Αρχίζω το μαγείρεμα της Σαρακοστής: γίγαντες μούρλια με σπανάκι και ντομάτα αλλά και αβοκάντο με καβούρι για πιο στυλ στο τραπέζι σας! Δυο εξαιρετικά πιάτα!
Γίγαντες με σπανάκι και ντομάτα και αβοκάντο με καβούρι, δυο συνταγές με στυλ για το σαρακοστιανό τραπέζι!
Γίγαντες με σπανάκι και ντομάτα
Προετοιμασία: 30 λεπτά
Αναμονή: 1 νύχτα
Ψήσιμο: 1 ώρα και 30 λεπτά
Μερίδες: 6
Δυσκολία: εύκολο
Υλικά
γίγαντες: 500 γρ.
ελαιόλαδο: 1 φλιτζάνι του τσαγιού
ντομάτες: 5 ώριμες
κρεμμύδι ξερό: 1 ψιλοκομμένο
σπανάκι: τρυφερό, καθαρισμένο και πλυμένο
σκόρδο: 2 σκελίδες, ψιλοκομμένες
μαΐντανός: 3-4 κουταλιές της σούπας
σέλινο: 1 κλωνάρι ψιλοκομμένο
αλάτι: λίγο
πιπέρι: φρεσκοτριμμένο
ζάχαρη: λίγη
Εκτέλεση
Από την προηγούμενη μέρα μουσκεύετε σε νερό τους γίγαντες. Την επομένη τους στραγγίζετε και τους βράζετε σε καθαρό νερό μέχρι να μαλακώσουν. Ζεματίζετε το σπανάκι 2’-3’, το στραγγίζετε και το χοντροκόβετε.
Ζεσταίνετε τα 2/3 από το λάδι και σοτάρετε το κρεμμύδι και το σκόρδο 4’-5’. Προσθέτετε τις ντομάτες ξεφλουδισμένες χωρίς σπόρους και χοντροκομμένες, το αλατοπίπερο και τη ζάχαρη. Βράζετε τη σάλτσα 20’. Κατόπιν ρίχνετε τους γίγαντες και τα μυρωδικά (μαϊντανό και σέλινο) και αφήνετε να πάρουν δύο βράσεις.
Σε άλλη κατσαρόλα ζεσταίνετε το υπόλοιπο λάδι και σοτάρετε το σπανάκι 4’-5’. Μεταφέρετε σε πήλινο σκεύος τους γίγαντες και το σπανάκι. Αλατοπιπερώνετε, ρίχνετε λίγο ζεστό νερό και ανακατεύετε απαλά. Ψήνετε το φαγητό 50’ στους 170ο C, μέχρι να χυλώσουν ελαφρά οι γίγαντες.
Καβουροσαλάτα με αβοκάντο
Προετοιμασία: 30 λεπτά
Μαγείρεμα: 6 - 7 λεπτά
Μερίδες: 4
Δυσκολία: πολύ εύκολο
Υλικά
ψίχα καβούρι: 500γρ., πολύ καλής ποιότητας
αβοκάντο: 160 γρ., κομμένο σε μικρά ζαράκια
ντομάτα φρέσκια: 160 γρ. χωρίς φλούδα και σπόρους, κομμένη σε ζαράκια
ελαιόλαδο: 70ml αρωματισμένο με βανίλια
χυμός λεμονιού: 30ml φρεσκοστυμμένος
αλάτι: 1/2 κουταλάκι του γλυκού
πιπέρι: 1/4 κουταλάκι του γλυκού
Για τη γαρνιτούρα
πράσο: 1 μεγάλο, καθαρισμένο
αλεύρι: για το πανάρισμα
ξίδι λευκό: 40ml
ελαιόλαδο: για το τηγάνισμα
Εκτέλεση
Ετοιμάζετε πρώτα τη γαρνιτούρα ως εξής: Κόβετε το πράσο σε πολύ λεπτές λωρίδες και τις ραντίζετε με το ξίδι. Το ανακατεύετε απαλά και το ρίχνετε στο αλεύρι. Το βάζετε σε ένα σουρωτήρι και το κοσκινίζετε για να φύγει το περιττό αλεύρι. Σε ένα τηγάνι ζεσταίνετε αρκετό ελαιόλαδο, ρίχνετε το πράσο και το τηγανίζετε σε χαμηλή φωτιά μέχρι να πάρει χρυσοκίτρινο χρώμα. Στραγγίζετε το πράσο σε απορροφητικό χαρτί.
Ετοιμάζετε τη σαλάτα (βάζοντας σε ένα μπολ το καβούρι μαζί με το αβοκάντο, το λεμόνι, αλάτι, πιπέρι, ντομάτα, ελαιόλαδο) και ανακατεύετε καλά. Μοιράζετε τη σαλάτα σε 4 τσέρκια και τη βάζετε σε 4 πιάτα. Ραντίζετε με μερικές σταγόνες ελαιόλαδο βανίλιας και από πάνω γαρνίρετε με το τηγανητό πράσο.
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr