Eurogroup ανέφερε πως ελπίζει να υπάρξει μια συνολική λύση, αλλά και ότι «περιμένουμε την έκθεση της Τρόικας». Και πρόσθεσε, ότι είναι αισιόδοξος για τη λύση χωρίς να μπορεί να υποσχεθεί πως αυτή θα δοθεί σήμερα.

Οι δηλώσεις Ρεν

 

Την ανάγκη να λάβει το Eurogroup τις απαραίτητες αποφάσεις για την αποκατάσταση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους υπογράμμισε ο επίτροπος οικονομίας Ολι Ρεν, προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup στις Βρυξέλλες. Παράλληλα, δήλωσε ότι θα πρέπει να υπάρχει ετοιμότητα τα επόμενα χρόνια να ληφθούν περαιτέρω αποφάσεις, εφόσον κριθεί αναγκαίο, για επαρκή βιωσιμότητα του χρέους.

Σύμφωνα με τον κοινοτικό επίτροπο, η Ελλάδα επέδειξε μέγιστη σοβαρότητα στην προώθηση των μεταρρυθμίσεων, τόσο για τη δημοσιονομική σταθεροποίηση όσο και για τις διαρθρωτικές αλλαγές.

Ο Ολι Ρεν επέμεινε ότι με τις αποψινές αποφάσεις θα πρέπει να αρθεί κάθε αβεβαιότητα ώστε να ενισχυθούν οι επενδύσεις και να υπάρξει αύξηση της απασχόλησης.

Οι δηλώσεις Γιούνκερ

Προσερχόμενος στην έδρα του Συμβουλίου της ΕΕ στις Βρυξέλλες, ο Ζ.Κ. Γιούνκερ δήλωσε πως «Η Ελλάδα έχει εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της και πιστεύω πως μόλις ρυθμιστούν κάποιες απομένουσες εκκρεμότητες θα λάβει την επόμενη δόση των δανείων», δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup.

Υποστήριξε επίσης ότι αναμένει -μέσα από αμοιβαίες υποχωρήσεις- να επιτευχθεί μια συμφωνία επί του θέματος της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, για το οποίο, ως γνωστόν, υπάρχει διάσταση απόψεων της Ευρώπης με το ΔΝΤ, αναφορικά με τις χρηματοδοτικές ανάγκες.
Ερωτηθείς, τέλος, αν η Ελλάδα θα λάβει διετή παράταση, ως το 2022, για τη μείωση του χρέους της στο 120% του ΑΕΠ, ανέφερε πως είναι ένα από τα θέματα που θα τεθούν προς συζήτηση στο σημερινό Eurogroup, το οποίο, όπως εκτίμησε, είναι πολύ πιθανόν να καταλήξει σε σημαντικές αποφάσεις.

Μ. Φέκτερ: Αναγκαία μια μικτή λύση για την Ελλάδα

Για την ανάγκη επίτευξης «μικτής λύσης» για την Ελλάδα- καθώς δεν υπάρχει μια ενιαία απάντηση - έκανε λόγο η υπουργός οικονομικών της Αυστρίας Μαρία Φέκτερ, προσερχόμενη στη συνεδρίαση του Γιουρογκρούπ στις Βρυξέλλες. Η Μ. Φέκτερ είπε ότι η ευρωζώνη θα εξετάσει κατά πόσο η Ελλάδα έχει εκπληρώσει όλες τις προαπαιατούμενες δράσεις και τόνισε ότι η Αυστρία τάσσεται κατά της χορήγησης «φρέσκου χρήματος στην Ελλάδα», το οποίο θα ήταν «ιδιαίτερα δύσκολο» να εξηγηθεί στους Αυστριακούς φορολογούμενους.

Τέλος, σημείωσε ότι η Αυστρία υποστηρίζει τη λύση της μείωσης των επιτοκίων δανεισμού για την Ελλάδα, ζήτημα στο οποίο όμως κάποια κράτη μέλη έχουν αντιρρήσεις, όπως είπε.
Πηγή: real.gr

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr