Λαχταριστοί λαχανοντολμάδες με συνταγή της Αργυρώς - τους έφτιαξα χτες με μπόλικο λεμονάκι και καροτάκι
Δείτε την συνταγή ενός από τα νοστιμότερα πιάτα της Ελληνικής κουζίνας!
Mερίδες 6
Χρόνος Προετοιμασίας 30 λεπτά
Χρόνος Μαγειρέματος 45 λεπτά
Υλικά
* 1 λάχανο αφράτο και ελαφρύ
Για τη γέμιση:
* 500 γραμμ. κιμά ανάμικτο (αρνί και χοιρινό ή μοσχάρι και χοιρινό)
* 2 ξερά κρεμμύδια τριμμένα
* 2 - 3 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
* 2 καρότα τριμμένα
* 1/2 ματσάκι άνηθο
* 1/2 ματσάκι μαϊντανό
* 1 φλ. τσαγιού ρύζι για γεμιστά
* 1/2 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
* 1/2 φλ. τσαγιού νερό
* αλάτι
* φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για το αυγολέμονο:
* 2 κρόκους αυγών
* 2 λεμόνια
Εκτέλεση
1. Αφαιρούμε το κοτσάνι του λάχανου, αφού πρώτα το χαράξουμε με μαχαίρι. Στη συνέχεια, το βυθίζουμε με την τρύπα προς τα κάτω σε μια κατσαρόλα με νερό που βράζει. Το βράζουμε για 10-15΄ να μαλακώσει ελαφρά.
2. Ανακατεύουμε καλά τα υλικά της γέμισης και ζυμώνουμε έως ότου ασπρίσει ο κιμάς. Βγάζουμε ένα ένα λαχανόφυλλο και αφαιρούμε τα χοντρά νεύρα. Βάζουμε μέσα μια κουταλιά της σούπας γέμιση και τυλίγουμε τον ντολμά.
3. Στρώνουμε στη βάση μιας πλασοτέ κατσαρόλας λαχανόφυλλα και φέτες κρεμμυδιού. Τοποθετούμε επάνω τούς ντολμάδες στη σειρά τον έναν κοντά στον άλλον και σκεπάζουμε με πιάτο για να μην ξετυλιχτούν.
4. Περιχύνουμε τους ντολμάδες με ζωμό ή με νερό, ίσα που να τους σκεπάζει, προσθέτουμε το 1/3 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο και αλατοπιπερώνουμε. Αν έχουμε κοτσάνια άνηθου και μαϊντανού, τα δένουμε με σπάγκο και τα ρίχνουμε κι αυτά στην κατσαρόλα για να αρωματίσουμε το φαγητό. Βάζουμε το καπάκι και σιγοβράζουμε για 40-45΄.
5. Χτυπάμε 2 κρόκους με το χυμό 2 λεμονιών και παίρνοντας λίγο ζωμό αραιώνουμε το αυγολέμονο. Περιχύνουμε το φαγητό και ανακινούμε από τα χερούλια να πάει παντού. Για πιο παχύρρευστη σάλτσα, προσθέτουμε στο αυγολέμονο μία κουταλιά σούπας κορν φλάουρ.
Η συνταγή παρουσιάστηκε και στην εκπομπή "ΠρωινόΑΝΤ1" στις 10/1/2012.
Πηγή: argiro.gr
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr