Ν. Μωραϊτάκης και Σπ. Μαγιάτης... ακτινογραφούν την ελληνική startup επιχειρηματικότητα - Μία συνέντευξη - must για όσους θέλουν να ονειρεύονται σε αυτή τη χώρα!
Η δημιουργία της Workable αποτελεί ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα για το πώς η ανάπτυξη μεγάλων ελληνικών εταιρειών στον τομέα της τεχνολογίας (εν προκειμένω της Upstream), οι οποίες επεκτείνονται παγκοσμίως και "κατακτούν" τις διεθνείς αγορές, μπορεί να λειτουργήσει πολλαπλασιαστικά στο ελληνικό tech startup επιχειρηματικό "οικοσύστημα".
Η δημιουργία της Workable αποτελεί ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα για το πώς η ανάπτυξη μεγάλων ελληνικών εταιρειών στον τομέα της τεχνολογίας (εν προκειμένω της Upstream), οι οποίες επεκτείνονται παγκοσμίως και "κατακτούν" τις διεθνείς αγορές, μπορεί να λειτουργήσει πολλαπλασιαστικά στο ελληνικό tech startup επιχειρηματικό "οικοσύστημα".
Toυ Δημήτρη Πόγκα, Emea.gr
Η Workable ιδρύθηκε το καλοκαίρι του 2012 από τους Νίκο Μωραϊτάκη (διευθύνων σύμβουλος) και Σπύρο Μαγιάτη (επικεφαλής τεχνολογίας), δύο από τα πρώτα στελέχη της Upstream, οι ιδρυτές της οποίας, Άλεξ Βρατσκίδης και Μάρκος Βερέμης, όταν άκουσαν τα σχέδια των δύο να αποχωρήσουν για να αναπτύξουν το δικό τους λογισμικό και να δημιουργήσουν μία δική τους εταιρεία τους βοήθησαν χρηματοδοτώντας τους με 100.000 ευρώ και παρέχοντάς τους "στέγη" στα κεντρικά γραφεία της Upstream στον Γέρακα.
"Πρόκειται για ένα ενδιαφέρον κομμάτι της ιστορίας του Workable. Είναι κάπως ασυνήθιστο στην Ελλάδα ένας επιχειρηματίας να βοηθά να φτιαχθούν άλλες εταιρείες μέσα από τα 'σπλάχνα' της δικής του εταιρείας. Δεν είναι κάτι συνηθισμένο. Το είδαν ως μία ευκαιρία να κάνουν μία 'αγγελική' επένδυση σε μία startup εταιρεία", τονίζει ο Νίκος Μωραϊτάκης. "Παρότι το λογισμικό δεν ήταν μία δική τους ιδέα ή ένα δικό τους spin-off, αλλά μία δική μας πρωτοβουλία την δέχθηκαν πολύ θετικά", συμπληρώνει ο Σπύρος Μαγιάτης.
Τι ήταν, όμως, αυτό που τους οδήγησε, να αφήσουν τη "σιγουριά" της Upstream για να "βουτήξουν" στα "κρύα νερά" της δικής τους επιχειρηματικής δραστηριοποίησης; "Η Upstream είναι ένα εξαιρετικό μέρος για να δουλέψει κανείς. Η καριέρα μας εκεί ήταν ευχάριστη και αποδοτική. Είχαμε την ευκαιρία να βρεθούμε σε μία εταιρεία που έκανε αυτό που πολλοί πιστεύουν ότι είναι φοβερά δύσκολο να κάνεις ή αδύνατο στην Ελλάδα, δηλαδή να φτιάξει κάτι που θα το εξάγει, θα το πουλήσει σε όλο τον κόσμο, να χτίσει μία εταιρεία που μεγαλώνει, που γίνεται μία πραγματική πολυεθνική από την Ελλάδα, και αρχίζεις να πιστεύεις ότι αυτό γίνεται, ότι είναι κάτι πολύ πραγματικό", αναφέρει ο Ν. Μωραϊτάκης, ενώ ο Σπ. Μαγιάτης προσθέτει:
"Από την άλλη σε εμπνέει κιόλας να το κάνεις, όταν βλέπεις πόσο συναρπαστικό είναι αυτό το 'ταξίδι' να ξεκινά μία εταιρεία 20 ατόμων και να γίνεται μία εταιρεία 200 ατόμων που κάνει πιο σύνθετα και ενδιαφέροντα πράγματα, οι άνθρωποι που είναι μέσα σε αυτήν εξελίσσονται, βλέπεις τι μπορεί να προσφέρει μία τέτοια διαδικασία και σε εσένα και στους άλλους που είναι γύρω σου. Οπότε σε εμπνέει να το δοκιμάσεις και εσύ. Νομίζω ότι είναι το φυσικό επόμενο βήμα".
Ανάλογες εργασιακές εμπειρίες μπορεί να λειτουργήσουν καταλυτικά για την ανάπτυξη του startup "οικοσυστήματος", τονίζουν και οι δύο, με τον Ν. Μωραϊτάκη να αναφέρει χαρακτηριστικά: "Βλέπουμε από τη δική μας εμπειρία ότι εταιρείες σαν την Upstream το καλό που προσφέρουν δεν είναι μόνο τα έσοδα ή οι θέσεις εργασίας που δημιουργούν, αλλά ότι κατά κάποιον τρόπο εκπαιδεύουν ένα 'οικοσύστημα' ανθρώπων, οι οποίοι είναι σε θέση να κάνουν κάτι τέτοιο. Τίποτα δεν εγγυημένο αλλά έχουν λίγο καλύτερες πιθανότητες. Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που έχουν οι νέες εταιρείες νομίζω ότι είναι να καταφέρουν να 'χτίσουν' την εταιρεία που πραγματικά μπορεί να γίνει μεγάλη γύρω από ένα καλό προϊόν. Εμείς ζήσαμε όλα αυτά τα στάδια στην Upstream και δεν είναι καθόλου εύκολο".
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr