Κάμερον: Δημοψήφισμα ως το 2017 για τη συμμετοχή της Βρετανίας στην Ε.Ε‏

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας είπε ότι το δημοψήφισμα για την παραμονή ή την έξοδο της χώρας από την ΕΕ θα διεξαχθεί κάποια στιγμή στο διάστημα 2015 μέχρι τα τέλη του 2017 με την προϋπόθεση ότι θα κερδίσει τις επόμενες εκλογές.

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας είπε ότι το δημοψήφισμα για την παραμονή ή την έξοδο της χώρας από την ΕΕ θα διεξαχθεί κάποια στιγμή στο διάστημα 2015 μέχρι τα τέλη του 2017 με την προϋπόθεση ότι θα κερδίσει τις επόμενες εκλογές.


"Θα είναι ένα δημοψήφισμα για παραμονή ή έξοδο», είπε ο Κάμερον σε ομιλία του που εκφώνησε στο χρηματιστηριακό κέντρο του Λονδίνου.

Διευκρίνισε, μάλιστα, ότι μία πιθανή έξοδος της Βρετανίας από την ΕΕ «θα ήταν χωρίς επιστροφή».

Ο Βρετανός πρωθυπουργός είπε ότι ο στόχος της ΕΕ για μία στενότερη ένωση δεν συμπίπτει με τους στόχους της χώρας του.

Ο Ντέιβιντ Κάμερον προειδοποίησε επίσης ότι η κρίση χρέους είναι πιθανόν να οδηγήσει σε μία αναμόρφωση που θα καταστήσει «αγνώριστη» την ευρωζώνη.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός δήλωσε ότι δεν επιθυμεί η χώρα του να «σηκώσει τη γέφυρα και να αποσυρθεί από τον κόσμο», αλλά να παραμείνει στην ΕΕ ως «ενεργό και αφοσιωμένο» μέλος της.

Ο ίδιος είπε ότι θέλει η χώρα του να παραμείνει σε μία ανανεωμένη ΕΕ, αλλά ότι η απογοήτευση στη Βρετανία βρίσκεται στο υψηλότερο σημείο της μέχρι σήμερα.

Ο Κάμερον σχολίασε ότι ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την Ευρωπαϊκή Ένωση προέρχεται από «εκείνους που καταγγέλλουν τις νέες ιδέες ως αιρετικές».

Ο Κάμερον με την ομιλία του τερματίζει μια πολύμηνη συζήτηση, σχετικά με την πορεία της Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ανακοινώνοντας το σχέδιό του για το δημοψήφισμα, που θα διεξαχθεί σε άγνωστο χρόνο στο χρονικό διάστημα, από το 2015 έως το 2018.

Σε αποσπάσματα της ομιλίας του, που δημοσιοποιήθηκαν νωρίτερα από το γραφείο του Βρετανού πρωθυπουργού, ο Κάμερον θα πει: «Ήρθε η ώρα για τον βρετανικό λαό να εκφράσει τη γνώμη του. Είναι καιρός να διευθετηθεί αυτό το ευρωπαϊκό ζήτημα στη βρετανική πολιτική σκηνή».

Ο Κάμερον στην ομιλία του δηλώνει ότι το συντηρητικό κόμμα κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας για τις εκλογές του 2015, υπόσχεται να επαναδιαπραγματευτεί την ένταξη της Βρετανίας στην ΕΕ. Ο Κάμερον λέει επίσης, ότι θα προτιμούσε η Βρετανία, η έκτη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο, να παραμείνει εντός των 27 της ΕΕ, καθιστώντας σαφές ότι η ΕΕ πρέπει να μεταρρυθμιστεί ριζικά.

Κατά τον Ντέιβιντ Κάμερον όταν επαναδιαπραγματευτεί τη νέα θέση της χώρας του στην ΕΕ, θα δοθεί μέσω του δημοψηφίσματος, η επιλογή στους πολίτες της Βρετανίας, να απαντήσουν σε μια απλή ερώτηση. Εάν επιθυμούν να παραμείνουν εντός της ΕΕ με τους νέους όρους ή να αποχωρήσουν συνολικά.

Η κρίση χρέους στη ζώνη του ευρώ είναι ένας κύριος λόγος για τον οποίο η Βρετανία πρέπει να επαναξιολογήσει τη σχέση της με την ευρύτερη Ευρωπαϊκή Ένωση. «Η Ευρωπαϊκή Ένωση που προκύπτει από την κρίση της ευρωζώνης πρόκειται να είναι ένα πολύ διαφορετικό σώμα », θα πει ο Κάμερον.

Πάντως παρά την πρόθεση του Βρετανού πρωθυπουργού να διεξάγει δημοψήφισμα για την παρουσία της Βρετανίας στην ΕΕ, είναι αβέβαιο αν το καταφέρει, εφόσον δεν είναι διόλου βεβαία η επανεκλογή του το 2015. Οι αποφάσεις που λαμβάνει για να μειώσει το μεγάλο έλλειμμα του προϋπολογισμού, προκαλεί την υποχώρηση του κόμματος του στις δημοσκοπήσεις και μεγάλη αναστάτωση στο εκλογικό σώμα

Από την άλλη η υπόσχεση του Κάμερον φαίνεται ότι θα ικανοποιήσει μεγάλο μέρος της «εσωκομματικής κοινωνίας».

Η κίνηση αυτή όμως μπορεί να προκαλέσει αναταραχές και σε άλλα κράτη της ΕΕ, όπως η Γαλλία και τη Γερμανία. Ευρωπαίοι αξιωματούχοι έχουν προειδοποιήσει ήδη τον Κάμερον, ενώ η ομιλία του στο Λονδίνο, είναι επίσης πιθανό να απογοητεύσει τις Ηνωμένες Πολιτείες στενό σύμμαχο, των βρετανών. Η Ουάσιγκτον έχει εκφράσει την επιθυμία η Βρετανία να παραμείνει στο εσωτερικό της ΕΕ, με «ισχυρή φωνή».

Πηγή: ΑΜΠΕ

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ