Το ακούσαμε κι αυτό: Πάνω από 300 εκατ. εκτρώσεις στην Κίνα τα τελευταία σαράντα χρόνια

Περίπου 330 εκατ. εκτρώσεις έχουν πραγματοποιηθεί στην Κίνα κατά το διάστημα μεταξύ του 1971 και του 2010, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που δημοσίευσε το υπουργείο Υγείας κι ενώ η πολιτική για τον περιορισμό των γεννήσεων έχει αρχίσει να αμφισβητείται ολοένα και περισσότερο.

Περίπου 330 εκατ. εκτρώσεις έχουν πραγματοποιηθεί στην Κίνα κατά το διάστημα μεταξύ του 1971 και του 2010, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που δημοσίευσε το υπουργείο Υγείας κι ενώ η πολιτική για τον περιορισμό των γεννήσεων έχει αρχίσει να αμφισβητείται ολοένα και περισσότερο.



Το υπουργείο έδωσε τον Ιανουάριο στη δημοσιότητα λεπτομερή στοιχεία για τις στειρώσεις και τις εκτρώσεις, πριν την ανακοίνωση της συγχώνευσης της Εθνικής Επιτροπής Πληθυσμού με την αντίστοιχη του Οικογενειακού Προγραμματισμού την περασμένη εβδομάδα, όπως αναφέρει το ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ.

Ορισμένοι αναλυτές διαβλέπουν στη δημιουργία του νέου αυτού οργάνου την απαρχή της χαλάρωσης της πολιτικής για τον περιορισμό των γεννήσεων, όμως στη διάρκεια της εβδομάδας Κινέζοι αξιωματούχοι είχαν εκφράσει αντίθετες απόψεις.

«Ο οικογενειακός προγραμματισμός πρόκειται να ενισχυθεί κι όχι να εξασθενίσει», δήλωσε σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα ο Ουάνγκ Φενγκ, αναπληρωτής διευθυντής του Γραφείου Μεταρρύθμισης του Δημοσίου Τομέα, ενώ ο ΓΓ της κυβέρνησης Μα Κάι επεσήμανε πως «μετά τις μεταρρυθμίσεις, η Κίνα πρόκειται να συνεχίσει την πολιτική της για τον οικογενειακόλ προγραμματισμό».

Ο περιορισμός των γεννήσεων για όλους ανεξαιρέτως τους κατοίκους και η πολιτική του μονογενούς παιδιού, που ισχύουν από τη δεκαετία του 1980, έχουν επιτρέψει στο Πεκίνο να αποφύγει επιπλέον 400 εκατ. γεννήσεις στην πολυπληθέστερη χώρα του κόσμου, η οποία στα τέλη του παρελθόντος έτους αριθμούσε 1,34 δισεκ.

κατοίκους.΄ Εντούτοις, οι εκτρώσεις έχουν οδηγήσει στην επιλεκτική απόρριψη των θηλυκών εμβρύων, δημιουργώντας έτσι ένα σημαντικό έλλειμμα δεκάδων εκατ. στον γυναικείο πληθυσμό της χώρας.

Ο αριθμός των εκτρώσεων κορυφώθηκε στη δεκαετία μεταξύ 1982 -1992 με πάνω από 10 εκατ. αμβλώσεις τον χρόνο, με απώτατο σημείο τα έτη 1983 και 1991 με 14 εκατ. εκτρώσεις, επεσήμανε το υπουργείο.

Το μέτρο του περιορισμού των γεννήσεων έχει προκαλέσει επίσης αύξηση στον αριθμό των εξαναγκασμένων αμβλώσεων, που τυπικά είναι απαγορευμένες, ωστόσο η πρακτική αυτή εξασκείται απρόσκοπτα σε πολλές περιοχές.

Τον περασμένο Ιούνιο δε, η περίπτωση μίας γυναίκας η οποία εξαναγκάσθηκε να υποβληθεί σε έκτρωση ενώ βρισκόταν στον έβδομο μήνα της κύησης δημιούργησε μέγα σκάνδαλο και ανάγκασε τις τοπικές αρχές να ζητήσουν δημοσία συγγνώμη.

Μεσοπρόθεσμα η Κίνα θα χρειασθεί να αναθεωρήσει την πολιτική του ελέγχου των γεννήσεων εξαιτίας της ραγδαίας γήρανσης του πληθυσμού και της μείωσης του ενεργού πληθυσμού της, επισημαίνουν ειδικοί στις δημογραφικές μελέτες και αναλυτές.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr