Ποια είναι η 47χρονη Αλέκα της Γροιλανδίας που στέφεται η πρώτη γυναίκα Πρωθυπουργός της Αρκτικής; (φωτό)

Την πρώτη της γυναίκα πρωθυπουργό θα αποκτήσει σύντομα η Γροιλανδία. Το σοσιαλδημοκρατικό κόμμα Σιουμούτ της 47χρονης Αλέκα Χάμοντ κέρδισε ένα 42,8% των ψήφων και 14 έδρες στο 31μελές Κοινοβούλιο, εκτοπίζοντας το αριστερό κόμμα Ινουίτ Ατακατίτζιτ που κυβερνούσε την τελευταία τετραετία υπό τον Κουούπικ Κλάιστ.

Την πρώτη της γυναίκα πρωθυπουργό θα αποκτήσει σύντομα η Γροιλανδία. Το σοσιαλδημοκρατικό κόμμα Σιουμούτ της 47χρονης Αλέκα Χάμοντ κέρδισε ένα 42,8% των ψήφων και 14 έδρες στο 31μελές Κοινοβούλιο, εκτοπίζοντας το αριστερό κόμμα Ινουίτ Ατακατίτζιτ που κυβερνούσε την τελευταία τετραετία υπό τον Κουούπικ Κλάιστ, όπως αναφέρουν τα ΝΕΑ.



Η Χάμοντ χρειάζεται δύο ακόμα έδρες για την πλειοψηφία, δήλωσε ανοιχτή σε συμμαχίες. Αλλά η άνοδος μιας γυναίκας σε αυτή την αυτόνομη περιοχή της Δανίας, έστω και αν έχει ενδιαφέρουσα ιστορία – ο πατέρας της σκοτώθηκε όταν ήταν μικρή πέφτοντας μέσα σε μια τρύπα στον πάγο ενόσω κυνηγούσε, η οικογένειά της επιχείρησε να την παντρέψει με κυνηγό, εκείνη αρνήθηκε –, δεν θα απασχολούσε ιδιαίτερα τον υπόλοιπο κόσμο αν δεν εμπλεκόταν στην εξίσωση ένας τεράστιος ορυκτός πλούτος που κάνει Κίνα, ΕΕ και ΗΠΑ να κονταροχτυπιούνται για μια θέση στον γροιλανδικό «ήλιο». 



Με την τήξη των πάγων, λόγω υπερθέρμανσης του πλανήτη, και τις νέες ναυτιλιακές οδούς που ανοίγουν στην Αρκτική, αυτή η χώρα των 57.000 κατοίκων, η λιγότερο πυκνοκατοικημένη του πλανήτη, συγκεντρώνει παγκόσμιο γεωπολιτικό ενδιαφέρον. Οι πάγοι που υποχωρούν αποκαλύπτουν τεράστια αποθέματα σιδηρομεταλλευμάτων, σπάνιων γαιών και υδρογονανθράκων· η Γροιλανδία, βέβαια, δεν έχει ακόμα ξεκινήσει ούτε ένα σχέδιο εξόρυξης· και η παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου απέχει τουλάχιστον μια δεκαετία. Οπως λέει όμως ο Ντάμιεν Ντεζόρζ, ιδρυτής του Φόρουμ Αρκτικής Πολιτικής και Οικονομίας, «η Γροιλανδία είναι μια μακροπρόθεσμη στρατηγική. Οπως η Αρκτική, δεν είναι μια 10ετής μόδα που θα περάσει. Δεν μπορείς να διακινδυνεύσεις να μη βρίσκεσαι εκεί».



O Κουούπικ Κλάιστ είχε εφαρμόσει μια πολιτική «μηδενικής ανοχής», κληρονομημένη από τη Δανία, όσον αφορά την εξόρυξη και την πώληση ραδιενεργών υλικών, συμπεριλαμβανομένου του ουρανίου. Ακόμα και από την εξόρυξη σπάνιων γαιών, όμως, παράγεται ως παραπροϊόν ουράνιο. Παράλληλα, τον περασμένο Δεκέμβριο, πέρασε από το Κοινοβούλιο έναν νόμο που επιτρέπει την εισαγωγή φτηνού εργατικού δυναμικού, από χώρες όπως η Κίνα, για μεγάλα πρότζεκτ εξόρυξης. Η Χάμοντ έχει υποσχεθεί να αναθεωρήσει αυτόν τον νόμο, για τον οποίο τιμώρησαν στην κάλπη τον Κλάιστ πολλοί αυτόχθονες Ινουίτ, φοβούμενοι τόσο την κινεζική επιρροή όσο και τις επιπτώσεις στο περιβάλλον. 
Η Χάμοντ θέλει μεγαλύτερη φορολόγηση στις ξένες εταιρείες, όμως δέχεται την εξόρυξη ουρανίου – αρκεί το μετάλλευμα να περιέχει το πολύ 0,1% οξείδιο ουρανίου.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr