Επιτέλους τα Spreads κάτω από τα 900 bp, αλλά δεν πρέπει να παίρνουμε... αέρα!

Με ιδιαίτερη ευχαρίστηση αλλά και σχετική αμηχανία, οι άνθρωποι της αγοράς ομολόγων και ο ΟΔΔΗΧ παρακολουθούν τα spreads των ελληνικών ομολόγων να κινούνται με σκαμπανεβάσματα κάτω από τα 900 bp. Χθες οι αγορές είδαν τα ελληνικά spreads να τείνουν κάποια στιγμή προς τα 800 bp και έτριβαν τα μάτια τους.

Με ιδιαίτερη ευχαρίστηση αλλά και σχετική αμηχανία, οι άνθρωποι της αγοράς ομολόγων και ο ΟΔΔΗΧ παρακολουθούν τα spreads των ελληνικών ομολόγων να κινούνται με σκαμπανεβάσματα κάτω από τα 900 bp. Χθες οι αγορές είδαν τα ελληνικά spreads να τείνουν κάποια στιγμή προς τα 800 bp και έτριβαν τα μάτια τους.



Δεν είναι λίγοι εκείνοι που μπροστά στις εξελίξεις αυτές ήδη ονειρεύονται ότι έχει ξαφνικά πλησιάσει πολύ η ημέρα επιστροφής της Ελλάδας στις αγορές. Οι προσδοκίες αυτές στην καλύτερη περίπτωση είναι τουλάχιστον... υπερβολικές. Τα spreads έχουν πραγματικά μπει σε μία σταθερή αλλά εξαιρετικά εύθραυστη “τάση” διολίσθησης προς χαμηλότερα επίπεδα, αλλά θα παραμείνουν τουλάχιστον για τον ορατό ορίζοντα εκτός ορίων επιστροφής στις αγορές.
 
Αυτή είναι η εκτίμηση/ βεβαιότητα των αναλυτών της ΤτΕ και της ΕΚΤ.
 
Παρόλα αυτά η μείωση των spreads απαιτεί μία ερμηνεία.
 
Και αυτή δεν είναι άλλη από το ότι οι αγορές στηρίζονται σε δύο βασικά στοιχεία: την απομάκρυνση του κινδύνου εξοστρακισμού της Ελλάδας από το ευρώ και την εξαιρετικά ρηχή αγορά των διαθέσιμων ελληνικών ομολόγων.
 
Όπως επισήμανε το Capital.gr και το “Κεφάλαιο,” η τελευταία Έκθεση του ΔΝΤ και ειδικά το τελευταίο τρισέλιδο της Έκθεσης αναφέρουν ξεκάθαρα ότι το ΔΝΤ αποδέχθηκε πως το ελληνικό χρέος μπορεί να είναι βιώσιμο όχι γιατί θεωρεί επαρκή όλα όσα έχουν γίνει μέχρι σήμερα (δεν ικανοποιούνται καν τα σχετικά κριτήρια) αλλά γιατί οι χώρες της Ευρωζώνης έχουν δεσμευθεί και σε νέες παρεμβάσεις αν αυτό χρειασθεί στο άμεσο μέλλον! Την επισήμανση αυτή άλλωστε -προφανώς για να μη υπάρξουν παρεξηγήσεις- την επανέλαβε και ο κ. Τόμσεν σε συνέντευξή του. Αλλά βέβαια κανείς αυτή την στιγμή δεν έχει λόγους να “σηκώνει” αυτό το θέμα στην Ευρωζώνη...
 
Ο δεύτερος λόγος έχει να κάνει με το γεγονός ότι τα διαθέσιμα στην αγορά ομόλογα  είναι μόλις 30 δισ. ευρώ. Ποσό αστείο για κρατικό χρέος.
 
Τα υπόλοιπα είτε είναι στα χαρτοφυλάκια της ΕΚΤ είτε των Κεντρικών Τραπεζών, αφού το υπόλοιπο χρέος είναι πλέον διακρατικό και έτσι μη διαπραγματεύσιμο στις αγορές.
 
Η κατάσταση αυτή επιτρέπει αφενός να ενισχύεται η βεβαιότητα ότι η τιμή των ελληνικών ομολόγων θα συνεχίσει να αυξάνεται και αφετέρου με πολύ μικρές σχετικά συναλλαγές να πολλαπλασιάζεται η τάση αυτή…
 
Βέβαια τις τελευταίες ημέρες τόσο στην Κομισιόν όσο και στην ΕΚΤ αρχίζουν να βλέπουν με πιο σίγουρο μάτι το ενδεχόμενο να μπει μπροστά η διαδικασία μικρών δοκιμαστικών εκδόσεων ομολογιακών δανείων στην Ιρλανδία και την Πορτογαλία. Κάπου στα τέλη του έτους και με την προϋπόθεση ότι η τάση βελτίωσης στις ευρωπαϊκές αγορές ομολόγων θα συνεχισθεί. Το θέμα συζητήθηκε στα σοβαρά την Δευτέρα στο Eurogroup και φαίνεται ότι “τόσο η ΕΚΤ όσο και η Κομισιόν θα εργασθούν για να είναι έτοιμη η προσπάθεια αυτή μέχρι το δεύτερο εξάμηνο του 2013” όπως ανέφερε αρμόδιο κοινοτικό στέλεχος στο Capital.gr.
 
“Αλλά αυτό δεν θα αφορά την Ελλάδα”. Η διευκρίνιση αυτή ήρθε από μόνη της και χωρίς να την ζητήσουμε...
 
Αυτό όμως που μπορούμε να υποθέσουμε εμείς είναι ότι αν “η ΕΚΤ και η Κομισιόν εργάζονται” για να διασφαλισθεί η πρόσβαση της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας στις αγορές στα τέλη του 2013, είναι μάλλον βέβαιο ότι θα κάνουν επίσης ότι χρειάζεται για να αποφύγουν δυσάρεστες “ενοχλήσεις” από εξελίξεις στο τρίτο μέλος της παρέας που λέγεται Ελλάδα...
 
Αντίθετα θα ήταν εξαιρετικά ενισχυτικό για τις προσπάθειες τους αν τα spreads  των... σπάνιων ελληνικών ομολόγων συνέχιζαν την καθοδική τους πορεία.

Πηγή: Capital.gr


Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ